Kijöttek az előzetes nyugdíjpénztári hozamok: klikk a táblázatra!

2009. november 30. 14:32

Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.

A Stabilitás Pénztárszövetség, a pénztári szféra legnagyobb képviselőjeként a Szövetség tagpénztárai valamint az adatot szolgáltató pénztárak negyedéves jelentéseiből rendszeresen szektorelemezésekkel tájékoztat a pénztári vagyon és taglétszám alakulásáról, a hazai pénztárak teljesítményéről. A legújabb, a nyugdíjpénztárak 2009. év harmadik negyedévéves adataira vonatkozó elemzése tartalmazza a hazai magánnyugdípénztárak 93%-ának és az önkéntes nyugdíjpénztárak 91%-ának adatait .

Mind az önkéntes, mind a magánynyugdíjpénztárak kiemelkedően teljesítettek az elmúlt negyedévben, ledolgozva a pénzügyi válság következtében elszenvedett 2008. évi és 2009. első negyedévi veszteségeket. A nyugdíjpénztári szféra a válság elejétől fogva azt tanácsolta tagjainak, hogy pánikszerűen ne nyúljanak hozzá megtakarításaikhoz. "A mostani kimagaslóan jó pénztári eredmények visszaigazolják a Szövetség előrejelzését, és alátámasztják azt, hogy a nyugdíjpénztárak esetében hosszú távon kell gondolkodni" - mondta dr. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Az adatszolgáltató magánnyugdíjpénztárak vagyona az idei III. negyedév végére meghaladta a 2352 Mrd forintot; a 2007-es 1 főre jutó 715 ezer forintos vagyonhoz képest 2009 harmadik negyedévére 840 ezer forintos szintet értek el a pénztárak. Az elmúlt két negyedév befektetési teljesítményével a magánnyugdíjpénztárak ledolgozták az elmúlt időszak teljes veszteségeit; kiegyenlítették a 2008. teljes évi és az 2009. I. negyedév negatív eredményeit.

A választható portfóliós rendszer bevezetése beváltotta a hozzá fűzött reményeket; a magánnyugdíjpénztári klasszikus portfólió 8,42%, a kiegyensúlyozott portfólió 11,7%, míg a növekedési portfólió 14,21% átlaghozamot ért el 2009 harmadik negyedévben. A pénztárak, a magánynugdíjpénztári megtakarítások közel háromnegyedét a növekedési portfólióban tartják nyilván.

A magánnyugdíjpénztári össztaglétszám az elmúlt negyedévben 47 ezer fővel nőtt. A jogszabályi változás hatása még nem volt számottevően érzékelhető a harmadik negyedév végére, az adatot szolgáltató pénztáraktól mindösszesen 2800-an léptek vissza a TB rendszerbe.

A befektetői környezetben tapasztalható pozitív fordulat az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon mértékében is megmutatkozott; az adatot szolgáltató önkéntes nyugdíjpénztári vagyon piaci értéke a harmadik negyedév végére elérte a 704 Mrd forintot, ami 10,4%-os növekményt jelent az előző negyedévhez képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztárak az elmúlt negyedév befektetési teljesítményével (+66,3 Mrd forint) nemcsak hogy ledolgozták a 2008-ban és a 2009. első negyedévében felhalmozott veszteségeket, de 11 Mrd forintos pozitív egyenleget könyvelhettek el a tavalyi első negyedévhez képest.

Az elmúlt negyedévben is markáns különbség látható az önkéntes nyugdíjpénztári teljesítményekben: az "egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak hozamát (8,85%) a III. negyedévben is felülmúlta a választható portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak hozama (10,92%).

Annak ellenére, hogy az elmúlt két negyedévben nyilvánvalóvá vált, hogy a korábbi veszteségek ellenére is - annak, aki megteheti - megéri megtartani az addig felhalmozott önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat, a harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám továbbra is csökkent, közel 14.500 fővel esett vissza.

Magánnyugdíjpénztár tag vagy? Vegyél egy nagy levegőt, mielőtt elolvasod!

PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2024. május 25. 18:23
Kilencéves lett az Összkép. Köszönjük 18 ezer olvasónknak, hogy az előző születésnapunk óta időt for...
MEDIA1  |  2024. május 25. 14:51
A kormánypárti Mediaworks / KESMA megyei napilapja éppen akkor tette ingyenessé a Magyar Pétert lejá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm