5 °C Budapest

Svájci bankszámla - Mi a titok?

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 12:00

Svájcról sokaknak az órák, a bicska, a csokoládé és természetesen a bankok jut elsőként az eszükbe. Nem is olyan rég még misztikus dolognak tűnt egy svájci számla megnyitása. Azonban, változnak az idők és ma már bárki számára elérhetővé válik a "svájci álom". Egyre több pénzügyi vállalkozás kínálja itthoni ügyfeleinek a külföldi számlanyitás lehetőségét, anélkül, hogy hazánk fiának egy lépést is kellene tenni az országhatár irányába. Azonban mindez mennyire terheli meg a befektető pénztárcáját? És milyen előnyökkel jár egy "titkos" számla?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Jó is vagy csak jól hangzik?

A presztízs értékén túl származik-e valamilyen előnyöm, ha Svájcban fiataltatom a pénzem. Nos, számtalan érv szól a mellet, ha valaki megtakarításai egy részét az alpesi ország valamely neves pénzintézeténél helyezi el. A teljesség igénye nélkül álljon most itt néhány érv, ami a számlanyitás mellet szól.

Az első talán az országkockázat. Svájcban igen ritkák a háborús események és a zavargások. Éppen ezért nem is igazan kell félnünk attól, hogy egyszer csak bottal üthetjük a pénzünk nyomát, mert azt felszívja egy polgárháború. Mind gazdaságilag, mind politikailag egy kiegyensúlyozott stabil országról beszélhetünk, melyben, a legnagyobb becsben a perecizítást és a bankrendszert tartják.

A második dolog, amivel banki ügyfélként meglepődve találkozhatunk. Az, az a szakértelem és hozzáállás, mellyel itthon leginkább csak privat banking keretei között találkozhatunk. Talán kevesen tudják, de a legtöbb kinti pénzintézetben van legalább egy olyan alkalmazott, amely az adott ügyféllel az anyanyelvén tud kommunikálni.

A harmadik fontos dolog az a diszkréció. Talán éppen ez az a tulajdonság, aminek köszönhetően a svájci bankrendszer ott tart, ahol most van.  Bár itt meg kell jegyeznünk, hogy egy nemzetközi megállapodás értelmében a svájci bankok szolgáltatnak adatot ügyfeleikről az dóhatóságoknak. Tehát az APEH elől nem tudunk akkor sem elbújni, ha külföldre visszük a pénzünket.

Ezek mellett természetesen meg kell említeni, hogy egy számla fenntartása, megnyitása és kezelése nem olcsó mulattság. Azonban ma már itthonról is intézhetjük bankügyeinket, így legalább a kiutazás költségeit megspórolhatjuk.

Vessünk egy pillantást, az 1972-ben alapított DRESDNER BANK díjtételeire!

Látható, hogy nem olcsó mulatság egy " menő" bankszámla és nem is lehet aprópénzzel elkezdeni a megnyitását.

Hogyan nyithatok számlát?

Amennyiben magánszemélyként kívánunk számlát nyitni akkor, mindenképp el kell készíteni a számla felett rendelkező személyek közjegyző által hitelesített útlevél másolatát és aláírási címpéldányát.

Mint azt már említettük, a legtöbb esetben nem szükséges kiutazni külföldre, mert a bankszámlanyitással kapcsolatos dokumentumok elkészítése Budapesten illetve az ügyfél lakóhelyén is megtörténhet. Amennyiben megbízunk, egy erre szakosodott vállalkozást. Azonban mindenképpen érdemes körülnézni a piacon, mert ezek a cégek nem alacsony díjtételekkel dolgoznak. Megfelelő referencia bekérése a legalapvetőbb kritérium kell, hogy legyen.
Sajnos a magyar banki gyakorlattól eltérően a külföldi bankszámlanyitás hosszú ideig tart. Esetenként több hetet (3-5 hét) vesz igénybe. Ennek leggyakoribb oka, hogy a bank a kiküldött dokumentumok alapján mérlegeli: az adott ügyfélnek megnyissa-e a számlát vagy sem. Ugyancsak ez alatt az idő alatt ellenőrzi a bank az úgynevezett bankreferencia levelet.

A bankreferencia levél célja, hogy a bank, hiteles információt szerezzen a partnerről. A világ szinte valamennyi komoly bankja ily módon kíván tájékozódni a jövendőbeli ügyfélről. A bankreferencia leveleknek több típusa létezik, attól függően, hogy milyen mélységű információt tartalmaz az ügyfélről.

A számlanyitás egyik legfőbb kritériuma, hogy a banki aláíróknak létező személyeknek kell lenniük illetve rendelkezniük kell útlevéllel, melynek hiteles másolatát ugyancsak bekéri a bank. Szintén szükséges, hogy az aláíró személyesen rendelkezzen valamely banknál magánszámlával. Elengedhetetlen része a dolognak, hogy a magánbankszámlát vezető bank, a fent említet bankreferencia levélben, igazolja az ügyfelet.

A külföldi bankok jelentős része csak olyan ügyfeleknek hajlandó számlát nyitni, akik egy bizonyos összeget hajlandóak a bankszámlán elhelyezni, és azt fel nem vett letétként itt is kamatoztatják. Ez az összeg igen széles skálán mozog, tehát arra mindenképp fel kell készülnünk, hogy egy fillér nélkül nem tudunk belevágni a dologba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?