2 °C Budapest
OTP tőke és hozamvédett alapok

Visszatér a korábbi slágertermék: újra elérhető tőke- és hozamvédett befektetési alap a piacon

2023. január 26. 10:30

A tavalyi közel 25 százalékos infláció és a jelentősen megemelkedett kamatkörnyezet sokakat ösztönözhet arra, hogy az eddig látra szóló betétben tartott megtakarításaihoz hozzányúljanak, és olyan mérsékelt kockázatú befektetési termékben kezdjék el kamatoztatni, amelyek valamelyest ellensúlyozzák a pénzromlás mértékét. Óriási összegekről van szó: tavaly év végén a hazai lakosság 12 ezer milliárd forintot hagyott parlagon a bankszámláin. A magyarok – pénzügyeiket tekintve – hagyományosan kockázatkerülők, de a jelenlegi környezetben egyre kevesebben engedhetik meg azt a luxust, hogy hagyják elértéktelenedni a pénzüket. A tőke- és hozamvédett befektetési alapok számukra nyújthatnak belépést a befektetések világába, hiszen az OTP Alapkezelő által nyújtott konstrukciók esetén akár 5 éves futamidővel, a futamidő végén fix 20 százalékos kamatot (OTP Energiatrend Alap: EHM: 3,23%, OTP Megatrend Alap: 3,72%) is elérhetnek, mindezt úgy, hogy a befektetett tőkéjük sem veszhet el.

Tavaly a hazai lakosságot legjobban megrázó gazdasági változás a hosszú évek után újra berobbanó infláció volt. Az év végére közel 25 százalékosra hízó pénzromlással évtizedek óta alig látott problémával szembesülhettek:

hiába nő nominálisan a félretett pénz mennyisége, ha annak vásárlóereje folyamatosan csökken.

Mit lehet tenni, hogy a tendencia megforduljon vagy legalább stagnáljon a pénz reálértéke? Számtalan befektetési termék érhető el ma is a piacon, amely a kockázatvállalási hajlandóság és hozamelvárások fényében akár óriási nyereséggel is kecsegtet, de sokáig alig volt olyan termék, amely reális, fix, tervezhető hozamot nyújthatott mindezt úgy, hogy a befektetés tőke- és hozamvédett. A Pénzcentrum úgy értesült, hogy az OTP Alapkezelő a piaci igényekre és lehetőségekre reagálva elindította az OTP Energiatrend Alapot és az OTP Megatrend Alapot, amelyek tőke- és hozamvédett alapok.  

Hogyan működnek a termékek?

A kibocsátó annak érdekében, hogy hozamot tudjon biztosítani a befektetőknek, olyan részvényekbe, állampapírokba, kötvényekbe és egyéb termékekbe fekteti be az összeget, amelyek értéke előreláthatóan növekedni fog. Ez rejt magában némi kockázatot, hiszen akár az elmúlt év világgazdasági eseményei is azt mutatják, hogy számos olyan tényező merülhet fel, amelyre a szakemberek sem számíthatnak, ezért a remélt profit elmaradhat.

A hozamvédett alapok ennél is többet adnak: nemcsak a befektetett tőke nem veszhet el, hanem a különböző piaci folyamatok sem befolyásolják negatívan a várható profitot, mert az alapkezelő annak minimális mértékét a befektetési politika által biztosítani tudja. Összességében tehát fix, kiszámítható módon kamatozik a befektetett tőke.

Kinek jó?

A termékek azoknak lehetnek vonzó befektetési alternatívák, akik eddig nem eszközöltek befektetéseket, és talán kissé idegenkedtek a különböző befektetési jegyektől, alapoktól, hozamkockázattól és derivatíváktól. A tőke- és hozamvédett befektetések esetében az ügyfeleknek nem kell mindennap a részvényük árfolyamát figyelemmel kísérni, vagy a tőzsdei jelentéseket böngészni, a befektetett tőkéjük nincs veszélyben, a fix hozammal pedig szintén számíthatnak a futamidő végén.

Mire érdemes figyelni?

Nem árt tudni, hogy ezek az alapok határozott futamidőre jönnek létre (azaz zártvégűek), általában 3-5 évre, és a lejárat előtt a befektetési jegyek nem válthatók vissza. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a futamidő alatt lenne olyan befektetési forma, amely nagyobb hozamot adna, igaz valószínűleg tőke – és/vagy hozamvédelem nélkül.

Energiában és élelmiszerben a jövő

Annak érdekében, hogy a befektetési alapkezelő a megfelelő hozamot biztosítani tudja, olyan iparágakban fekteti be a tőkét, amely előreláthatóan az elkövetkezendő években nagy fejlődésen fog keresztül menni. Éppen ezért az OTP Alapkezelő a megújuló energia, illetve a fenntartható élelmiszergazdaság területén működő cégek részvényeiből vásárol.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrumot arról tájékoztatták, hogy az OTP Alapkezelő két olyan tőke- és hozamvédett befektetési alapot indít, amely az említett iparágakra fókuszál:

Az OTP Energiatrend Alap a jövő energiaiparát célozza meg, amely 3 éves futamidejű és a futamidőre vetítve 10% rögzített hozamú, ami éves szinten számítva 3,23% fix hozamot jelent, EHM: 3,23%. A fix hozamon felül az alappal 43 olyan nagyvállalat részvényeinek teljesítményéből lehet részesedni, amelyek várhatóan részesei lesznek az első klímasemleges kontinens megteremtésének, a megújuló energiaforrásokra történő európai átállásnak. A hozam felső korlátja a futamidőre vetítve 130%.

Az átalakuló élelmiszergazdaságba kínál befektetési lehetőséget az OTP Megatrend Alap 5 éves futamidőre, a futamidőre vetített 20% rögzített hozammal, ami évesítve 3,72% fix hozamnak felel meg, EHM: 3,72%. Az élelmiszeriparra – amely az energetika mellett a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok egyik fő kibocsátója – erőteljes technológiai változás vár: a rögzített hozamon felül az alap olyan nagyvállalatok részvényeinek teljesítményéből részesedhet, amelyek az élelmiszergazdaság fenntarthatóvá tételének lehetnek a fő haszonélvezői. A mögöttes befektetés kedvező teljesítménye esetén lejáratkor az alapkezelő a rögzített hozamon felüli többlethozam kifizetésére nem szab felső korlátot, az teljes egészében az ügyfelet illeti.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm