Történelmi mélységből merre tovább? - magyar kötvénypiaci kilátások

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 10:20

A jelenleg történelmi mélységben tartózkodó magyar hozamokat közvetlenül a holnapi nagy állampapír-piaci lejárat (D050831: 170 milliárd forint) már nem fogja érinteni, és a régiós szinten még mindig kedvező hozamlehetőségek miatt a lejáratnak marginális hatása lehet a forint/euró árfolyamra is - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-forgalmazó. A következő hónapokat tekintve várhatóan tovább tart majd a nettó likviditás a piacon, ami a hozamgörbe rövidebb és hosszabb szegmensében is tartóerőt jelenthet. A rövid oldalon bekövetkezhet még további hozamcsökkenés, és ennek hatására elképzelhető az is, hogy a magyar hozamgörbe normál alakot vesz fel - mondta el a kötvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban Rebák Attila, a Credit Suisse Asset Management (CSAM) vagyonkezelője.

A holnapi nagyobb diszkontkincstárjegy-lejárat a bankközi piac likviditását tovább fogja emelni - véli az elsődleges forgalmazó, aki utalt rá, hogy már jelenleg is nagy a forrásbőség a piacon: a múlt héten zárult MNB kéthetes betéti tenderen viszonylag kisebb összeget kötöttek le a kereskedelmi bankok. A magas likviditás már a tegnapi 6-hetes aukción is látszott (2.7-szeres lefedettség a 30 milliárd forintnyi felkínált papírra), és várhatóan a mai aukciós eredményben is tetten érhető lesz majd.

A 170 milliárdos lejáratot a hozamokba már az előző héten beépítették a piaci szereplők (múlt heti rövid futamidejű aukciók pénzügyi teljesítésének kalkulálásakor már számoltak ezzel az összeggel), így a 170 milliárdból kb. 50 milliárd lesz a tényleges likviditásnövekedés. Ez az elsődleges kereskedő szerint főként a 2 éves futamidejű papírokig hozhat erős vételi érdeklődést.

A forint/euró árfolyamra várhatóan nem lesz hatással a lejárat, mivel a szakértő szerint a régióban a forintnál a legerősebb (a magasabb hozamkörnyezet miatt) a carry-hatás, amely tartóerőt jelent a magyar fizetőeszköznek. (Carry-trade lényege: alacsony kamatozású fejlett piaci hitelfelvételből magasabb kamatkörnyezetű feltörekvő piaci befektetés.)

Az elsődleges forgalmazó a jelenlegi történelmi mélységben lévő magyar hozamokhoz képest szignifikáns további hozameséssel már nem számol, az elmúlt másfél héten ugyanis nagy piaci forgalom mellett már lezajlott egy lendületes hozamcsökkenés. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a lendületes további hozamcsökkenés ellen hat a szeptember 25-i lengyel választások körüli befektetői bizonytalanság, mely az egész régióban óvatosabb állampapír-piaci érdeklődésben csapódik le. Addig azonban, amíg a globális kockázatvállalási hajlandóság (ld. alábbi ábra) ilyen erőteljes lesz, addig nem kell érdemi korrekcióval számolni a feltörekvő, így a magyar kötvénypiacon sem.

A Credit Suisse Asset Management kötvénypiaci szakértője szerint a következő hónapokban is fennmaradhat a nettó likviditás a magyar piacon, mely támaszt jelenthet a hozamgörbe teljes szakaszán. A jegybank legutóbbi kamatcsökkentése (múlt hétfő: 50 bp) és inflációs jelentésének tartalma alapján a piacon a korábban gondoltnál jóval alacsonyabb idei év végi kamatszintekkel számolnak (5.50-5.75%, de vannak ennél még optimistább vélemények is). Ez elsősorban a hozamgörbe rövidebb szegmensében további hozamcsökkenéseket eredményezhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A hosszabb oldali hozamok további lendületes csökkenésének gátját a magyar gazdaság egyensúlytalansági helyzete jelenti (magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiány), mely a konvergencia-befektetőknek fokozott bizonytalanságot jelent (euróbevezetés dátumának esetleges csúszása). Mindez Rebák szerint azt vetíti előre, hogy a már hónapok óta reális lehetőségnek tartott normál hozamgörbe-alak a következő hónapokban kialakuljon Magyarországon (nominálisan alacsonyabb rövid, és magasabb hosszabb futamidőre szóló hozamok).

Külföldi befektetők állampapír-állománya

A szakértő szerint az, hogy az elmúlt hetekben gyakorlatilag stagnált a külföldiek által birtokolt magyar állampapírok állománya (2450-2550 milliárd forint között) főként azzal magyarázható, hogy a külföldiek nem túl optimisták a magyar egyensúlytalansági folyamatok miatt az állampapír-piaccal kapcsolatban. Emellett fontos tényező az is, hogy az idei második félévben bekövetkező nettó lejáró állományt az élénkülő magyar intézményi szerepvállalás fel tudja szívni. Rebák utalt rá, hogy az őszi hónapok a biztosítóknál hagyományosan jónak szoktak számítani a pénzbeáramlás tekintetében, ez a kötvénypiacon növekvő vételi érdeklődésben csapódhat le.

A biztosítók mellett a kötvény és pénzpiaci befektetési alapok is folyamatos pénzbeáramlást regisztrálhattak, ami szintén támaszt jelentett a piacnak. Az alacsony banki betétek mellett - amennyiben nem következik be drasztikus hozam-emelkedés - ezen befektetési termékek továbbra is attraktívak lesznek a befektetők körében.

Forint/euró árfolyam

Rebák Attila az év hátralévő részében nem számít jelentős forintgyengülésre, véleménye szerint az euróval szembeni kurzus az év végén 250 alatt maradhat annak ellenére is, hogy a jegybank a múlt heti kamatdöntés után azt is bejelentette, hogy a devizakötvények konverziójának jelentős része a várttal ellentétben nem a piacon, hanem az MNB-nél fog megtörténni (tovább növelve a már amúgyis jelentős emelkedést mutató jegybanki devizatartalékokat). A piaci helyett az MNB-nél történő konverzió csökkenti a forint védettségét a gyengülés irányába (alacsonyabb forintkereslet).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm