OTP tőke és hozamvédett alapok

Visszatér a korábbi slágertermék: újra elérhető tőke- és hozamvédett befektetési alap a piacon

2023. január 26. 10:30

A tavalyi közel 25 százalékos infláció és a jelentősen megemelkedett kamatkörnyezet sokakat ösztönözhet arra, hogy az eddig látra szóló betétben tartott megtakarításaihoz hozzányúljanak, és olyan mérsékelt kockázatú befektetési termékben kezdjék el kamatoztatni, amelyek valamelyest ellensúlyozzák a pénzromlás mértékét. Óriási összegekről van szó: tavaly év végén a hazai lakosság 12 ezer milliárd forintot hagyott parlagon a bankszámláin. A magyarok – pénzügyeiket tekintve – hagyományosan kockázatkerülők, de a jelenlegi környezetben egyre kevesebben engedhetik meg azt a luxust, hogy hagyják elértéktelenedni a pénzüket. A tőke- és hozamvédett befektetési alapok számukra nyújthatnak belépést a befektetések világába, hiszen az OTP Alapkezelő által nyújtott konstrukciók esetén akár 5 éves futamidővel, a futamidő végén fix 20 százalékos kamatot (OTP Energiatrend Alap: EHM: 3,23%, OTP Megatrend Alap: 3,72%) is elérhetnek, mindezt úgy, hogy a befektetett tőkéjük sem veszhet el.

Tavaly a hazai lakosságot legjobban megrázó gazdasági változás a hosszú évek után újra berobbanó infláció volt. Az év végére közel 25 százalékosra hízó pénzromlással évtizedek óta alig látott problémával szembesülhettek:

hiába nő nominálisan a félretett pénz mennyisége, ha annak vásárlóereje folyamatosan csökken.

Mit lehet tenni, hogy a tendencia megforduljon vagy legalább stagnáljon a pénz reálértéke? Számtalan befektetési termék érhető el ma is a piacon, amely a kockázatvállalási hajlandóság és hozamelvárások fényében akár óriási nyereséggel is kecsegtet, de sokáig alig volt olyan termék, amely reális, fix, tervezhető hozamot nyújthatott mindezt úgy, hogy a befektetés tőke- és hozamvédett. A Pénzcentrum úgy értesült, hogy az OTP Alapkezelő a piaci igényekre és lehetőségekre reagálva elindította az OTP Energiatrend Alapot és az OTP Megatrend Alapot, amelyek tőke- és hozamvédett alapok.  

Hogyan működnek a termékek?

A kibocsátó annak érdekében, hogy hozamot tudjon biztosítani a befektetőknek, olyan részvényekbe, állampapírokba, kötvényekbe és egyéb termékekbe fekteti be az összeget, amelyek értéke előreláthatóan növekedni fog. Ez rejt magában némi kockázatot, hiszen akár az elmúlt év világgazdasági eseményei is azt mutatják, hogy számos olyan tényező merülhet fel, amelyre a szakemberek sem számíthatnak, ezért a remélt profit elmaradhat.

A hozamvédett alapok ennél is többet adnak: nemcsak a befektetett tőke nem veszhet el, hanem a különböző piaci folyamatok sem befolyásolják negatívan a várható profitot, mert az alapkezelő annak minimális mértékét a befektetési politika által biztosítani tudja. Összességében tehát fix, kiszámítható módon kamatozik a befektetett tőke.

Kinek jó?

A termékek azoknak lehetnek vonzó befektetési alternatívák, akik eddig nem eszközöltek befektetéseket, és talán kissé idegenkedtek a különböző befektetési jegyektől, alapoktól, hozamkockázattól és derivatíváktól. A tőke- és hozamvédett befektetések esetében az ügyfeleknek nem kell mindennap a részvényük árfolyamát figyelemmel kísérni, vagy a tőzsdei jelentéseket böngészni, a befektetett tőkéjük nincs veszélyben, a fix hozammal pedig szintén számíthatnak a futamidő végén.

Mire érdemes figyelni?

Nem árt tudni, hogy ezek az alapok határozott futamidőre jönnek létre (azaz zártvégűek), általában 3-5 évre, és a lejárat előtt a befektetési jegyek nem válthatók vissza. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a futamidő alatt lenne olyan befektetési forma, amely nagyobb hozamot adna, igaz valószínűleg tőke – és/vagy hozamvédelem nélkül.

Energiában és élelmiszerben a jövő

Annak érdekében, hogy a befektetési alapkezelő a megfelelő hozamot biztosítani tudja, olyan iparágakban fekteti be a tőkét, amely előreláthatóan az elkövetkezendő években nagy fejlődésen fog keresztül menni. Éppen ezért az OTP Alapkezelő a megújuló energia, illetve a fenntartható élelmiszergazdaság területén működő cégek részvényeiből vásárol.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrumot arról tájékoztatták, hogy az OTP Alapkezelő két olyan tőke- és hozamvédett befektetési alapot indít, amely az említett iparágakra fókuszál:

Az OTP Energiatrend Alap a jövő energiaiparát célozza meg, amely 3 éves futamidejű és a futamidőre vetítve 10% rögzített hozamú, ami éves szinten számítva 3,23% fix hozamot jelent, EHM: 3,23%. A fix hozamon felül az alappal 43 olyan nagyvállalat részvényeinek teljesítményéből lehet részesedni, amelyek várhatóan részesei lesznek az első klímasemleges kontinens megteremtésének, a megújuló energiaforrásokra történő európai átállásnak. A hozam felső korlátja a futamidőre vetítve 130%.

Az átalakuló élelmiszergazdaságba kínál befektetési lehetőséget az OTP Megatrend Alap 5 éves futamidőre, a futamidőre vetített 20% rögzített hozammal, ami évesítve 3,72% fix hozamnak felel meg, EHM: 3,72%. Az élelmiszeriparra – amely az energetika mellett a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok egyik fő kibocsátója – erőteljes technológiai változás vár: a rögzített hozamon felül az alap olyan nagyvállalatok részvényeinek teljesítményéből részesedhet, amelyek az élelmiszergazdaság fenntarthatóvá tételének lehetnek a fő haszonélvezői. A mögöttes befektetés kedvező teljesítménye esetén lejáratkor az alapkezelő a rögzített hozamon felüli többlethozam kifizetésére nem szab felső korlátot, az teljes egészében az ügyfelet illeti.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm