25 °C Budapest
Cashier in supermarket wearing mask and gloves fully protected against corona virus. Working during covid-19 pandemic.

Ebben a megyében keres a legjobban egy bolti eladó: nem a fővárosban a legjobbak a bérek

2022. január 27. 13:04

A megyék boltos eladóinak bérei egy kivétellel elmaradnak az országos átlagtól. Budapesten is. Novemberre persze majdnem mindenütt emelni kellett év közben is, visszaköszönt a munkaerőhiány. A bolti eladók megyés bérollója 118 ezer forint, Fejér és Nógrád között - írja a blokkk.com.

2021 novemberében a boltos eladók havi bruttó átlagkeresete 325 ezer forint volt, júniusban még csak 289 ezer forint. Hiába, a visszaerősödött munkaerőhiány megdolgozta a boltos javadalmazást is, emelni kellett a béreket, különben nem lett volna, aki a polcra való árut emelgetné. Egy évvel korábban, 2020-ban 275 ezer forint volt az éves átlag a bolti eladók körében, a novemberi pedig 302 ezer forint. Ebben az évközi mozgásban már a remélt felfutó karácsonyi bevásárlási láz, a készülődés is benne volt (ami azután mérsékelt íven mozgott csak a járvány miatt akkor), de ez minden esztendő történései közé tartozik a boltos világban. És az országos átlagtól a fizikai dolgozók körében 20 ezer forinttal még mindig elmarad a boltos eladók keresete, de ez azért kisebb a korábbiaknál, néhány ezressel.

A boltos eladók bérében egy-egy megye gazdasági fejlettsége a döntő, nyilván a vásárlóerő, népességszám, közlekedési viszonyok, vagy éppen az idegenforgalom mellett. Így nem véletlen, hogy Fejér megyét Budapest és Pest megye követi. Veszprém helye az élbolyban a balatoni ingatlanpiacot is követi, hiszen sokan választották állandó lakóhelyként a tópartot. Somogy is az első felében tanyázik a sorolásnak.

A határ közelsége is számít, nyilván Vas, vagy Győr-Sopron megyékből csak egy ugrás átjárni akár ingázva is a szomszéd boltjába dolgozni, de Komárom megyében is ügyelnie kell erre a boltosnak a béralkuban. Bár jócskán alábbhagyott a bevásárlóturizmus az országszélen, de azért ez is számít egy keveset, például Csongrádban. Békés, Hajdú, Nógrád a sorolás végén találtak helyett, ez az elmúlt évekhez hasonló képet jelent:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 08:23
A magyar újságírásban néhány éve megjelent egy új trend, melynek lényege, hogy egyes médiumok kattin...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 20. 07:38
A mai bejegyzésben szeretnék kicsit írni arról, hogy miért nem vonzó a pénzügyi tudatosság. Annak el...
Holdblog  |  2022. május 20. 06:18
A Tesla kimaradt az S&P 500 ESG indexéből, ami teljesen meglepő annak tükrében, hogy Elon Musk v...
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?