16 °C Budapest

Mitől lesz valaki pénzügyi tanácsadó? Kerüld el a csalódást!

Pénzcentrum
2006. november 14. 08:00

Kis Szövetség, nagy tervek... Virtuális hasábjainkon számos alkalommal beszámoltunk már a lakossági szegmens közvetítői piacának trendjeiről, a vállalati szektor tanácsadóinak szerepét azonban nem volt alkalmunk felmérni, ezidáig. Egészen más ez a piac, mint a tömeges lakossági? Mikor tekinthetünk függetlennek egy közvetítőt? Mitől válik valaki tanácsadóvá és mi különbözteti meg a tanácsadót a közvetítőtől? Többek között ezeket a kérdéseket jártuk körül Filep Géza úrral (ex bankár-pénzügyi tanácsadó), a Pénzügyi Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (PTMSZ) elnökével.

Mikor és milyen célkitűzésekkel jött létre a Pénzügyi Tanácsadók Magyarországi Szövetsége?

Kollégáimmal 2004-ben határoztuk el, hogy megalapítjuk a Szövetséget, melyet végül 2005. március 24-én vett nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság, társadalmi szervezetként. Egy rendkívül hosszú és átgondolt folyamat eredményeként született meg a Szövetség, melynek elsősorban az a célja, hogy a pénzügyi tanácsadási tevékenység szakmai érdekeit összefogja és képviselje, annak színvonalát a tagok érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartása mellett emelje, valamint hogy a tisztességtelen, etikátlan piaci magatartás elleni közös fellépését szorgalmazza és támogassa. A célkitűzéseket csak akkor tudjuk elérni, ha a pénzügyi tanácsadói tevékenységnek megteremtettük még hiányzó jogi keretét és definícióját, mely által a piacon az ügyfelek és a bankok számára is egyértelművé válhat, ez a hasznos tevékenység.

Küldetésünk a szakmai érdekek összefogásán és képviseletén túl kiterjed a tisztességtelen és etikátlan piaci magatartás elleni közös fellépésre.

Hány tagja van jelenleg a Szövetségnek és mik a tervek ezen a téren?

Jelen pillanatban 10 bejegyzett tagunk van, ezen kívül pedig hatan felvétel alatt állnak. Ez az alacsony tagszám több okra vezethető vissza, melyek közül az egyik leglényegesebbként a rendkívül szigorú szakmai és etikai elvárások jelölhetők meg.

A 2006-os évre azt terveztük, hogy megteremtsük a működéshez szükséges feltételeket, definiáljuk a célkitűzéseinket és a rendelkezésre álló eszközöket, valamint kijelöljük a megfelelő személyeket a megvalósításra. Idén ez a jelenlegi taglétszámmal meg tud valósulni, a következő egy-két évben pedig várhatóan 50 tagot számláló szövetséggé duzzadhat a szervezet. Elsősorban minőségi és nem mennyiségi elvárásaink vannak

Mi motiválhat egy pénzügyi tanácsadót, hogy belépjen a Szövetségbe és mik a belépés feltételei?

Az elsődleges motiváció mindenképpen a pénzügyi tanácsadói szakma aktív gyakorlása és elfogadtatása. A potenciális érdeklődőknek több feltételt is teljesíteniük kell a felvételhez, hiszen a pénzügyi tanácsadás "tevékenységi esernyője" alatt ma több tízezer vállalkozás működik. Ezen belül különösen kimagasló azon vállalkozások száma, melyek elsősorban a lakossági termékekhez kapcsolódó pénzügyi tanácsadást látják el.

Lényeges felvételi szempont a szakmában eltöltött minimum 3-4 év. Ennyi idő alatt nagy valószínűséggel el lehet dönteni, hogy valóban tudja-e ezt a szakmát művelni, tekintheti-e a a pénzügyi tanácsadást hivatásának. Néhány éve ez egy divatos szakma lett, nagyon sok az önjelölt és a "vigéc tanácsadó" a piacon. Sajnos a törvény sem szabályozza ki lehet és milyen feltételekkel pénzügyi tanácsadó ! Nagyon sok visszaélés és probléma van ezen a területen. Mindezekért azt is megvizsgáljuk, hogy a jelentkező milyen jellegű publikációkat tudhat magáénak és természetesen a szövetség által támasztott szigorú etikai normáknak megfelel-e? Ez utóbbi talán a legérzékenyebb pont...

A felvételnek egyik kritériuma, hogy a potenciális érdeklődő egy évig pártoló tagsági státuszban legyen, csak ezt követően kapja meg a teljes körű tagságot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Elvárjuk, ha a jelöltekről ajánlólevelet kapunk, a számunkra ismeretlen szereplővel kapcsolatban pedig kikérjük mások véleményét is, de meggyőződésem, hogy aki a Szövetség keretein belül szeretne tevékenykedni, azokkal az eddigi munkánk során már a pályán találkoztunk. Sok Bank és Pénzintézet együttműködő partnerei között tart nyilván tanácsadókat

Mit nyújt a Szövetség a tagdíjért cserébe? Mekkora tételt jelent ez az összeg?

Az alapításkor egy rendkívül szimbolikus összeget szabtunk meg tagdíjként, kizárólag csak a működési költségek fedezésére, a 2006-os évben azonban egy korrekciót hajtottunk végre, de a díj ennek ellenére is szimbolikus maradt.

Szeretnénk a jövőben olyan módon megoldani a tagdíjak fizetését, hogy minden tag a bevétele arányában fizessen, egy minimum és egy maximum összeg meghatározása mellett. Tudni kell, hogy a Szövetség tagjai elsősorban kisebb cégek, így a tagdíjon felül szponzorokon és jótékonysági adományokon keresztül szeretnénk forrást szerezni valamennyi feladatunk és célkitűzéseink biztosítására. Terveink között szerepel az edukációs tevékenység, a szakmai kultúra terjesztése, kutatás, valamint a magas szintű felnőttképzés és oktatás, rendezvények szervezése és kiadványok készítése is.

A tagok részére elsősorban az érdekképviseletet, valamint a már felvázolt szakmaiságot nyújtjuk.

Tanácsadó vs közvetítő: mi a különbség?

Véleménye szerint mi különbözteti meg a közvetítőket a tanácsadóktól?

A pénzügyi tanácsadás definíciója gyakran összemosódik a közvetítővel, vagy brókerrel, hiszen legtöbbször az ügyfelek elvárásai is meglehetősen tisztázatlanok. A törvény sem definiálja, hogy mi is az a pénzügyi tanácsadás, ami meglehetősen nagy probléma. Fontos lenne tudni, ki végezheti ezt a tevékenységet, hiszen ehhez megfelelő háttér, szakmai végzettség, munkatapasztalat és etikus hozzáállás szükséges. Itt elsősorban a tevékenységi engedély szükségeltetik.

A tanácsadó fogalmát a Szövetségen belül elsősorban egy hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatóként definiáljuk. A mi értelmezésünkben a közvetítő és a bróker nem a pénzügyi tanácsadók kategóriájába tartozik, így jelentősen szűkül az a kör, akik a Szövetség elvárásainak megfelelnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm