20 °C Budapest

Így lehet adómentes a befektetésed

2011. augusztus 8. 11:32

A nagyobb összegű magán-nyugdíjpénztári reálhozamot érdemes tartós befektetési számlára (TBSZ) helyezni, tanácsolják a TakarékBanknál. Számításaik szerint Három év után már plusz nyereséget biztosít a konstrukció.

A magán-nyugdíjpénztári reálhozamukat augusztus folyamán megkapó 2,45 millió volt pénztártag közül sokan lesznek, akik az új pénzügyi fejlemények hatására óvatosságból a jövőbeli kiadásokra teszik majd félre a 230 milliárd forintból rájuk eső részt. A befektetési cél mellett érdemes azt is megfontolni, hol tartsák a megvett állampapírt, befektetési jegyet vagy részvényt. Amennyiben tartós befektetési számlára helyezik, akkor öt év után kamatadó-, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemadó-, és osztalékadó-mentesen vehetik fel a számlán levő összeget.

A tartós befektetési számlák iránt egyelőre kevesebben érdeklődnek a pénzintézetnél, mint a nyugdíj-előtakarékossági számlák iránt, viszont a TBSZ-en lévő összegek folyamatosan híznak. Az átlagos befizetés csaknem 18 millió forint a banknál, míg a TBSZ-t kezelő takarékszövetkezeteknél/bankoknál 1,7 millió forint. A bank bízik abban, hogy a számlanyitások iránt jelentősen megnő az érdeklődés a "talált pénznek" számító reálhozam elhelyezése során.

"Méltánytalanul szorult eddig háttérbe a befektetők és megtakarítók körében a tartós befektetési számla, melyet sokan rugalmatlannak gondolnak, holott nem jár hátránnyal, ha valaki egy sima értékpapírszámla helyett erre helyezi a megvett állampapírt, a befektetési jegyeit, részvényeit. Adóelőnyhöz természetesen csak akkor jut, ha a számlát megfelelően használja" - mondta Breznay Endre, a TakarékBank Pénz és Tőkepiaci Üzletágának igazgatója.

A rugalmasságot biztosítja, hogy az öt éves időszak alatt át lehet rendezni a portfoliót az aktuális piaci folyamatoknak megfelelően, tehát a tartós befektetési számlán is lehet aktívan kereskedni. Amikor például a piacon a medve az úr, azaz esnek az árfolyamok, a vagyonkezelők tanácsai szerint érdemesebb a pénzt likvid, pénzpiaci alapokban tartani, hogy a befektetők elérhessék azt a kamatszintet, amelyet a bankok a betéti háborúban megcéloznak.

Mivel a befektetési számlára csak a számlanyitás évében (december 31-ig) lehet adómegtakarítással járó befektetési céllal pénzt elhelyezni, annak, aki a következő évben is szeretne befizetést teljesíteni, kihasználva az adókedvezményt, egy újabb számlát kell nyitnia. Ezen felül feltétel, hogy a számlára csak forint alapú pénzügyi eszközök kerülhetnek.

"A számla három éven belüli megszüntetése esetén meg kell fizetni a befektetések után járó kamatadót, ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelemadót és osztalékadót, de mivel ezt csak az adóév végén kell bevallani, a befektető élhet a halasztott adófizetéssel, amire egy sima értékpapírszámlánál nincs lehetőség" - emelte ki Breznay.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanabba a diszkontkincstárjegybe fektető ügyfél számára például a bank aktuális értékpapírszámla-díjaival kalkulálva, évi 5,3 százalékos hozamot feltételezve, három év után már nagyobb nyereség keletkezik a tartós befektetési számlán kezelt és eladott állampapír után, mintha ugyanazt egy normál értékpapírszámlán fialtatta volna. Öt év után pedig 200 ezer forintonként már több mint 10 ezer forint tiszta nyereséget köszönhet a számlatulajdonos a TBSZ-nek a pénzintézet számítása szerint.

A hosszabb távra szóló forint alapú befektetéseknél tehát mindenképpen érdemes a befektetőknek tartós befektetési számlát nyitnia, ami nem zárja ki azt, hogy ha szükség van rá, felvegye a pénzét akár az első három évben, igaz ebben az esetben elesik az adóelőnytől.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 17:58
Bár a médiahatóság a múlt heti döntését eltitkolta a sajtó elől, a Media1 megtudta, hogy a Nemzeti M...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?