Hungary, Budapest, lion statue on Chain Bridge,

Fogatlan oroszlán lett a szuperállampapírból: de akkor mibe érdemes pénzt menekíteni 2023-ban?

2023. január 13. 13:04

Indulásakor még jogosan kapta meg a szuperállampapír nevet a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), hiszen akkor az évente majdnem 5 százalékos fix hozam még kifejezetten vonzó volt. Viszont ez azóta sem változott, a 20 százalék feletti infláció mellett pedig ez már vaskos negatív reálhozamot jelent. Így most sokaknak érdemes elgondolkodni az alternatív befektetési lehetőségekről.

2019-es bevezetésekor az volt a MÁP+ újdonsága, hogy a 3 százalék körüli infláció mellett pozitív reálhozamot biztosított. Öt évre átlagosan majdnem 5 százalékos hozam már akkor sem tűnt kimagaslónak, de legalább a bankbetétek folyamatos elértéktelenedése, és a nulla kamatok mellett nem veszítettünk rajta. Emellett előnye a konstrukciónak, hogy bármikor minimális költséggel visszaváltható, nem kell vele várni az évfordulóig - áll az elemzésben, amit az Aegon Alapkezelő munkatársai készítettek a Pénzcentrumnak.

Nagyrészt ezeknek volt köszönhető, hogy rögtön ráaggatták a “szuperállampapír” nevet és folyamatosan emelkedett az eszközben elhelyezett vagyon. Ennek köszönhetően a csúcson, 2021 végén több mint 6000 milliárd forint volt a MÁP+ állománya, vagyis a lakossági befektetők gyorsan rátaláltak az állampapírra. Ezután aztán egy év alatt megfeleződött az állomány, most már 3000 milliárd alatt van

- mondták az elemzők.

Ennek oka, hogy tavaly ilyenkor 8 százalék körüli infláció mellett sokan még jogosan reménykedtek abban, hogy csak átmenetileg lesz negatív a reálhozamuk, nem érdemes rögtön visszaváltaniuk a papírokat. Legutóbb, novemberben viszont már 22,5% volt az infláció, ami kövér veszteséget jelent az 5 százalékos éves kamat mellett reál értéken, ráadásul a várakozások szerint 2023-ban tobábbra is magas, 15-18 százalék lehet az éves átlagos infláció. Vagyis tartósan jelentős negatív reálhozamot lehet elérni az egykori szuper lakossági eszközzel, ez pedig egyre többeket terelhet másfelé.

Mozdulni, de merre?

Persze nem biztos, hogy érdemes rögtön eltávolodni a lakossági állampapíroktól. A MÁP+ eddigi állománycsökkenése is elsősorban átáramlást jelentett a többi lakossági termékbe, elsősorban az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírba (PMÁP).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hírek szerint 2023-ban az adósságkezelő egyrészt egy fix kamatozású új termékkel készül, másrészt pedig ahogy folytatódik a pénz kiáramlása a MÁP+-ból, előbb-utóbb várható majd annak átárazása magasabb kamattal. Vagyis idén is érdemes lehet a lakossági állampapírokra is figyelni

- hívták fel a figyelmet. A MÁP+-ból kiáramló tőke akár más eszközökben is keresheti a helyét. Jelenleg például az intézményi piacon is jóval magasabb, többnyire 10 százalék feletti hozamokat látunk. Ez pedig azt jelenti az egyre kevésbé vonzó szuperállampapír helyett reális alternatívát jelenthetnek a kötvényalapok is, vagy akár más befektetési alapok is.

Persze gondolkodhatunk más eszközosztályban is, aki mondjuk a részvények vagy a nyersanyagok áremelkedésében bízik. Ezeknek azonban a kockázata is magasabb, érdemes abból kiindulni, hogy aki eddig állampapírt vett, az a biztonságot tartotta szem előtt és ezen nem akar változtatni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 14:46
Bár egy amerikai, a magyar kormánnyal baráti újságíró írt Orbán Viktor zárt ajtók mögött, csütörtök...
Bankmonitor  |  2023. január 28. 13:49
A Babaváró hitel 2019 júliusa óta elérhető a feltételeknek eleget tevő házasok számára. A maximális,...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18