2020. augusztus 5. szerda Krisztina

Ez várhat a gazdaságra, ha ősszel jön a második hullám: nem tesszük zsebre, az biztos


A gazdaság lefékezés mértékét eltérő mértékűnek látják a pénzügyi szereplők. A jegybank optimista, miközben az elemzők 3,8%-os, az Európai Bizottság pedig 7%-os visszaesést vár. A Sberbank Magyarország Zrt. Treasury vezetője a konszenzusnál enyhébb, 2,6%-os mérséklődést prognosztizál, aminek pontos mértéke a külpiacok és a hazai intézkedések függvénye lehet. A visszapattanást követően gyorsan nő a gazdasági teljesítmény, de a korábbi szintet nem éri el a Sberbank szakembere szerint.

A kormányzati döntések közül kiemelkedik a hitelmoratórium, emellett az állam bevállal az adóelengedésből és kiadásnövelésből származó költségvetési hiány révén egy további 1700 milliárd forintos hozzájárulást a gazdasági tevékenységhez, mivel ez az összeg bekerül a gazdasági vérkeringésbe.

Az előre nehezen számszerűsíthető, hogy milyen hatásfokkal hasznosul majd.

További jelentős hatást gyakorol a jegybank hitelezést segítő intézkedési csomagja, amelynek tervezett értéke a 3250 milliárd forintot is eléri. A monetáris irányítás ezzel próbálja meg befoltozni a hiteltörlesztési moratórium okozta 2800 milliárd forintosra becsült lyukat, mert a bankrendszer számára kiesést jelentő óriástétel akár le is fagyaszthatja a hitelezést.

A hitelprogramok csak marginálisan javítanak az összképen, a kötvényvásárlási programok viszont jelentős támogatást jelentenek Horváth István szerint. Mindez azonban még mindig az optimista szcenárió. Amennyiben ősszel a mostanihoz hasonló új hulláma jön a járványnak, akkor a mostani legkeményebb jóslat, a 9%-os visszaesési várakozás lehet az általános elképzelés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos