2020. július 14. kedd Örs, Stella
HR Centrum

Zsíros állás külföldön? Ezt jobb, ha tudod: hatalmas bukta lehet a vége


Nettó 2000-2500 eurós fizetés. Ennyit kínálnak a víz-gázszerelőknek Németországban, napi 8 órás munkavégzésre, havi 21 napra. Bruttó 2700 eurós fizetéssel keresnek óvodapedagógusokat, szintén Németországba. Nettó 1500 eurót kínálnak szobalányoknak, ausztriai munkavégzéssel. 1300-2000 fontot ajánlanak idősgondozóknak Angliába. A magyar fizetéseket nézve ezek szép összegnek számítanak. Kíváncsiak voltunk, ugyan a fenti fizetések mennyit érnének ma Magyarországon, ha a kiadásokat tekintve semmilyen különbség nem lenne, vagyis ugyanolyan mértékben, mennyiségben költenénk a lakhatásra, utazásra, élelmiszerekre, egészséggel kapcsolatos kiadásokra, ruhákra és sportokra. Vajon tényleg érdemes hátrahagyva mindent külföldre költözni?

Azt, hogy pontosan hány magyar él külföldön, nem lehet tudni. Nincs egységes adatbázis, és a "legfrissebb" adatok is több évesek. A Portfolio augusztusi összesítése szerint nagyjából 600 ezer magyar élhet az Európai Unióban. A legtöbben a hivatalos, valamint a nyilvánosan elérhető adatok alapján Nagy-Britanniában élnek (mintegy 250 ezren), de sokan kezdtek új életet Németországban (több mint 192 ezren) is. Sok magyar él Ausztriában (több mint 72 ezren), Svédországban (16 676-an), Hollandiában (több mint 14 ezren), Spanyolországban (közel 9100-an), Írországban (közel 8700 fő), Olaszországban (közel 8200-an), Franciaországban (több mint 6800-an) és Belgiumban is (közel 6500-an), de Dániában is több mint ötezer magyar él.

A magyar munkaerőre pedig van kereslet, jól mutatja ezt az, hogy rengeteg munkaerő kölcsönző cég hirdet magyar állásportálokon is. A Pénzcentrum az elmúlt hónapokban többször is írt külföldön dolgozó magyarokról, megmutattuk, mennyi pénzt keres egy magyar autószerelő Dániában, mennyit kap egy magyar szobalány Ausztriában, és külföldön ápolóként és idősgondozóként dolgozó magyarokkal is beszéltünk. De vajon megérte kimenniük külföldre? Az elsőre álomfizetésnek hangzó bér mennyit érne ma Magyarországon?

Jóval többet kapnak a szobalányok Ausztriában, mint itthon

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a külföldön megkapott fizetés ugyanolyan életszínvonal és kiadások mellett mennyi pénzt is jelentene itthon. Hiszen jól tudjuk, hogy a nyugat-európai országokban nemcsak a fizetések magasabbak, de az árak is, vagyis az aktuális árfolyamon átszámítva ugyanannyi pénzért kevesebb árut tudunk venni illetve kevesebb szolgáltatást tudunk igénybe venni. A számításunkhoz a Világbank vásárlóerő-paritással kapcsolatos adatait használtuk.

A számítást az alábbi módon végeztük
Megnéztük, az utolsó, Magyarországgal kapcsolatos, a Világbank vásárlóerő-paritással kapcsolatos adait (most 0,475), utána megnéztük az összehasonlítandó ország adatát (Németországnál ez 0,860, Dániáé pedig 1,074), a számítást pedig a következőképpen hajtottuk végre: magyar szorozva (1/ a német/dán/brit adat) szorozva a német/dán/brit fizetéssel

vagyis a Németországban kapható nettó 1200 euróval, vagyis 385734 forinttal számolva

0,475*(1/0,860)*385734=213050 forintnak felel meg.

Egy négycsillagos osztrák szállodába havi nettó 1250 euróért keresnek szobalányokat. Vagyis ott a nettó fizetés havi 385734 forintnak megfelelő összeg. Viszont ha megnézzük a Világbank adatait, azt találjuk, hogy ezért a pénzért Ausztriában csak annyi árut tutunk vásárolni és annyi szolgáltatást tudunk igénybe venni, mint Magyarországon 203 581 forintért. Idehaza tehát kisebb összegből tudunk ugyanakkora színvonalat fenntartani, mint Ausztriában.

