15 °C Budapest
OTP tőke és hozamvédett alapok

Visszatér a korábbi slágertermék: újra elérhető tőke- és hozamvédett befektetési alap a piacon

2023. január 26. 10:30

A tavalyi közel 25 százalékos infláció és a jelentősen megemelkedett kamatkörnyezet sokakat ösztönözhet arra, hogy az eddig látra szóló betétben tartott megtakarításaihoz hozzányúljanak, és olyan mérsékelt kockázatú befektetési termékben kezdjék el kamatoztatni, amelyek valamelyest ellensúlyozzák a pénzromlás mértékét. Óriási összegekről van szó: tavaly év végén a hazai lakosság 12 ezer milliárd forintot hagyott parlagon a bankszámláin. A magyarok – pénzügyeiket tekintve – hagyományosan kockázatkerülők, de a jelenlegi környezetben egyre kevesebben engedhetik meg azt a luxust, hogy hagyják elértéktelenedni a pénzüket. A tőke- és hozamvédett befektetési alapok számukra nyújthatnak belépést a befektetések világába, hiszen az OTP Alapkezelő által nyújtott konstrukciók esetén akár 5 éves futamidővel, a futamidő végén fix 20 százalékos kamatot (OTP Energiatrend Alap: EHM: 3,23%, OTP Megatrend Alap: 3,72%) is elérhetnek, mindezt úgy, hogy a befektetett tőkéjük sem veszhet el.

Tavaly a hazai lakosságot legjobban megrázó gazdasági változás a hosszú évek után újra berobbanó infláció volt. Az év végére közel 25 százalékosra hízó pénzromlással évtizedek óta alig látott problémával szembesülhettek:

hiába nő nominálisan a félretett pénz mennyisége, ha annak vásárlóereje folyamatosan csökken.

Mit lehet tenni, hogy a tendencia megforduljon vagy legalább stagnáljon a pénz reálértéke? Számtalan befektetési termék érhető el ma is a piacon, amely a kockázatvállalási hajlandóság és hozamelvárások fényében akár óriási nyereséggel is kecsegtet, de sokáig alig volt olyan termék, amely reális, fix, tervezhető hozamot nyújthatott mindezt úgy, hogy a befektetés tőke- és hozamvédett. A Pénzcentrum úgy értesült, hogy az OTP Alapkezelő a piaci igényekre és lehetőségekre reagálva elindította az OTP Energiatrend Alapot és az OTP Megatrend Alapot, amelyek tőke- és hozamvédett alapok.  

Hogyan működnek a termékek?

A kibocsátó annak érdekében, hogy hozamot tudjon biztosítani a befektetőknek, olyan részvényekbe, állampapírokba, kötvényekbe és egyéb termékekbe fekteti be az összeget, amelyek értéke előreláthatóan növekedni fog. Ez rejt magában némi kockázatot, hiszen akár az elmúlt év világgazdasági eseményei is azt mutatják, hogy számos olyan tényező merülhet fel, amelyre a szakemberek sem számíthatnak, ezért a remélt profit elmaradhat.

A hozamvédett alapok ennél is többet adnak: nemcsak a befektetett tőke nem veszhet el, hanem a különböző piaci folyamatok sem befolyásolják negatívan a várható profitot, mert az alapkezelő annak minimális mértékét a befektetési politika által biztosítani tudja. Összességében tehát fix, kiszámítható módon kamatozik a befektetett tőke.

Kinek jó?

A termékek azoknak lehetnek vonzó befektetési alternatívák, akik eddig nem eszközöltek befektetéseket, és talán kissé idegenkedtek a különböző befektetési jegyektől, alapoktól, hozamkockázattól és derivatíváktól. A tőke- és hozamvédett befektetések esetében az ügyfeleknek nem kell mindennap a részvényük árfolyamát figyelemmel kísérni, vagy a tőzsdei jelentéseket böngészni, a befektetett tőkéjük nincs veszélyben, a fix hozammal pedig szintén számíthatnak a futamidő végén.

Mire érdemes figyelni?

Nem árt tudni, hogy ezek az alapok határozott futamidőre jönnek létre (azaz zártvégűek), általában 3-5 évre, és a lejárat előtt a befektetési jegyek nem válthatók vissza. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a futamidő alatt lenne olyan befektetési forma, amely nagyobb hozamot adna, igaz valószínűleg tőke – és/vagy hozamvédelem nélkül.

Energiában és élelmiszerben a jövő

Annak érdekében, hogy a befektetési alapkezelő a megfelelő hozamot biztosítani tudja, olyan iparágakban fekteti be a tőkét, amely előreláthatóan az elkövetkezendő években nagy fejlődésen fog keresztül menni. Éppen ezért az OTP Alapkezelő a megújuló energia, illetve a fenntartható élelmiszergazdaság területén működő cégek részvényeiből vásárol.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrumot arról tájékoztatták, hogy az OTP Alapkezelő két olyan tőke- és hozamvédett befektetési alapot indít, amely az említett iparágakra fókuszál:

Az OTP Energiatrend Alap a jövő energiaiparát célozza meg, amely 3 éves futamidejű és a futamidőre vetítve 10% rögzített hozamú, ami éves szinten számítva 3,23% fix hozamot jelent, EHM: 3,23%. A fix hozamon felül az alappal 43 olyan nagyvállalat részvényeinek teljesítményéből lehet részesedni, amelyek várhatóan részesei lesznek az első klímasemleges kontinens megteremtésének, a megújuló energiaforrásokra történő európai átállásnak. A hozam felső korlátja a futamidőre vetítve 130%.

Az átalakuló élelmiszergazdaságba kínál befektetési lehetőséget az OTP Megatrend Alap 5 éves futamidőre, a futamidőre vetített 20% rögzített hozammal, ami évesítve 3,72% fix hozamnak felel meg, EHM: 3,72%. Az élelmiszeriparra – amely az energetika mellett a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok egyik fő kibocsátója – erőteljes technológiai változás vár: a rögzített hozamon felül az alap olyan nagyvállalatok részvényeinek teljesítményéből részesedhet, amelyek az élelmiszergazdaság fenntarthatóvá tételének lehetnek a fő haszonélvezői. A mögöttes befektetés kedvező teljesítménye esetén lejáratkor az alapkezelő a rögzített hozamon felüli többlethozam kifizetésére nem szab felső korlátot, az teljes egészében az ügyfelet illeti.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 13:45
A magyar médiahatóság ismét nem a földrajzi illetékességéhez tartozó médiaszolgáltatókat vizsgált a...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?