12 °C Budapest

tőkegarantált alap működése: pillantás a kulisszák mögé

Pénzcentrum
2005. szeptember 29. 18:14

A tőkegarantált alap lényege, hogy tőkekockázat nélkül lehet beszállni a megcélzott befektetési területek piaci folyamataiba. A tőkegarantált alapok az utóbbi években igen sikeresek voltak a nyugati piacokon, az utóbbi két évben hazánkban is jelentős megtakarítást vonzottak. Jelenleg a garantált alapokban levő vagyon kb. 77 mrd Ft-ot tesz ki. A tőkegarantált alapok jellemzően három részből

A tőkegarantált alap lényege, hogy tőkekockázat nélkül lehet beszállni a megcélzott befektetési területek piaci folyamataiba. A tőkegarantált alapok az utóbbi években igen sikeresek voltak a nyugati piacokon, az utóbbi két évben hazánkban is jelentős megtakarítást vonzottak. Jelenleg a garantált alapokban levő vagyon kb. 77 mrd Ft-ot tesz ki.
A tőkegarantált alapok jellemzően három részből állnak:

1. a tőkegarantált betét, aminek értéke lejáratkor megegyezik az alap jegyzett tőkéjével, azaz a befektetők által befizetett összeggel.
2. opciós rész, ami a mögöttes piacok hozamából részesíti a befektetőket.
3. díj és költség elhatárolás vagyonrész

Nézzük a két piaci részt, elsőnek a tőkegarantált részt.

A tőkegarantált betét induló értékét a lekötéskor érvényes állampapírpiaci hozamszintek és a futamidő határozza meg. Ha az alap hároméves futamidejű és a hároméves zérókupon-hozam évi 5%, akkor a lejáratkori 1 forint jelenértéke (ennyit kell most befektetni):Ez a 0.8638-as érték a diszkontfaktor. Ez a három év múlvai 1 forint jelenértéke az alap indulásakor. Ha pl. az alap egy milliárd forintos, akkor a tőkegaranciához most az alap tőkéjéből 0.8638 X 1 000 000 000 Ft = 863 800 000 forintot kell betétbe befektetni. A maradék 136 200 000 forintból vesszük meg az opciót és képezzük a díj és költségtartalék elhatárolás számla induló egyenlegét. A tőkegarantált betét min minden betét egy kamatláb alapján növekszik, míg értéke lejáratkor eléri a jegyzett tőke összegét. Ez tehát a tőkegarantált alapon belül egy nagyon egyszerű pénzügyi terméket jelent. Nem így az opció.

Mi is az opció? Az opció olyan szerződés, ami az egyik félnek jogot ad arra, hogy valamit a jövőben megtegyen, anélkül, hogy erre kötelezné is. A kötelezettség nélküli jog belső értékkel bíró pozitív jelenség, aminek mivel értéke van, ára is van.

Hogyan működik? Egy jellemző példa: vételi jogot veszünk arra, hogy egy részvényt a jövőben a jelenbeni áron vehessünk meg. Arra számítunk, hogy árfolyama emelkedni fog és a jelen és a jövő közti árfolyamnyereséget szeretnénk megkapni, de azért nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nem akarjuk magunkat el is kötelezni (nem határidős vásárlás).

A betét árazása egyértelmű volt, sima jelenértékszámítás. Hogyan árazzuk be az opciót. Az első bökkenő az, hogy az opció minden más tőkepiaci eszköztől különbözik abban, hogy értéke nem determinisztikus hanem sztochasztikus módon alakul. Az opció nyereségfüggvénye:Az opció biztosítja, hogy a kiválasztott piacokon részesedhessünk a számunkra kedvező árváltozásokból, ugyanakkor veszteséget ne szenvedjünk el.

