Bedőlnek a bankok, a postára menekülnek az ügyfelek!

Pénzcentrum
2008. október 1. 15:00

A Nagy-Britanniát is megrázó pénzpiaci válság nem csak a jelzáloghitel termékek eltűnéséhez vezetett, de a betétesek is jóval megfontoltabbak, hiszen a bankok bedőlése esetén náluk csak 35 ezer fontig (10,7 millió forint) élveznek védelmet a betétek, az e feletti összeget, akár el is veszíthetik.

A brit postákon gyűjtött betétekre múlt hétig hasonló szabályok vonatkoztak, amikor is a Bank of Ireland úgy döntött, hogy a betétbiztosítási limitet ötszörösére emeli, tegnap pedig teljesen eltörölte azt, így mától teljes védelmet élveznek a posta ügyfelei betéteik után, két éven keresztül.

Mindez azért lehetséges, mert a posta által gyűjtött betétek a kormány, illetve a Bank of Ireland könyveiben szerepelnek, így tehát beletartoznak a tegnap meghozott döntés hatókörébe. Ezzel hozzávetőleg 1,5 millió betétes tudhatja teljes biztonságban a pénzét, azonban várhatóan sokan átviszik majd pénzüket a hír hallatán.

Természetesen akadnak még olyan pénzintézetek, ahol hasonló védelmet élveznek a megtakarítók, ilyen például a Northern Rock, ami állami tulajdonban van. A többiek azonban csak a már említett 35 ezer fontos értékhatárig garantálják a betétek visszafizetését, amennyiben a pénzintézet csődbe kerülne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?