-3 °C Budapest

Történelmi mélységből merre tovább? - magyar kötvénypiaci kilátások

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 10:20

A jelenleg történelmi mélységben tartózkodó magyar hozamokat közvetlenül a holnapi nagy állampapír-piaci lejárat (D050831: 170 milliárd forint) már nem fogja érinteni, és a régiós szinten még mindig kedvező hozamlehetőségek miatt a lejáratnak marginális hatása lehet a forint/euró árfolyamra is - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-forgalmazó. A következő hónapokat tekintve várhatóan tovább tart majd a nettó likviditás a piacon, ami a hozamgörbe rövidebb és hosszabb szegmensében is tartóerőt jelenthet. A rövid oldalon bekövetkezhet még további hozamcsökkenés, és ennek hatására elképzelhető az is, hogy a magyar hozamgörbe normál alakot vesz fel - mondta el a kötvénypiaci kilátásokkal kapcsolatban Rebák Attila, a Credit Suisse Asset Management (CSAM) vagyonkezelője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A holnapi nagyobb diszkontkincstárjegy-lejárat a bankközi piac likviditását tovább fogja emelni - véli az elsődleges forgalmazó, aki utalt rá, hogy már jelenleg is nagy a forrásbőség a piacon: a múlt héten zárult MNB kéthetes betéti tenderen viszonylag kisebb összeget kötöttek le a kereskedelmi bankok. A magas likviditás már a tegnapi 6-hetes aukción is látszott (2.7-szeres lefedettség a 30 milliárd forintnyi felkínált papírra), és várhatóan a mai aukciós eredményben is tetten érhető lesz majd.

A 170 milliárdos lejáratot a hozamokba már az előző héten beépítették a piaci szereplők (múlt heti rövid futamidejű aukciók pénzügyi teljesítésének kalkulálásakor már számoltak ezzel az összeggel), így a 170 milliárdból kb. 50 milliárd lesz a tényleges likviditásnövekedés. Ez az elsődleges kereskedő szerint főként a 2 éves futamidejű papírokig hozhat erős vételi érdeklődést.

A forint/euró árfolyamra várhatóan nem lesz hatással a lejárat, mivel a szakértő szerint a régióban a forintnál a legerősebb (a magasabb hozamkörnyezet miatt) a carry-hatás, amely tartóerőt jelent a magyar fizetőeszköznek. (Carry-trade lényege: alacsony kamatozású fejlett piaci hitelfelvételből magasabb kamatkörnyezetű feltörekvő piaci befektetés.)

Az elsődleges forgalmazó a jelenlegi történelmi mélységben lévő magyar hozamokhoz képest szignifikáns további hozameséssel már nem számol, az elmúlt másfél héten ugyanis nagy piaci forgalom mellett már lezajlott egy lendületes hozamcsökkenés. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a lendületes további hozamcsökkenés ellen hat a szeptember 25-i lengyel választások körüli befektetői bizonytalanság, mely az egész régióban óvatosabb állampapír-piaci érdeklődésben csapódik le. Addig azonban, amíg a globális kockázatvállalási hajlandóság (ld. alábbi ábra) ilyen erőteljes lesz, addig nem kell érdemi korrekcióval számolni a feltörekvő, így a magyar kötvénypiacon sem.

A Credit Suisse Asset Management kötvénypiaci szakértője szerint a következő hónapokban is fennmaradhat a nettó likviditás a magyar piacon, mely támaszt jelenthet a hozamgörbe teljes szakaszán. A jegybank legutóbbi kamatcsökkentése (múlt hétfő: 50 bp) és inflációs jelentésének tartalma alapján a piacon a korábban gondoltnál jóval alacsonyabb idei év végi kamatszintekkel számolnak (5.50-5.75%, de vannak ennél még optimistább vélemények is). Ez elsősorban a hozamgörbe rövidebb szegmensében további hozamcsökkenéseket eredményezhet.


A hosszabb oldali hozamok további lendületes csökkenésének gátját a magyar gazdaság egyensúlytalansági helyzete jelenti (magas államháztartási és folyó fizetési mérleg hiány), mely a konvergencia-befektetőknek fokozott bizonytalanságot jelent (euróbevezetés dátumának esetleges csúszása). Mindez Rebák szerint azt vetíti előre, hogy a már hónapok óta reális lehetőségnek tartott normál hozamgörbe-alak a következő hónapokban kialakuljon Magyarországon (nominálisan alacsonyabb rövid, és magasabb hosszabb futamidőre szóló hozamok).

Külföldi befektetők állampapír-állománya

A szakértő szerint az, hogy az elmúlt hetekben gyakorlatilag stagnált a külföldiek által birtokolt magyar állampapírok állománya (2450-2550 milliárd forint között) főként azzal magyarázható, hogy a külföldiek nem túl optimisták a magyar egyensúlytalansági folyamatok miatt az állampapír-piaccal kapcsolatban. Emellett fontos tényező az is, hogy az idei második félévben bekövetkező nettó lejáró állományt az élénkülő magyar intézményi szerepvállalás fel tudja szívni. Rebák utalt rá, hogy az őszi hónapok a biztosítóknál hagyományosan jónak szoktak számítani a pénzbeáramlás tekintetében, ez a kötvénypiacon növekvő vételi érdeklődésben csapódhat le.

A biztosítók mellett a kötvény és pénzpiaci befektetési alapok is folyamatos pénzbeáramlást regisztrálhattak, ami szintén támaszt jelentett a piacnak. Az alacsony banki betétek mellett - amennyiben nem következik be drasztikus hozam-emelkedés - ezen befektetési termékek továbbra is attraktívak lesznek a befektetők körében.

Forint/euró árfolyam

Rebák Attila az év hátralévő részében nem számít jelentős forintgyengülésre, véleménye szerint az euróval szembeni kurzus az év végén 250 alatt maradhat annak ellenére is, hogy a jegybank a múlt heti kamatdöntés után azt is bejelentette, hogy a devizakötvények konverziójának jelentős része a várttal ellentétben nem a piacon, hanem az MNB-nél fog megtörténni (tovább növelve a már amúgyis jelentős emelkedést mutató jegybanki devizatartalékokat). A piaci helyett az MNB-nél történő konverzió csökkenti a forint védettségét a gyengülés irányába (alacsonyabb forintkereslet).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20