32 °C Budapest

Egy robbanásszerűen terjedő vagyonkezelési technika

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 06:00

A kvantitatív befektetések lényege, hogy a befektetési döntésekből az emberi tényezőt kizárva, a portfolió menedzselését kizárólag számítógépes technikák, modellek segítségével végzik. Ez a megközelítés alapvetően különbözik a kilencvenes évek emberközpontú alapkezelési felfogásával, ahol az alap teljesítményét egyedi emberi döntések függvényének tekintették. Az új felfogás térnyerésének

előfeltétele volt az ezredforduló környékének ugrásszerű technológiai fejlődése, ami a döntéstámogató rendszerek, és a mesterséges intelligencia alkalmazásainak korábban nem remélt elterjedését hozta.

Mára olyan nagy nemzetközi alapkezelők, mint a Barclays alapkezelője, a Barclays Global Investors (BGI), a Goldman Sachs, vagy a Bridgewater Associates is kiveszi részét a kvantitatív befektetési piac kiemelkedő növekedéséből. Mi lehet az oka, hogy ez a technika a teljes piac fejlődésénél kétszer nagyobb dinamikát, évi 20%-os növekedést képes felmutatni?

A kvantitatív megközelítés támogatói kiemelik, hogy egy számítógépes modell nagyságrendekkel több változót, korrelációt tud kezelni mint egy ember, és képes lehet olyan kiterjedt összefüggések felderítésére, amelyek a legtapasztaltabb, legtehetségesebb portfoliómenedzserek szeme előtt is rejtve maradnának. "A kvantitatív technikák egyszerűen jobb, és konzisztensebb teljesítményt eredményeztek" - jelentette ki Bob Jones, a Goldman Sachs kvantitatív divíziójának vezetője a Financial Times-nak.

A kvantitatív-felfogást természetesen nem támogatja mindenki a piacon. A technika legfőbb kritikája, hogy a kockázat-kerülő, és csak számszerűsíthető vállalati paramétereket képes figyelembe venni (pl. cash-flow). "Hogyan jósol meg a modell egy újabb Steve Jobs-ot?" - teszik fel a kérdést a tradicionális növekedés-orientált alapok kezelői. Ugyanakkor kritikusok arra hivatkoznak, hogy a kvantitatív technikák csupán az értékorientált befektetésekhez képest tapasztalható torzításuk révén nyújthattak átlagon felüli teljesítményt az elmúlt néhány évben, és ez a jövőben változni fog.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac fejlődése minden esetre a kvantitatív befektetések melletti optimizmust sugall. Habár a kvantitatív módszerekkel befektetett és aktívan kezelt vagyon nagyságáról eltérő becslések láttak napvilágot, az elénk táruló kép mindenképpen impozáns: a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BGI kezelt alapjai 1,600 milliárd dolláros össszvagyonának mintegy ötöde, 340 millárd dollár lehet kvantitatívan aktívan menedzselt alapokban. Ugyanez a szám a Goldman Sachs esetében elérheti a 100 milliárd dollárt, miután az elmúlt három évben megkétszerezte kvantitatív menedzselésű vagyonát. Mindemellett a világ 10 legnagyobb hedge fund-jából 3 kizárólag kvantitatív módszerekkel kezelt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?