1 °C Budapest

Mit tehetsz mielőtt jön az APEH? - Törvényesen eltűntetheted...

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 10:00

Az augusztus 31-e előtt megkötött tagikölcsön-szerződés esetében a szeptember elsejét követően realizálódó első bevétel még adómentes, amennyiben azonban a szerződést augusztus 31 után kötik, vagy a korábbi megállapodás alapján további kifizetés történik, a kamat egyéb jövedelemnek minősül, vagyis az összevont adóalap részeként adózik és 11%-os egészségügyi hozzájárulást is kell utána fizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A tagi kölcsönnel kapcsolatos kamatadó azonban a magánszemélyek többségét nem érinti, hiszen a tagok általában kamatmentes kölcsönöket nyújtanak a cégeknek, mivel az esetek jelentős részében ezek a fiktív tételek a bevételek eltitkolása miatt keletkező veszteségek finanszírozására szolgálnak - írja a Napi.

Az APEH kiemelt figyelmet fordít arra, ha egy vállalkozás a veszteségeit jellemzően a tagok által rendelkezésre bocsátott nagyobb összegű kölcsönök útján finanszírozza. A vagyonosodási vizsgálat keretein belül az adóhatóság azt is igyekszik feltárni, hogy a kölcsön nyújtója rendelkezett-e a megfelelő anyagi fedezettel.

Érdemes lehet tehát mielőbb eltűntetni a fiktív tagi kölcsönt, melyre egy jogszabály módosítás lehetőséget is ad: a 2006. június 9-ig felhalmozott tartozás elengedése miatt képződő nyereségből az idén kedvezményes, 10%-os adó megfizetésével vehető ki osztalék.

A művelethez azonban megfelelő mértékű eredménytartalékra is szükség van, ami a fiktív tagi kölcsönt alkalmazó cégeknél nem áll rendelkezésre, hiszen többségük a veszteség miatt alkalmazza azt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?