24 °C Budapest
Lakástakarék nélkül durván le fognak rongyolódni a társasházak

Lakástakarék nélkül durván le fognak rongyolódni a társasházak

2018. október 18. 09:00

Még a CSOK-ra amúgy esélyes, 18-49 év közötti korosztály sem ért egyet a lakástakarékok állami támogatásának beszüntetésével, sőt a konstrukciót még jobb megoldásnak is tartják, mint az otthonteremtési kedvezményt - derült ki a Ténygyár felméréséből. Eközben a társasházak aggódhatnak: a lakástakarékok támogatásának megvonásával az egyetlen lehetőséget is elveszítették, amellyel finanszírozni tudnák a felújításokat.

A megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy vagy neki, vagy a családtagjának van LTP-s megtakarítása. A teljes lakosságnak közel hatoda fizetett a lakáskasszák valamelyikébe, az elmúlt 22 évben nagyjából 4 millió szerződés született. A válaszolók java kijelentette: indokoltnak tartja az állami támogatst a lakástakarékokra.

"Ki fogják végezni" a közös képviselőt

Az LTP volt az egyetlen lehetősége a társasházaknak arra, hogy összespórolják az esedékes felújítási munkálatok költségeit, most pedig még ezt is elvették - mondta a 24.hu-nak Kaplonyi György. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke emlékeztetett: a társasházak 80-90 százaléka élt is a lehetőséggel, amely szerinte azonban most teljesen megszűnt: ugyanis úgy értelmezi, a konstrukció az állami támogatás nélkül lényegében értelmét vesztette.

A házak az LTP-kből fizették a liftek felújítását, a festéseket, a vakolat javítását, szinte minden olyan munkát, amit a közös területeken kellett elvégezni. Ha nem lett volna ltp, akkor ezek a munkák eltolódtak volna 3-4-5 évvel későbbre, és mivel közben is romlott volna a felújítandó terület állapota, összességében többe kerültek volna a munkák is - jegyezte meg. Amint az élő szerződések kifutnak, jelentősen romlani fog az épületek állapota, ez 4-5 év múlva jelenthet majd gondot.

Gondoljon bele annak a közös képviselőnek a helyzetébe, akit friss közgyűlési határozat alapján megbízott a háza, hogy kössön ltp-t, és már nem tudta ezt meglépni. Azt az illetőt most "ki fogják végezni"

- példálózott az elnök.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Új támogatási rendszert javasolnak

A szakmai szövetség vezetője egy javaslatot dolgozott ki, hogyan kaphatnának mégis állami segítséget. Felkerült a honlapjukra a javaslat, amelyet nyílt levélben juttattak el a lakástakarékok támogatásának megvonását kezdeményező Bánki Erik fideszes képviselőnek.

A rendszer alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetése, és működtethetné állami bank, vagy akár jegybanki alapítvány is. Ehhez jönne valamilyen formájú állami támogatás is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?