Aktív portfoliókezelés: már 1 millió alatt is megéri?

Pénzcentrum
2007. március 28. 12:01

Ma mutatta be IPPA (Interactive Personal Portfolio Assistant) nevű programját a MoneyMoon Kft, mely újdonság neve magában hordozza legfontosabb jellemzőit, nevezetesen, hogy interaktív befektetési tanácsadással látja el a felhasználókat, anélkül, hogy azoknak szakértő személyek után kellene kutatniuk. Kiss Imre, a társaság ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mai nappal új korszak kezdődött el a portfoliókezelésben.

A 2005 novemberében alapított MoneyMoon komplex pénzügyi tanácsadással foglalkozik és 100%-ban magyar tulajdonban van. Kiss Imre a klasszikus banki private banking szolgáltatással kapcsolatban elmondta, hogy az ügyfeleknek érezniük kellene, hogy más termékekhez férhetnek hozzá és elismert szakértők adnak nekik tanácsot, valamint exkluzív információkhoz juthatnak. Ezen jellemzők ritkán vannak együtt egy-egy pénzintézetnél, a különleges szolgáltatás így nem teljesülhet, hiszen egy privát banki szakértőnek olykor 60-70 ügyfele van, akiket egy hirtelen piaci esemény esetén nem fog tudni azonos színvonalon kiszolgálni.

Mindezek alapján érdemes lehet interaktív informatikai megoldásokban gondolkodni, ahogy ezt a MoneyMoon tette. Alapvető különbség a két megoldás között, hogy a banknak csak egy elég magasan meghatározott összeghatár fölött éri meg tanácsadót allokálnia az ügyfélhez, míg ez a limit szoftveres megoldás esetén értelemszerűen alacsonyabb lehet. (A MoneyMoon esetében nincs belépési összeghatár.)

A MoneyMoon befektetési stratégiáit tartalmazó Inside hírlevelet havonta mintegy 17 ezren olvassák. A hírlevél áprilistól elektronikus formátumban jelenik meg és kiegészítik majd az IPPA stratégiák, mivel tapasztalatok szerint az ügyfeleket egészen a konkrét termék és bankválasztásig "el kell kísérni".

Az IPPA keretében alapvetően 9 alapportfolió található, melyek az időtáv (rövid, közép és hosszú) valamint a kockázat (Defensive, Balanced, Aggressive) dimenziói mentén állnak elő. A 9 standard portfolióhoz 3 aktív portfolió tartozik, melyek gyakrabban frissülnek. Emellett 3 nyesz portfolió is kialakításra került, ezek havonta frissülnek.

A program a stratégia és időtáv választás után rendszeres portfolió felülvizsgálatot és átcsoportosítást tesz lehetővé, tehát segítségével megvalósítható az aktív portfoliómenedzsment. Ez a rendszer tehát már alkalmazza a többportfoliós szisztémát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program a www.moneymoon.hu honlapon lesz elérhető. A szoftver egy rövid kérdőív alapján sorolja be az ügyfelet a neki megfelelő portfolió-kategóriába. Az aktív portfoliókezelés 2-3 naponta érkező tanácsadást jelent, melynek éves díja 89 ezer Ft-ra tehető, míg a 2 hetes frissítéssel dolgozó 9 standard portfolió esetén 45 ezer Ft az éves díj. A nyesz számlák esetén havonta érkezik a portfolió felülvizsgálat, mely éves szinten 23 ezer forintba kerül.

Az IPPA keretében nincs megszabott összeghatár, de a MoneyMoon számításai szerint legalább 800 ezer forintra van szüksége ahhoz a befektetőnek, hogy az éves díj megfizetése után is érzékelhető többlethozamot realizáljon. A program iránt Németországban és Ausztriában is mutatkozik érdeklődés, ennek megfelelően külföldön is bevezetik majd. A cég fő profilját mostantól ez a szoftver határozza meg, az elkövetkező hónapokban azonban szeretnének megjelenni egy speciális egészségpénztárral és komolyan mérlegelik az alapkezelői piacra való belépést is.

Az IPPA-nak jelenleg 3-4 magyar bank és tanácsadócég a partnere, valamint mintegy 10 külföldi pénzintézet csatlakozott a kezdeményezéshez. Az együttműködő partnerek olykor a portfolió aktív menedzsmentjéből adódó tranzakciós költségek egy részét átvállalják az ügyféltől.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?