1 °C Budapest

Kijöttek az előzetes nyugdíjpénztári hozamok: klikk a táblázatra!

2009. november 30. 14:32

Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.

A Stabilitás Pénztárszövetség, a pénztári szféra legnagyobb képviselőjeként a Szövetség tagpénztárai valamint az adatot szolgáltató pénztárak negyedéves jelentéseiből rendszeresen szektorelemezésekkel tájékoztat a pénztári vagyon és taglétszám alakulásáról, a hazai pénztárak teljesítményéről. A legújabb, a nyugdíjpénztárak 2009. év harmadik negyedévéves adataira vonatkozó elemzése tartalmazza a hazai magánnyugdípénztárak 93%-ának és az önkéntes nyugdíjpénztárak 91%-ának adatait .

Mind az önkéntes, mind a magánynyugdíjpénztárak kiemelkedően teljesítettek az elmúlt negyedévben, ledolgozva a pénzügyi válság következtében elszenvedett 2008. évi és 2009. első negyedévi veszteségeket. A nyugdíjpénztári szféra a válság elejétől fogva azt tanácsolta tagjainak, hogy pánikszerűen ne nyúljanak hozzá megtakarításaikhoz. "A mostani kimagaslóan jó pénztári eredmények visszaigazolják a Szövetség előrejelzését, és alátámasztják azt, hogy a nyugdíjpénztárak esetében hosszú távon kell gondolkodni" - mondta dr. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Az adatszolgáltató magánnyugdíjpénztárak vagyona az idei III. negyedév végére meghaladta a 2352 Mrd forintot; a 2007-es 1 főre jutó 715 ezer forintos vagyonhoz képest 2009 harmadik negyedévére 840 ezer forintos szintet értek el a pénztárak. Az elmúlt két negyedév befektetési teljesítményével a magánnyugdíjpénztárak ledolgozták az elmúlt időszak teljes veszteségeit; kiegyenlítették a 2008. teljes évi és az 2009. I. negyedév negatív eredményeit.

A választható portfóliós rendszer bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket; a magánnyugdíjpénztári klasszikus portfólió 8,42%, a kiegyensúlyozott portfólió 11,7%, míg a növekedési portfólió 14,21% átlaghozamot ért el 2009 harmadik negyedévben. A pénztárak, a magánynugdíjpénztári megtakarítások közel háromnegyedét a növekedési portfólióban tartják nyilván.

A magánnyugdíjpénztári össztaglétszám az elmúlt negyedévben 47 ezer fővel nőtt. A jogszabályi változás hatása még nem volt számottevően érzékelhető a harmadik negyedév végére, az adatot szolgáltató pénztáraktól mindösszesen 2800-an léptek vissza a TB rendszerbe.

A befektetői környezetben tapasztalható pozitív fordulat az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon mértékében is megmutatkozott; az adatot szolgáltató önkéntes nyugdíjpénztári vagyon piaci értéke a harmadik negyedév végére elérte a 704 Mrd forintot, ami 10,4%-os növekményt jelent az előző negyedévhez képest.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak az elmúlt negyedév befektetési teljesítményével (+66,3 Mrd forint) nemcsak hogy ledolgozták a 2008-ban és a 2009. első negyedévében felhalmozott veszteségeket, de 11 Mrd forintos pozitív egyenleget könyvelhettek el a tavalyi első negyedévhez képest.

Az elmúlt negyedévben is markáns különbség látható az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben: az "egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak hozamát (8,85%) a III. negyedévben is felülmúlta a választható portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak hozama (10,92%).

Annak ellenére, hogy az elmúlt két negyedévben nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi veszteségek ellenére is - annak, aki megteheti - megéri megtartani az addig felhalmozott önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat, a harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám továbbra is csökkent, közel 14.500 fővel esett vissza.

Magánnyugdíjpénztár tag vagy? Vegyél egy nagy levegőt, mielőtt elolvasod!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?