11 °C Budapest
Young Asian businesswoman sitting on the bench in an urban park working outdoors, logging in to her laptop and holding smartphone on hand with a security key lock icon on the screen. Privacy protection, internet and mobile security concept

Súlyos ezrekkel húzza le a magyarokat a saját bankjuk: itt a számlatrükk, amivel elkerülheted

2021. december 8. 17:31

Ha te is azok közé tartozol, akik SMS értesítést kapnak a netbanki belépésekről, számlamozgásokról, vagy a kártyás vásárláskor, akkor rossz hírünk van. Ugyanis így jó eséllyel havi több száz, sőt több ezer forintot költesz csak erre, miközben ugyanezeket az értesítéseket több banknál már ingyenes push üzenetben is megkaphatnád. Ezzel pedig rengeteg pénzt tarthatsz meg, és akár teljesen ingyenes lesz a bankszámlád kezelése is.

Rengetegen nem számolunk utána, azonban a bankszámlák költsége számos tételből áll össze, ami miatt havi, vagy éves szinten fizetendő összeg változhat, és ez attól is függ, hogy ki intézi a pénzügyeinket. Az olyan rossz szokások, mint a túl sok készpénz, bankfióki utalások, sőt számlavezetési költségek is meglehetősen feltornázhatják a banki költségeinket.

Ide tartoznak a számlával kapcsolatos történésekről érkező SMS-ek is, hiszen ezek sem éppen olcsók, darabja 20-40 forint között van az egyes bankoknál, vagyis havi 50-100 értesítés bizony már önmagában 2-4 ezer forint kiadást jelent, ez az összeg nem túlzás, hiszen sokan a számlamozgásokról, a kártyahasználatról és a netbanki belépésekről is kérnek értesítést, ha pedig nincs még csak minimális összeghatár sem beállítva, hogy miről jöjjön üzenet, akkor bizony elszállhatnak a költségek.

Erre hívta fel a figyelmet a Bankmonitor,  bankszámla kalkulátoruk számításai szerint hagyományos SMS értesítések nélkül két olyan számlát is találtunk, ahol átlagos használat mellett az első két évben egyetlen fillért sem kellene fizetnünk, míg SMS-sel már nem akadt egyetlen ilyen sem. Ezek egyike a CIB ECO bankszámla (feltéve, hogy a Bankmonitoron keresztül igényli valaki), míg a másik az UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlája. Amennyiben azonban ragaszkodunk az SMS-hez, és nem elég a mobiltelefonra érkező push értesítés, akkor bizony fizetnünk kell érte.

Ha a bankodnak van mobilbank alkalmazása úgy elfelejtheted az ósdi SMS-eket. Az alkalmazás mellett pedig a banknak rendelkeznie kell push értesítési funkcióval, ami azonban már nem minden banknál érhető el. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem kell azonnal bankot váltanod, főleg ha elégedett vagy a szolgáltatásokkal, esetleg lakáshiteled kamatkedvezménye odaköt egy adott bankhoz. Érdemes ellenőrizni, hogy a bankod mobilbankja tud-e push üzeneteket küldeni. Ha a bankodnak van mobilbank alkalmazása úgy elfelejtheted az ósdi SMS-eket. Az alkalmazás mellett pedig a banknak rendelkeznie kell push értesítési funkcióval, ami azonban már nem minden banknál érhető el. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem