30 °C Budapest

Mitől lesz valaki pénzügyi tanácsadó? Kerüld el a csalódást!

Pénzcentrum
2006. november 14. 08:00

Kis Szövetség, nagy tervek... Virtuális hasábjainkon számos alkalommal beszámoltunk már a lakossági szegmens közvetítői piacának trendjeiről, a vállalati szektor tanácsadóinak szerepét azonban nem volt alkalmunk felmérni, ezidáig. Egészen más ez a piac, mint a tömeges lakossági? Mikor tekinthetünk függetlennek egy közvetítőt? Mitől válik valaki tanácsadóvá és mi különbözteti meg a tanácsadót a közvetítőtől? Többek között ezeket a kérdéseket jártuk körül Filep Géza úrral (ex bankár-pénzügyi tanácsadó), a Pénzügyi Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (PTMSZ) elnökével.

Mikor és milyen célkitűzésekkel jött létre a Pénzügyi Tanácsadók Magyarországi Szövetsége?

Kollégáimmal 2004-ben határoztuk el, hogy megalapítjuk a Szövetséget, melyet végül 2005. március 24-én vett nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság, társadalmi szervezetként. Egy rendkívül hosszú és átgondolt folyamat eredményeként született meg a Szövetség, melynek elsősorban az a célja, hogy a pénzügyi tanácsadási tevékenység szakmai érdekeit összefogja és képviselje, annak színvonalát a tagok érdekeinek kölcsönös tiszteletben tartása mellett emelje, valamint hogy a tisztességtelen, etikátlan piaci magatartás elleni közös fellépését szorgalmazza és támogassa. A célkitűzéseket csak akkor tudjuk elérni, ha a pénzügyi tanácsadói tevékenységnek megteremtettük még hiányzó jogi keretét és definícióját, mely által a piacon az ügyfelek és a bankok számára is egyértelművé válhat, ez a hasznos tevékenység.

Küldetésünk a szakmai érdekek összefogásán és képviseletén túl kiterjed a tisztességtelen és etikátlan piaci magatartás elleni közös fellépésre.

Hány tagja van jelenleg a Szövetségnek és mik a tervek ezen a téren?

Jelen pillanatban 10 bejegyzett tagunk van, ezen kívül pedig hatan felvétel alatt állnak. Ez az alacsony tagszám több okra vezethető vissza, melyek közül az egyik leglényegesebbként a rendkívül szigorú szakmai és etikai elvárások jelölhetők meg.

A 2006-os évre azt terveztük, hogy megteremtsük a működéshez szükséges feltételeket, definiáljuk a célkitűzéseinket és a rendelkezésre álló eszközöket, valamint kijelöljük a megfelelő személyeket a megvalósításra. Idén ez a jelenlegi taglétszámmal meg tud valósulni, a következő egy-két évben pedig várhatóan 50 tagot számláló szövetséggé duzzadhat a szervezet. Elsősorban minőségi és nem mennyiségi elvárásaink vannak

Mi motiválhat egy pénzügyi tanácsadót, hogy belépjen a Szövetségbe és mik a belépés feltételei?

Az elsődleges motiváció mindenképpen a pénzügyi tanácsadói szakma aktív gyakorlása és elfogadtatása. A potenciális érdeklődőknek több feltételt is teljesíteniük kell a felvételhez, hiszen a pénzügyi tanácsadás "tevékenységi esernyője" alatt ma több tízezer vállalkozás működik. Ezen belül különösen kimagasló azon vállalkozások száma, melyek elsősorban a lakossági termékekhez kapcsolódó pénzügyi tanácsadást látják el.

