Hasonmások csapolták meg a bankszámlákat

Pénzcentrum
2010. május 31. 09:47

Körmönfont módon összesen 27 millió forintot és 64 ezer eurót szerzett meg tehetős emberek bankszámlájáról két budapesti férfi. A csalók hasonmások segítségével jutottak a pénzhez - írja a Népszabadság.

A csalók áldozataikat tippadók segítségével választották ki. Olyan embereket szemeltek ki, akiknek gyaníthatóan sok pénz van a bankszámlájukon. Ezután hajléktalanok között kerestek olyanokat, akik hasonlítottak a bankszámlák tulajdonosaira és 100 ezer forintért hajlandóak voltak eljátszani a szerepüket. Mindez önmagában persze kevés lett volna, hiszen a bankok bármiféle megbízás végrehajtása előtt szigorúan azonosítják ügyfeleiket. A csalóknak hivatalos okmányokat is kellett tehát szerezniük.

A szélhámosok erre is megtalálták a megoldást. Megbíztak egy férfit, hogy egy mobilszolgáltató alkalmazottjaként keresse fel a kiszemelt áldozatokat azzal a mesével, hogy ajándékot hozott. A nem is létező ajándék átadása előtt igazolás céljából elkérte a személyes iratokat, majd az első esetben azokkal egyszerűen elszaladt. A meghökkent áldozat persze azonnal feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást is indított, csakhogy az iratokat néhány nap múlva tulajdonosuk postaládájába dobták. Erre a rendőrség a nyomozást lezárta. Sem a hatóság, sem az áldozat nem gyanították, hogy a néhány nap alatt a hasonmások és az eredeti papírok segítségével a szélhámosok 27 millió forintot és 64 ezer eurót emeltek le a bankszámláról.

A sikeren felbuzdulva másodszorra egy szombathelyi vállalkozót vettek célba. Ugyancsak a mobilszolgáltató cég ajándékáról szóló mesével csöngettek be hozzá, ám okmányait nem lopták el, csak az eredeti iratokat hamisakra cserélték. Mivel a számlájáról 120 millió forintot szerettek volna átutalni, a csalók arra is felkészültek, ha a bank netalán telefonhívással szeretné ellenőrizni a megbízás valódiságát. Megszerezték kiszemelt áldozatuk telefonszámát, majd a hasonmás bement a mobilszolgáltatóhoz és közölte: ellopták a SIM kártyáját, így azt tiltsák le. Ezután újat kért, méghozzá az áldozat eredeti telefonszámára. Így ha valaki kereste a vállalkozót, onnantól kezdve a hasonmása fogadta a hívást.

Bár a hasonmás parókát vett és áldozatának aláírását is megtanulta hamisítani, a trükk nem vált be. A kiszemelt vállalkozó ugyanis VIP ügyfélnek számított a banknál és ügyeit minden esetben egy másik fióknál intézte. A csalók lebuktak, így nekik és az általuk felbérelt hasonmásoknak is felelni kell a tettükért. Az első áldozat kárának egy részét a bank megtérítette.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?