9 °C Budapest

Aktív portfoliókezelés: már 1 millió alatt is megéri?

Pénzcentrum
2007. március 28. 12:01

Ma mutatta be IPPA (Interactive Personal Portfolio Assistant) nevű programját a MoneyMoon Kft, mely újdonság neve magában hordozza legfontosabb jellemzőit, nevezetesen, hogy interaktív befektetési tanácsadással látja el a felhasználókat, anélkül, hogy azoknak szakértő személyek után kellene kutatniuk. Kiss Imre, a társaság ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mai nappal új korszak kezdődött el a portfoliókezelésben.

A 2005 novemberében alapított MoneyMoon komplex pénzügyi tanácsadással foglalkozik és 100%-ban magyar tulajdonban van. Kiss Imre a klasszikus banki private banking szolgáltatással kapcsolatban elmondta, hogy az ügyfeleknek érezniük kellene, hogy más termékekhez férhetnek hozzá és elismert szakértők adnak nekik tanácsot, valamint exkluzív információkhoz juthatnak. Ezen jellemzők ritkán vannak együtt egy-egy pénzintézetnél, a különleges szolgáltatás így nem teljesülhet, hiszen egy privát banki szakértőnek olykor 60-70 ügyfele van, akiket egy hirtelen piaci esemény esetén nem fog tudni azonos színvonalon kiszolgálni.

Mindezek alapján érdemes lehet interaktív informatikai megoldásokban gondolkodni, ahogy ezt a MoneyMoon tette. Alapvető különbség a két megoldás között, hogy a banknak csak egy elég magasan meghatározott összeghatár fölött éri meg tanácsadót allokálnia az ügyfélhez, míg ez a limit szoftveres megoldás esetén értelemszerűen alacsonyabb lehet. (A MoneyMoon esetében nincs belépési összeghatár.)

A MoneyMoon befektetési stratégiáit tartalmazó Inside hírlevelet havonta mintegy 17 ezren olvassák. A hírlevél áprilistól elektronikus formátumban jelenik meg és kiegészítik majd az IPPA stratégiák, mivel tapasztalatok szerint az ügyfeleket egészen a konkrét termék és bankválasztásig "el kell kísérni".

Az IPPA keretében alapvetően 9 alapportfolió található, melyek az időtáv (rövid, közép és hosszú) valamint a kockázat (Defensive, Balanced, Aggressive) dimenziói mentén állnak elő. A 9 standard portfolióhoz 3 aktív portfolió tartozik, melyek gyakrabban frissülnek. Emellett 3 nyesz portfolió is kialakításra került, ezek havonta frissülnek.

A program a stratégia és időtáv választás után rendszeres portfolió felülvizsgálatot és átcsoportosítást tesz lehetővé, tehát segítségével megvalósítható az aktív portfoliómenedzsment. Ez a rendszer tehát már alkalmazza a többportfoliós szisztémát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program a www.moneymoon.hu honlapon lesz elérhető. A szoftver egy rövid kérdőív alapján sorolja be az ügyfelet a neki megfelelő portfolió-kategóriába. Az aktív portfoliókezelés 2-3 naponta érkező tanácsadást jelent, melynek éves díja 89 ezer Ft-ra tehető, míg a 2 hetes frissítéssel dolgozó 9 standard portfolió esetén 45 ezer Ft az éves díj. A nyesz számlák esetén havonta érkezik a portfolió felülvizsgálat, mely éves szinten 23 ezer forintba kerül.

Az IPPA keretében nincs megszabott összeghatár, de a MoneyMoon számításai szerint legalább 800 ezer forintra van szüksége ahhoz a befektetőnek, hogy az éves díj megfizetése után is érzékelhető többlethozamot realizáljon. A program iránt Németországban és Ausztriában is mutatkozik érdeklődés, ennek megfelelően külföldön is bevezetik majd. A cég fő profilját mostantól ez a szoftver határozza meg, az elkövetkező hónapokban azonban szeretnének megjelenni egy speciális egészségpénztárral és komolyan mérlegelik az alapkezelői piacra való belépést is.

Az IPPA-nak jelenleg 3-4 magyar bank és tanácsadócég a partnere, valamint mintegy 10 külföldi pénzintézet csatlakozott a kezdeményezéshez. Az együttműködő partnerek olykor a portfolió aktív menedzsmentjéből adódó tranzakciós költségek egy részét átvállalják az ügyféltől.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40