A költségek és díjak az alapkezelői díjat, egyéb tranzakciós költségeket, illetve a fent említett opciók díját jelentik.Az elmúlt években hazánkban is egyre népszerűbbek lettek a garantált alapok. A hazai piacon ez a befektetési forma még most éli gyermekkorát, hiszen kétéves alig múlt az első ilyen alap, s ez a szegmens a befektetési alap piacának is csupán néhány százalékát alkotja. Azonban a fejlett nyugat-európai piacokon már a befektetési alap piac tekintélyes szereplőjévé nőtte ki magát ez a forma, s hedge fund-ok mellett ez volt a 2004-es év legnagyobb népszerűségű tőkepiaci területe.

Az utóbbi időszakban a befektetési alaptípusok közül a legdinamikusabb fejlődést a tőkegarantált alapok mutatták. A tőkegarantált alapokban most 77 milliárd Ft megtakarítás van.A részvénypiacok 2000-2002 között kiábrándítóan teljesítettek, s ez akkor sokakat terelt az évtized elején még inkább csak "kiegészítő" befektetésnek számító garantált alapok felé. Másrészt az évtized elejétől már sorra jártak le a korábban indult garantált alapok, s mivel itt tőkét veszteni nem lehet, a hagyományos pénz- és kötvénypiaci befektetők egy részét is megnyerték, különösen azokat, akik közvetlen részvény-befektetés hányaduk révén ekkor veszteséget szenvedtek el. Ez a keresleti oldali ok. A kínálati oldalon pedig a határidős piacok, a pénzügyi matematika, a kereskedési rendszerek fejlődése egyre kifinomultabb alapok megjelenését tette lehetővé. Ma már minden piacon, számtalan összetételben és kifizetési profil mellett, emelkedő vagy csökkenő piaci környezetben is lehet elérni eredményeket, s mindezt tőkegaranciával. Érthető tehát hogy ilyen kínálati bőség mellett a garantált alapok az elmúlt években jelentős szereplővé nőtték ki magukat.

A múlt év egyik slágere továbbra is a hibrid opcióra épülő garantált alap volt. A hybrid alap azt jelenti, hogy egyszerre több eszköztípusba fektet, az alap hozama pedig jellemzően a legnagyobb megtérülést adó eszjözcsoport hozamával arányos. A legutóbbi újítás az újgenerációs többprofilú garantált alapok megjelenése. Itt egyszerre több befektetési politika versenyez egymással, nemcsak piacok közötti diverzifikáció történik, hanem különböző portfóliók is versenyeznek egymással. Ezek az ún. "profiler" alapok. Az alapkezelő jellemzően több portfóliót alakít ki eltérően agresszív befektetési startégiákkal (a különböző kockázatú piacok súlya portfóliónként eltérő), majd a befektető a legjobb hozamú portfólió alapján jut kifizetéshez. Ez utóbbi konstrukcióra példa a CA-IB Alapakezelő új alapja, a HVB Triatlon 2 Tőkegarantált Alap. A Triatlon 2 a pénzpiacon, a nemzetközi részvénypiacon, az árupiacokon és az európai ingatlanpiacon fektet be, az egyes piacokra 3 eltérő stratégiájú portfóliót képez. A befektető a legjobb portfólió hozama alapján részesül a futamidő végén kifizetésben.

A zártvégű tőkegarantált alapoknál felhívjuk a figyelmet, hogy a futamidő alatt nem célszerű befektetésünket likvidálni, tehát az egész futamidőre tervezzünk a vásárlásnál. Ha az alap indulásakor megvásároltuk a befektetési jegyet, azt az alap futamidejének végéig tartsuk meg, mert az időközi értékesítés 5%-os vagy ennél magasabb hozamveszteséget is szenvedhetünk másodpiaci értékesítéssel.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 27. 16:03
Már elérhető az RTL+ előfizetői számára a Miért a kutya a legjobb barátunk? című, az RTL saját gyárt...
Bankmonitor  |  2024. február 27. 11:55
A tavalyi év kifejezetten rosszul sikerült ingatlanpiaci és lakáshitelezési szempontból, köszönhetőe...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Holdblog  |  2024. február 26. 12:01
Az infláció jelentős aggodalom és vita tárgyát képezi mind közgazdasági, mind pénzügyi körökben (is)...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem