16 °C Budapest

Megjött Matolcsy újabb csomagja: változik a cafetéria is

Pénzcentrum
2012. október 17. 11:05

Duplájára emeli a kormány a csekkadó mértékét - derül ki a legújabb megszorító csomagból, amit szerdán délelőtt jelentett be Matolcsy György. Átalakítják a cafeteria rendszerét, az egészségügyi hozzájárulási adótétele 10 százalékról 27 százalékra emelkedik

Összesen 367 milliárd forint értékben döntött a kormány az intézkedésekről - ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ebben az az erős szándék van, hogy a kormány mindenképpen megteszi azt, hogy az EU kivegye Magyarországot a túlzott hiány eljárás alól - fűzte hozzá.

Az új csomag legfontosabb elemei

Első lépésként jelentette be a miniszter, hogy a bankadó 2013-ban nem feleződik. A bankokkal kötött megállapodás nem tudják fenntartani, az indoklás szerint a brüsszeli lépések miatt. 72 milliárd forinttal több bankadót szed be a kormány jövőre.

Reagált a Bankszövetség
A Magyar Bankszövetség szerdai közleményében reagált a bejelentésre. Mint írják, a Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Kormány a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat egyoldalúan megszegi. A mai kormányzati bejelentésekben szereplő intézkedések - parlamenti elfogadásuk esetén - veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, minden elemükkel tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. Mindez nagy mértékben visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást.

A Magyar Bankszövetség ezúton is felhívja a Kormány és a közvélemény figyelmét a bejelentések elfogadásának rendkívül negatív gazdasági és társadalmi hatásaira.


Ezzel együtt duplájára emeli a kormány a pénzügyi tranzakciós illeték (közismert nevén a csekkadó) mértékét, két ezrelék lesz az illeték. Ez plusz 90 milliárd forintos bevételt jelent. Matolcsy kifejtette: lesz bank, amelyik ezt áthárítja, lesz, amelyik kisebb mértékben (Az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják.)


Változik a helyi iparűzési adó alapjának számítása. Adott vállalkozás árbevételekének 80 százalékáig vonhatják le az eladott áruk beszerzési értékét. Ez a nagykereskedőknek jelent többletterhet. Ebből 35 milliárd forintos többletbevételre tesz szert a költségvetés jövőre, kisebb mértékben érinti az energiaszektort is.

Átalakítják a cafeteria rendszerét, az egészségügyi hozzájárulási adótétele 10 százalékról 27 százalékra emelkedik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gazdasági miniszter bejelentése szerint az adóhatóság már korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságnövelő programjának keretében az áfabevételeknél jelentős többletre számítanak abból, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtás és ellenőrzés kerül bevezetésre. Ez plusz 60 milliárdot jelent.

Közműadó, Te drága

Végezetül, de nem utolsó sorban közműadót vezet be a kormány, mely a teljes hazai szolgáltató-szektort érinti. Giró-Szász András tájékoztatása szerint ugyanakkor a fogyasztóknak nem kell tartaniuk a plusz terhektől - a különadót a szolgáltatók, a rezsi befagyasztása miatt nem terhelhetik át rájuk. Mint ismert, a közműdíjak szabályozása jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozik - a 2010-es kormányváltás óta mindössze egyszer korrigálták, mintegy 4 százalékkal a rezsidíjakat. Szakértők szerint ugyanakkor a rezsi befagyasztása nem tartható fenn sokáig, főként ha plusz adóterhekkel is terhelik a szektort. Az alacsonyan tartott árak és a különadók ugyanis számos negatív hatást gyakorolnak a nemzetgazdaságra, melyek a következők:

  • torzítja a lakosság energiafogyasztással kapcsolatos tudatos viselkedését,
  • mérsékli a valós megoldásként értékelhető energiahatékonysági beruházásokra irányuló törekvéseket,
  • az értékláncon keletkező veszteség hosszú távon veszélyeztetheti az energiaellátás biztonságát azáltal, hogy energetikai cégeknél nem keletkezik megfelelő fedezet a rendszer karbantartására és fejlesztésére (habár ez jogszabályi kötelezettség a társaságok számára),
  • a megjelenő keresztfinanszírozás következtében csökkenti a hazai gazdasági szereplők versenyképességét,
  • a társadalmi hasznosság tekintetében igazságtalan állapotokat eredményez, azáltal, hogy a jó (jobb) módúak számára is kedvezményes hozzáférést biztosít.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem