10 °C Budapest

Egy robbanásszerűen terjedő vagyonkezelési technika

Pénzcentrum
2006. augusztus 16. 06:00

A kvantitatív befektetések lényege, hogy a befektetési döntésekből az emberi tényezőt kizárva, a portfolió menedzselését kizárólag számítógépes technikák, modellek segítségével végzik. Ez a megközelítés alapvetően különbözik a kilencvenes évek emberközpontú alapkezelési felfogásával, ahol az alap teljesítményét egyedi emberi döntések függvényének tekintették. Az új felfogás térnyerésének

előfeltétele volt az ezredforduló környékének ugrásszerű technológiai fejlődése, ami a döntéstámogató rendszerek, és a mesterséges intelligencia alkalmazásainak korábban nem remélt elterjedését hozta.

Mára olyan nagy nemzetközi alapkezelők, mint a Barclays alapkezelője, a Barclays Global Investors (BGI), a Goldman Sachs, vagy a Bridgewater Associates is kiveszi részét a kvantitatív befektetési piac kiemelkedő növekedéséből. Mi lehet az oka, hogy ez a technika a teljes piac fejlődésénél kétszer nagyobb dinamikát, évi 20%-os növekedést képes felmutatni?

A kvantitatív megközelítés támogatói kiemelik, hogy egy számítógépes modell nagyságrendekkel több változót, korrelációt tud kezelni mint egy ember, és képes lehet olyan kiterjedt összefüggések felderítésére, amelyek a legtapasztaltabb, legtehetségesebb portfoliómenedzserek szeme előtt is rejtve maradnának. "A kvantitatív technikák egyszerűen jobb, és konzisztensebb teljesítményt eredményeztek" - jelentette ki Bob Jones, a Goldman Sachs kvantitatív divíziójának vezetője a Financial Times-nak.

A kvantitatív-felfogást természetesen nem támogatja mindenki a piacon. A technika legfőbb kritikája, hogy a kockázat-kerülő, és csak számszerűsíthető vállalati paramétereket képes figyelembe venni (pl. cash-flow). "Hogyan jósol meg a modell egy újabb Steve Jobs-ot?" - teszik fel a kérdést a tradicionális növekedés-orientált alapok kezelői. Ugyanakkor kritikusok arra hivatkoznak, hogy a kvantitatív technikák csupán az értékorientált befektetésekhez képest tapasztalható torzításuk révén nyújthattak átlagon felüli teljesítményt az elmúlt néhány évben, és ez a jövőben változni fog.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac fejlődése minden esetre a kvantitatív befektetések melletti optimizmust sugall. Habár a kvantitatív módszerekkel befektetett és aktívan kezelt vagyon nagyságáról eltérő becslések láttak napvilágot, az elénk táruló kép mindenképpen impozáns: a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BGI kezelt alapjai 1,600 milliárd dolláros össszvagyonának mintegy ötöde, 340 millárd dollár lehet kvantitatívan aktívan menedzselt alapokban. Ugyanez a szám a Goldman Sachs esetében elérheti a 100 milliárd dollárt, miután az elmúlt három évben megkétszerezte kvantitatív menedzselésű vagyonát. Mindemellett a világ 10 legnagyobb hedge fund-jából 3 kizárólag kvantitatív módszerekkel kezelt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?