7 °C Budapest

Ennyit csippentenek le a pénztárak a reálhozamunkból

2011. július 21. 16:02

A jogszabályban előírtaknak megfelelően 2011. július 20-áig valamennyi pénztár rendben visszaigényelte a reálhozamok és munkáltatói támogatások kifizetéséhez szükséges összeget - olvasható a Stabilitás Pénztárszövetség közleményében. A pénztárak így szerdán megkezdték a tagi követelések kifizetését. Ugyanakkor jó tudni, hogy a banki és postai átutalások költségét a pénztárak levonják.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (ÁKK) a magán-nyugdíjpénztárak visszaigénylésének kézhezvételét követő két munkanapon belül átutalja a magán-nyugdíjpénztárak pénzforgalmi számlájára a visszaigényelt összegeket. Ezt követően a pénztárak a visszalépő tagi kifizetéseket - a törvényi előírásoknak és a tagok korábbi nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását legkésőbb 2011. augusztus 31-ig végzik el.

A közlemény idézi Borza Gábort, a szövetség alelnökét, aki szerint nincs érdemi akadálya annak, hogy az előírt határidőn belül megtörténjenek a kifizetések.

A Stabilitás számításai szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. Borza Gábor ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a banki és postai átutalások költségét - összhangban a jogszabályokkal - a pénztárak levonják.

Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal. A pénztárak által év elején kiküldött értesítőkön ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszakra vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs ráta értékét.

Nem sokat fizet az Erste

Az Erste összesen 38 414 pénztártag részére teljesít reálhozam-kifizetést, együttesen összesen 1,3 milliárd forint értékben. Ezt az összeget, a tagdíj-kiegészítésekkel együtt, 2011. július 20-án rendben visszaigényelték az Államadósság Kezelő Központtól. Az átlagos reálhozam mértéke 34 150 forint lett. Saját egyéni reálhozamát mindenki lekérdezheti a pénztár web oldaláról - mondta el Mohr Lajos, az Erste Bank ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető közölte: a kifizetéseket 2011. július 27-én kezdi meg a pénztár, és az ütemterv szerint minden reálhozam kifizetésének az elindítása 2011. augusztus 3-ig megtörténik. Tekintettel azonban arra, hogy a jogosult volt pénztártagok 59 százaléka postai úton kérte a teljesítést, ők várhatóan később kapják majd kézbe a várt összeget.

AXA: a kifizetett reálhozam nem minősíti az adott pénztár befektetési tevékenységének sikerességét

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az AXA Magánnyugdíjpénztár 8,3 milliárd forint értékben igényelt vissza az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK) reálhozamot és tagdíj-kiegészítést.

A pénztár megjegyzi, hogy az egy-egy pénztár által kifizetett reálhozam nem feltétlenül minősíti az adott pénztár befektetési tevékenységének sikerességét. Az elmúlt 12 évben a tagok jelentős része legalább egyszer váltott pénztárat, és ezek a tagok átlépéskor korábbi pénztáruk teljesítményét, az ott elért hozamokat is magukkal vitték. Így az a pénztár, amelyik a reálhozamot fizeti, csak az utolsó állomás a tagok "vándorlásának" folyamatában, ami azt a reálhozamot fizeti ki, amit a tagok az elmúlt 12 évben az összes korábbi és aktuális pénztárukban összesen szereztek - fejti ki az AXA.

Az AXA Magánnyugdíjpénztár július 22-ei értéknappal kéri vissza az elsők között kifizetendő reálhozamokat. Így a jogszabály által előírt nyolc napos kifizetési határidő figyelembevételével az első tagok július 30-áig kapják meg reálhozamukat, és az AXA valamennyi pénztártagja jogszabály szerinti határidőig, augusztus 31-ig megkapja a reálhozamot - közölték.

A pénztár megjegyzi, hogy nem ábécé sorrendben, hanem egyéb véletlenszerű szisztémát követve fizeti ki a reálhozamokat. Mivel az ÁKK-tól visszakapott pénzeket a pénztárhoz való beérkezéstől számítva 8 napon belül ki kell utalni a tagoknak, a pénztárnál "extra profit" nem származik abból, hogy a pénztár kit mikor fizet ki - hangsúlyozták.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem