13 °C Budapest

Fialtasd a pénzed adómentesen

Pénzcentrum
2011. december 23. 05:23

Tartós befektetési számlára (tbsz) 2010 elejétől tehetnek pénzt a magyarok. Az elmúlt két évben 130 ezer tbsz-számlát nyitottak az ügyfelek, a számlákon pedig közel 500 milliárd forint halmozódott fel. A két szám lehetne nagyobb is, ha a lakosság jobban ismerné a számára több előnyt is tartalmazó konstrukciót.


Miként kezdjünk neki?

De hogyan is működik a tartós befektetési számla? Bemegyünk egy befektetési szolgáltatóhoz (bank vagy brókercég) nyitunk ott egy számlát, amelyre legkevesebb 25 ezer forintot helyezünk el. Az ezt követő év a felhalmozási időszak, amikor magunk döntünk arról, hogy mikor és mennyi pénzt helyezünk el ezen a számlán.

A felhalmozott összeget aztán 3 év elteltével 10 százalékos adó megfizetésével veheti fel az ügyfél. Ha azonban még kibír 2 évet, akkor 5 év után már egyetlen fillér adót sem kell fizetnie. Persze előfordulhat, hogy a számlatulajdonos rosszul becsülte fel anyagi lehetőségeit, és idő előtt kénytelen hozzányúlni a megtakarításához. Ekkor sincs baj, mert ha megszorulna, legfeljebb megfizeti utána a 16 százalékos kamatadót és felveheti a pénzét.

Forrás: PSZÁF, pénzcentrum.hu

Mibe tehetünk pénzt?

A tbsz első pillantásra talán hasonlít valamelyest a lekötött bankbetétre, ám mégis alapvetően különbözik attól. Fontos különbség például minden évben új tbsz számlát kell nyitnunk, ha ilyen módon szeretnénk takarékoskodni, mert egy számlára csak az adott naptári évben, tehát december 31-ig fizethetünk be.

Az is jelentős különbség, hogy a tbsz számlára nem csak készpénzt, de részvényeket, befektetési jegyeket, kötvényeket és 2012 januárjától devizát (euró, dollár svájci frank stb.) vagy deviza alapú befektetési eszközöket (például külföldi részvényeket, állampapírokat stb.) is elhelyezhetünk. Amíg azonban a lekötött bankbetétek zöme rövid lejáratú, addig a tbsz-en viszonylag hosszú távon (3-5 éven át) át kell tartanunk a pénzünket, hogy a konstrukció összes előnyét kihasználjuk.

Tbsz számla nyitásakor érdemes érdeklődni a bankoknál, amelyek kifejezetten erre az öngondoskodási formára specializált megoldásokat is kínálnak ügyfeleiknek. Van például lekötési megbízásokkal választható futamidejű fix kamatozású albetét, de kínálnak a bankok olyan befektetési alapokat is, amelyek befektetési politikája kimondottan a tbsz lejáratára optimalizált.

Miért jó a tbsz?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

De melyek lehetnek a tbsz előnyei? A legnagyobb előny kétségkívül az, hogy 5 év után egyáltalán nem kell adót fizetnünk megtakarításaink után. Ugyancsak komoly előny, hogy nem kell előre elköteleznünk magunkat, hogy mennyi időre nélkülözzük a pénzünket, hiszen azt részben vagy egészben a 3 vagy az 5 év eltelte előtt is felvehetjük, csak akkor a felvett összegre a 16 százalékos adót kell megfizetnünk. A tbsz rendkívül rugalmas, hiszen a felhalmozási idő alatt akár folyamatosan is változtathatjuk, hogy miben tarjuk a pénzünket, így optimális esetben a legnagyobb hozammal forgathatjuk a felhalmozott összeget.

Az év vége különösen alkalmas lehet tbsz nyitására. Ha ugyanis a az év utolsó napjaiban helyezzük el spórolt pénzünket itt, akkor pár nap múlva már el is indul az óra, amely öt év elteltével adómentes megtakarítást tesz lehetővé. Viszont ha 2012 elején lépünk, akkor ugyanez az óra csak egy évvel később kezd ketyegni.

A tbsz fontos szabálya az is, hogy egy befektetési szolgáltatónál az adott évben csak egy tbsz számlánk lehet. Ha erről felvesszük a teljes összeget, akkor ez a számla megszűnik. Ha csak egy részére van szükségünk a tbsz-en parkoló pénznek, akkor a számla él és öt év után a rajta lévő pénz adómentesen felvehető.


Amire figyelni kell

A tbsz esetében alapvetően két számlaaltípus létezik, amelyek között nem lehet mozgatni a pénzt. A betéti számla esetében a pénzünk úgy kamatozik, mint egy látra szóló folyószámla esetében: lehetőségünk van akciós betétlekötésre, de különböző ajánlatokat találunk a látra szóló kamat mértékére vonatkozóan is. Az értékpapír számlán viszont részvényeket, kötvényeket, befektetési jegyeket helyezhetünk el. Ezekkel a tbsz "futamideje" alatt, azaz 5 évig folyamatosan lehet kereskedni, de pénzt adómentesen csak 5 év után lehet felvenni róla.

Természetesen mint minden pénzügyi terméknek, így a tbsz-nek is vannak költségei. Ezeket nem árt feltérképezni, mert nagyságuk befolyásolja a megtakarítás hozamát is. A számla megnyitása jellemzően mindenhol díjmentes. Fizetni kell a számla megnyitása és annak vezetése után. Az esetleges megszüntetés után pedig eltérő díjakat számolnak fel a szolgáltatók.

Ugyancsak feltétel, hogy annál a banknál, ahol tbsz-t nyitunk esetleg szükség lehet folyószámla nyitására, ami ugyancsak plusz költséget jelenthet. (A döntést megkönnyítendő alábbi táblázatban górcső alá vesszük néhány bank tbsz nyitási ajánlatát.)

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem