Nagy változás: már minden második magyar ilyen kártyával fizet a boltokban

Nagy változás: már minden második magyar ilyen kártyával fizet a boltokban

2017. június 8. 15:53

Egyre többször vesszük elő a boltokban a bankkártyáinkat, a plasztikokkal tavaly átlagosan 54 alkalommal vásároltunk. 2016 főszereplői azonban az érintőkártyák voltak, hiszen a kártyás vásárlásoknak már több mint fele ilyen módon történt. Persze a kártyás tranzakciók növekedésével a visszaélések száma is megemelkedett, ennek aránya azonban a forgalomhoz viszonyítva még mindig alacsonynak mondható.

Enyhe növekedést követően jelenleg hazánkban 10,4 millió bankszámla és 9,1 millió fizetési, vagyis hitel- és bankkártya van forgalomban.

Az elektronikus fizetési módok forgalmában a legszámottevőbb növekedést tavaly a fizetési kártyás vásárlások jelentették, de az átutalások és beszedések forgalma is közel 3 százalékkal bővült.

Az elmúlt évek egyik nagy teljesítménye, hogy a fizetési kártyás tranzakciók száma már meghaladta a fél milliárdot

- mondta el Bartha Lajos, az MNB pénzügyi infrastruktúrák igazgatója, a 2017-es Fizetési rendszer jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

A kártyáinkkal tavaly átlagosan 54 alkalommal vásároltunk, ami havonta körülbelül 5 tranzakciót jelent. Ugyanakkor a fizetési kártyás készpénzfelvételek száma kismértékben csökkent, összértéke pedig enyhén növekedett 2016 folyamán.

Tarolnak az érintőkártyák

2016-ban az egyik legdinamikusabban bővülő területet az érintőkártyás vásárlások jelentették. A pénzforgalmi infrastruktúra terén az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok és az érintőkártyák száma is jelentősen növekedett.

2016 fordulópontot jelentett az érintéses technológia használatában, hiszen a kártyás vásárlásoknak már több mint fele ilyen módon történt. Magyarországon tavaly az összes bankkártyának már a 63 százaléka volt alkalmas érintéses fizetésre, míg 2015-ben ez a szám csak 54 százalékra volt tehető.

Forrás: MNB Fizetési rendszer jelentés 2017

Biztonságos használat

Természetesen a kártyás vásárlások növekedésével együtt a visszaélések, a különböző bankkártyás csalások száma is megemelkedett. Ennek ellenére arányaiban, a forgalomhoz képest a kártyás visszaélések száma azonban alacsonynak mondható.

A fizetési kártya rendszer nemzetközi összehasonlításban is rendkívül biztonságos Magyarországon

- tette hozzá Bartha Lajos.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érdemes azt is tudunk, hogy bár sokan tartanak az érintőkártyás fizetésektől, de a vizsgálatok azt mutatták meg, hogy a visszaélések aránya az ilyen típusú kártyáknál nem számít kiemelkedőnek.

De fontos változásnak számít az is, hogy új pénzforgalmi szabályozás nagy valószínűséggel 45 ezerről 15 ezerre csökkenti azt a kártyás kártérítési összeget, amelyet az ügyfélnek kell állnia, ha elvesztette vagy ellopták a kártyáját. A kivizsgálás ideje is megváltozik, legkésőbb másnap vissza kell adni az ügyfélnek az ellopott összeget. Ezután a bank "futhat a pénze után", vagyis neki van 3 hónapja arra, hogy bizonyítsa, az ügyfél részt vett a visszaélésben. Csak abban az esetben van ennek a szabálynak felfüggesztési lehetősége, ha feljelentést tesz az MNB-nél a bank.

Hamarosan startol az azonnali utalás

A tervek szerint 2019. július 1-én indulhat el az azonnali utalási rendszer Magyarországon. Vagyis az utalások pár másodperc alatt is megtörténhetnek. Természetesen ennek a rendszernek a kialakítása jelentős erőforrásokat fog felemészteni, ellenben az MNB elvárása az, hogy az azonnali fizetési szolgáltatás használata a szolgáltatási színvonal bővülésével egyidejűleg ne jelentsen érzékelhető mértékű díjemelkedést a szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleknél.

De fontos az is, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók ne emeljék az ügyfelek tranzakciós díjait se érzékelhető mértékben.

Korábban a Pénzcentrum már részletesen beszámoltunk arról, hogy kinek és miért lesz jó az azonnali átutalási rendszer. Ha kiváncsi vagy a részletekre, akkor KATTINTS IDE.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?