Lényeges felvételi szempont a szakmában eltöltött minimum 3-4 év. Ennyi idő alatt nagy valószínűséggel el lehet dönteni, hogy valóban tudja-e ezt a szakmát művelni, tekintheti-e a a pénzügyi tanácsadást hivatásának. Néhány éve ez egy divatos szakma lett, nagyon sok az önjelölt és a "vigéc tanácsadó" a piacon. Sajnos a törvény sem szabályozza ki lehet és milyen feltételekkel pénzügyi tanácsadó ! Nagyon sok visszaélés és probléma van ezen a területen. Mindezekért azt is megvizsgáljuk, hogy a jelentkező milyen jellegű publikációkat tudhat magáénak és természetesen a szövetség által támasztott szigorú etikai normáknak megfelel-e? Ez utóbbi talán a legérzékenyebb pont...

A felvételnek egyik kritériuma, hogy a potenciális érdeklődő egy évig pártoló tagsági státuszban legyen, csak ezt követően kapja meg a teljes körű tagságot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elvárjuk, ha a jelöltekről ajánlólevelet kapunk, a számunkra ismeretlen szereplővel kapcsolatban pedig kikérjük mások véleményét is, de meggyőződésem, hogy aki a Szövetség keretein belül szeretne tevékenykedni, azokkal az eddigi munkánk során már a pályán találkoztunk. Sok Bank és Pénzintézet együttműködő partnerei között tart nyilván tanácsadókat

Mit nyújt a Szövetség a tagdíjért cserébe? Mekkora tételt jelent ez az összeg?

Az alapításkor egy rendkívül szimbolikus összeget szabtunk meg tagdíjként, kizárólag csak a működési költségek fedezésére, a 2006-os évben azonban egy korrekciót hajtottunk végre, de a díj ennek ellenére is szimbolikus maradt.

Szeretnénk a jövőben olyan módon megoldani a tagdíjak fizetését, hogy minden tag a bevétele arányában fizessen, egy minimum és egy maximum összeg meghatározása mellett. Tudni kell, hogy a Szövetség tagjai elsősorban kisebb cégek, így a tagdíjon felül szponzorokon és jótékonysági adományokon keresztül szeretnénk forrást szerezni valamennyi feladatunk és célkitűzéseink biztosítására. Terveink között szerepel az edukációs tevékenység, a szakmai kultúra terjesztése, kutatás, valamint a magas szintű felnőttképzés és oktatás, rendezvények szervezése és kiadványok készítése is.

A tagok részére elsősorban az érdekképviseletet, valamint a már felvázolt szakmaiságot nyújtjuk.

Tanácsadó vs közvetítő: mi a különbség?

Véleménye szerint mi különbözteti meg a közvetítőket a tanácsadóktól?

A pénzügyi tanácsadás definíciója gyakran összemosódik a közvetítővel, vagy brókerrel, hiszen legtöbbször az ügyfelek elvárásai is meglehetősen tisztázatlanok. A törvény sem definiálja, hogy mi is az a pénzügyi tanácsadás, ami meglehetősen nagy probléma. Fontos lenne tudni, ki végezheti ezt a tevékenységet, hiszen ehhez megfelelő háttér, szakmai végzettség, munkatapasztalat és etikus hozzáállás szükséges. Itt elsősorban a tevékenységi engedély szükségeltetik.

A tanácsadó fogalmát a Szövetségen belül elsősorban egy hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatóként definiáljuk. A mi értelmezésünkben a közvetítő és a bróker nem a pénzügyi tanácsadók kategóriájába tartozik, így jelentősen szűkül az a kör, akik a Szövetség elvárásainak megfelelnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 25. 13:17
Nem hagyja annyiban a portál, hogy rendőrök akadályozták meg májusban a munkavégzésüket Kalocsán.
Holdblog  |  2024. június 25. 08:19
Miközben az egyes megtakarítások hozamára kivetett szociális hozzájárulási adó tavaly júliusi beveze...
Bankmonitor  |  2024. június 25. 07:26
2024. januárjától egyes esetekben nem szükséges ingatlanvásárláshoz legalább a vételár 20%-át biztos...
Kasza Elliott-tal  |  2024. június 24. 21:15
Márciusban módosítottam a rajzomon, aminek a lényege az volt, hogy egy ending diagonal jön lefelé 20...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem