17 °C Budapest

Van felesleges 25 ezred? Fektesd be adómentesen

Pénzcentrum
2011. november 13. 14:45

Felmérések szerint a Tartós Befektetési Szerződést még viszonylag kevesen ismerik és veszik számításba, pedig sokak számára fontos, hogy adóelőnnyel járjon a megtakarításuk. A TBSZ a középtávú megtakarításban gondolkodók számára lehet kiváló megoldás, hiszen a befektetett összeg a 3. év elteltével 10%-os adózással, az 5. év elteltével pedig adómentesen hozzáférhető. A TBSZ betétgyűjtési időszaka év végével lezárul, nézzük hova teheted a pénzed.

Hogyan működik a rendszer?

Tartós Befektetési Számla nyitására minden évben van lehetőség, ha az ügyfél igénybe szeretné venni, nincs más dolga, mint felkeresni egy befektetési szolgáltatót. A számla legalább 25 ezer forint kezdő megtakarítás elhelyezésével nyitható meg. A nyitás éve lényegében felhalmozási év, ez idő alatt a befektető maga dönt, mikor és mekkora összeget kíván elhelyezni a számlán. Az így összegyűjtött, majd befektetett összeg a 3. év elteltével 10%-os adózással, az 5. év elteltével pedig adómentesen hozzáférhető.

 

Tartós Befektetési Szerződés "működése" (Forrás: PSZÁF)


Két fajta, egymás közt nem átjárható számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, ahol az értékpapírok (részvények, kötvények, befektetési jegyek, stb.) széles köréből lehet választani. Az adófizetési moratórium alatt is lehet értékpapírokat adni-venni, csak pénzt nem szabad felvenni vagy elutalni erről a számláról, ekkor ugyanis borul a rendszer, vagyis elvész az adókedvezmény. Ilyenkor a megszakítás napján megállapított lekötési hozam után meg kell fizetnünk a normál (2011-től 16%-os kamat, árfolyamnyereség és osztalékadót).

A következő nagyra sikerült táblázatban összeszedtük a legnagyobb bankok ajánlatait, biztosan betérünk még valamelyikbe év végéig, ne felejtsünk el gondoskodni megtakarításainkról sem. A megtakarítás kiválasztásakor filyeljünk a felmerülő költségekre épp úgy, mint a várható hozamokra. A számlanyitási és vezetési díjakon túl az idő előtti megszüntetés költségeivel is számolnunk kell, ha nem tudjuk kivárni a 3 évet. A folyószámla szükségességére is figyeljünk, hiszen ez plusz költségekkel járhat

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagyításhoz kattints a képre!!

A TBSZ tehát ajánlott mindenkinek, aki több évre nélkülözhető megtakarításokkal rendelkezik. Elsősorban a legalább 3-6 évig rendelkezésre álló források elhelyezése javasolt TBSZ-en, így biztosítható, hogy a befektető kedvezményes adózás mellett, vagy adó nélkül jut megtakarításának kamatához, illetve hozamához.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?