A legfrissebb magyar álláshirdetések közt bogarászva azt találtuk, hogy egy budaörsi négycsillagos szállodában a havi kereseti lehetőség teljes munkaidőben nettó 140000 forinttól indul, ám azt nem írták oda, mi a maximum fizetés, és a herceghalmi Abacus Business & Wellness Hotelbe is keresnek embert, szintén nettó 140 ezres fizetést kínálnak. Vagyis ha valaki szobalányként szeretne elhelyezkedni külföldön, és ugyanolyan életszínvonalon, ugyanolyan kiadásokkal számol, mint amennyivel Magyarországon élve számolna, akkor jobban jár, ha külföldön próbál szerencsét, hiszen a fenti példában is látható, hogy másfélszer nagyobb színvonalat tudunk biztosítani több mint két és félszeres összegből.

Idősgondozóként is megéri lépni

Rengeteg idősgondozói állást találni a neten, sok szakembert keresnek. Ausztriába például minimális német nyelvtudással vennének fel tapasztalt gondozókat, akiknek a feladata idős emberek ápolása lenne. A fizetés 1500 -1800 euró havonta, a lakás, utazás térítve.  1500 euro az 462 810 forintnak felel meg, ez a pénz átszámítva Magyarországon 249 810 forintos fizetésnek felelne meg. Ami, ha ez az összeg nettóban értendő, nem is olyan rossz.

Angliában 1300-2000 fontért keresnek idősápolókat. A kezdő bér tehát 450 721 forintnak felel meg, ez a Világbank vásárlóerő-paritás konverziós faktorával számolva Magyarországon 228 731 forintos fizetésnek felelne meg. Megint csak, ha ez nettóban ennyi, akkor ez egész jó pénz lenne Magyarországon, de azért nem annit, amennyit az aktuális árfolyamon átszámítva elsőre gondolnánk.. Aki pedig 2000 fontot visz haza, az 693 417 forintnak megfelelő összeggel gazdagabb. Ha viszont a vásárlóerő-paritást nézzük, akkor ez 351 894 forintnak felelne meg.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) az egyéni bérek és keresetek 2016-ra vonatkozó, foglalkozások szerinti bontásban megtalálható adatai szerint egy ápoló, szakápoló havi bruttó fizetése 215410, a szociális gondozók, szakgondozók pedig még ennél is kevesebbet, havi bruttó 179035 forintot keresnek Magyarországon. Ez a fizetés viszont bőven az átlagfizetés alatt van. A KSH adatai szerint ugyanis 2017. októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető.

Valamivel többet lehet keresni külföldön víz-gázszerelőként is

Magyarországon egy 18 éve működő cég keres munkatársat, elvárás a szakirányú végzettség, a pontosság, megbízhatóság, az utazási hajlandóság. Versenyképes fizetést ígérnek, a kereseti lehetőség a hirdetés szerint 300 ezer forint. Az állásajánlat alatt néhánnyal egy újabb hirdetést találhatunk: nettó 1800 euróért keresnek szakembereket Németországba. Vagyis ez azt jelenti, hogy kint nettó 555 458 forintot lehet keresni, de ha figyelembe vesszük a Világbank adatait, az Magyarországon nettó közel 307 ezres fizetésnek felel meg. Ugyanakkor nettó 2400 eurós fizetéssel kecsegtető álláshirdetést is találtunk, ami átszámítva 740 611 forintnak felel meg. Ez az összeg nettó 409 ezres magyar fizetésnek felel meg.

Az óvónők is jobban keresnek kint

Bruttó 2700 euró. Ennyiért kerestek ősszel óvodapedagógusokat Németországba. Az bruttó 833 058 forintnak felel meg, de nézzük, mennyit is ér ez a pénz Németországban, ha ugyanolyan életkörülmények közt élünk, mint Magyarországon, ugyanannyit költünk lakhatásra, utazásra, élelmiszerekre, ruhákra, sportra, stb. Számításaink szerint ez az összeg bruttó 460119 forintnak felelne meg. Ha egy kétgyermekes, nem friss házas óvodapedagógusról van szó, nagyjából havi nettó 306 ezer forintot vinne haza.

Tavaly robbant a hír, hogy egy borsod megyei faluban, Tornanádaskán 350-520 ezer forint közötti bruttó fizetésért akár pályakezdőt is felvennének dolgozni a helyi óvodába. Ez a fizetés viszont azért Magyarországon messze nem általános, hiszen az érvényes pedagógus bértábla szerint egy főiskolát végzett, pályakezdő óvodapedagógus bére a 2017-es bértábla szerint bruttó 177 118 forint.

