16 °C Budapest
Lakástakarék nélkül durván le fognak rongyolódni a társasházak

Lakástakarék nélkül durván le fognak rongyolódni a társasházak

2018. október 18. 09:00

Még a CSOK-ra amúgy esélyes, 18-49 év közötti korosztály sem ért egyet a lakástakarékok állami támogatásának beszüntetésével, sőt a konstrukciót még jobb megoldásnak is tartják, mint az otthonteremtési kedvezményt - derült ki a Ténygyár felméréséből. Eközben a társasházak aggódhatnak: a lakástakarékok támogatásának megvonásával az egyetlen lehetőséget is elveszítették, amellyel finanszírozni tudnák a felújításokat.

A megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy vagy neki, vagy a családtagjának van LTP-s megtakarítása. A teljes lakosságnak közel hatoda fizetett a lakáskasszák valamelyikébe, az elmúlt 22 évben nagyjából 4 millió szerződés született. A válaszolók java kijelentette: indokoltnak tartja az állami támogatst a lakástakarékokra.

"Ki fogják végezni" a közös képviselőt

Az LTP volt az egyetlen lehetősége a társasházaknak arra, hogy összespórolják az esedékes felújítási munkálatok költségeit, most pedig még ezt is elvették - mondta a 24.hu-nak Kaplonyi György. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke emlékeztetett: a társasházak 80-90 százaléka élt is a lehetőséggel, amely szerinte azonban most teljesen megszűnt: ugyanis úgy értelmezi, a konstrukció az állami támogatás nélkül lényegében értelmét vesztette.

A házak az LTP-kből fizették a liftek felújítását, a festéseket, a vakolat javítását, szinte minden olyan munkát, amit a közös területeken kellett elvégezni. Ha nem lett volna ltp, akkor ezek a munkák eltolódtak volna 3-4-5 évvel későbbre, és mivel közben is romlott volna a felújítandó terület állapota, összességében többe kerültek volna a munkák is - jegyezte meg. Amint az élő szerződések kifutnak, jelentősen romlani fog az épületek állapota, ez 4-5 év múlva jelenthet majd gondot.

Gondoljon bele annak a közös képviselőnek a helyzetébe, akit friss közgyűlési határozat alapján megbízott a háza, hogy kössön ltp-t, és már nem tudta ezt meglépni. Azt az illetőt most "ki fogják végezni"

- példálózott az elnök.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új támogatási rendszert javasolnak

A szakmai szövetség vezetője egy javaslatot dolgozott ki, hogyan kaphatnának mégis állami segítséget. Felkerült a honlapjukra a javaslat, amelyet nyílt levélben juttattak el a lakástakarékok támogatásának megvonását kezdeményező Bánki Erik fideszes képviselőnek.

A rendszer alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetése, és működtethetné állami bank, vagy akár jegybanki alapítvány is. Ehhez jönne valamilyen formájú állami támogatás is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06