Ezért próbálnak szerencsét külföldön az autószerelők

Szeptember elején írtunk arról a magyar srácról, aki Dániában dolgozik autószerelőként. Most nettó 650 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta úgy, hogy hetente 37 órát dolgozik. Hogy ez mennyi fizetésnek felelne meg itthon? Nettó 287 476 forintnak. Ez nem tűnik soknak, annyi viszont a különbség, hogy viszonylag kevés pénzt kell fizetnie a szállásért, jóval kevesebbet, mint amennyit mondjuk Budapesten elkérnek egy szobáért. Ő szeptemberben ugyanis 41 ezer forintnak megfelelő összeget fizetett egy 35 négyzetméteres szobáért.

Németországba is keresnek szakembereket, egy népszerű hazai álláskereső portálon szakmai tapasztalattól függően a havi bruttó kereset 2000 euró (kezdő fizetés) és 2800 euró (szerelőmester) között van 173 órás szokásos havi munkaidő mellett. Vagyis egy kezdő autószerelő bruttó 617 080 forintnak megfelelő összeget vihet haza, amit a Világbank adatai alapján átszámolva nagyjából bruttó 340 829 forintnak felel meg, egy szerelőmester pedig bruttó 477234 forintnak megfelelő összeget kapna. Ez egy kétgyermekes, nem friss házas munkavállaló esetén úgy nettó 317 ezer forint körüli összeg lenne. A kezdő autószerelő pedig ugyanilyen feltételekkel nagyjából nettó 226 ezer forintnak felel meg.

A magyar hirdetések között böngészve találtunk több állásajánlatot havi nettó 200 ezres fizetésért, egy budapesti Lakóautó-lakókocsi szervizbe pedig nettó 170 ezer forintért keresnek szakembereket.

Jobban lehet külföldön spórolni

Tény, hogy az álláshirdetésekben kínált összegek a kinti kiadásokat tekintve bizony csalókák. Egy németországi bruttó 800 ezres fizetés nem annyit ér, mintha valaki Magyarországon keresne ugyanannyit. Viszont egy németországi bruttó 800 ezres német fizetés ugyanolyan életszínvonalat biztosít, mint egy bruttó 422 ezres magyar fizetés, ami még mindig több mint a magyar átlagkereset.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy mivel külföldön arányaiban magasabbak a fizetések, abból könnyebb félretenni is. Hiszen ha csak abból indulunk ki, hogy valaki spórolni szeretne, és ezért lemond például néhány dologról, nem jár edzőterembe, nem vesz alkoholt, chipset, csokoládét, nem eszik gyorséttermekbe, többet fog spórolni, mint az, aki ugyanezt megteszi itthon. Aki kimegy dolgozni és úgy dönt, hogy meghúzza a nadrágszíjat, az többet tud félretenni, mint aki itthon szánja el magát ugyanerre. Hiszen Londonban például, ha lemond valaki arról, hogy minden nap igyon egy csésze kávét a kedvenc kávézójában, kávétól függően napi 700-1400 forintot tud félretenni naponta. Ausztriában egy cappuccino nagyjából 3 euróba kerül, vagyis közel 1000 forint, vagyis ha erről lemondunk, ennyivel több pénz marad a zsebünkben, ami több, mintha Magyarországon mondunk le egy csésze cappuccinóról, hiszen akkor csak 300-400 forintot tudunk megtakarítani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
jobangel
2020. 07. 13. 11:10
Hogyan nézz utána a cégnek, ahová állásinterjúra mész?

Tegyük fel, hogy sikeres volt a CV-írás, megbeszéltük az állásinterjúra híváskor, hogy milyen...

perfekt
2020. 07. 13. 07:08
Könnyítés a turizmusfejlesztési hozzájárulásban

A koronavírussal kapcsolatban hozott szigorító, korlátozó intézkedések enyhítésére tett adópolitikai...

hrdoktor
2020. 07. 13. 06:33
Rossz és jó stressz a munkahelyen

Sokat beszélünk a munkahelyi stresszről, legtöbben minden gondunk-bajunk legfőbb okának tartjuk....

legacykft
2020. 07. 10. 09:00
6 dolog, ami jól jön a nehéz beszélgetésekhez a csapatban

Vannak azok a beszélgetések egy csapatban, amiktől hidegrázást kapunk. Mert nehéz benne lenni...

ajovomunkahelye
2020. 07. 07. 09:42
Alkalmazkodás a változásokhoz

A koronavírus-járvány iparágtól függetlenül egy dologra biztosan megtanított minden vállalatot:...

vezetoi-coaching
2020. 07. 06. 16:54
Olvasónapló - Nagy Lajos: Budapest Nagykávéház...

Csak ízelítőül, hogy mire számítsunk... 1935. július 3-án késő este a Budapest Nagykávéházban...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS