2019. február 21. csütörtök Elenonóra
HR Centrum

Súlyos, mennyire alacsony a magyar minimálbér: ezt nem tesszük zsebre


Idén ismét nőtt a minimálbér, immár bruttó 149 ezer forint. Ez ugyan nagy segítség az ebből élőknek, de nemzetközi összehasonlításban még mindig nagy a lemaradásunk: Luxemburgban 654 ezer forint, Németországban 492 ezer. Ezek ugyan bruttó összegek, a hátulról negyedik helyezésünk viszont elszomorító képet nyújt.

Januártól nőtt a minimálbér Magyarországon, az ebből élők havi bruttó 149 ezer forintot kapnak (sokan persze még ezen felül további, be nem jelentett jövedelmeket kapnak). Ha megnézzük az uniós statisztikákat, ezzel hátulról a negyedikek vagyunk. Az elsők a Luxemburgiak, ott havi bruttó 654 ezer forint a minimálbér. Írország is nagyon magas: az ott adható legalacsonyabb jövedelem havi bruttó 523 ezer forint.

Őket a hollandok, belgák, németek és a franciák követik. A régiónkból Szlovánia fért be az első tízbe: nálunk a legalacsonyabb teljes állasban adható jövedelem bruttó 280 ezer forint. Magyarország hátulról a negyedik helyen áll ebben a rangsorban: nálunk kevesebbet csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában kapnak a minimálbéres munkavállalók.

A régión belül Szlovákia és Lengyelország is megelőz minket: északi szomszédunkban az összeg 164 ezer forint, Lengyelországban 165 ezer. A cseh minimálbér ugyanakkor az előbbieknél kevesebb, ott 163 ezer forint a bruttó minimálbér.

Fontos azonban leszögezni, hogy ezek bruttó összegek, azaz nem adnak valós képet: az eltérő adóterhek miatt így az egymáshoz közel álló bruttó összegek más rangsort adhatnak nettó összegek esetén, de a rangsor nagy mértékben nem változik. Azt is fontos hozzátenni, hogy még a nettó bérek sem mutatnak feltétlenül pontos képet a jövedelmi helyzetről, hiszen egy-egy valuta vásárlóereje szintén eltérő.

A magyar nettó például 99 ezer forint, azaz jelentős eltérések vannak bruttó és nettó bérek között. Összességében azonban sokat elárul, hogy az uniós lista utolsói között vagyunk, nem is kis lemaradással. Ha kíváncsi vagy a régiós nettó minimálbérekre, és egyéb jövedelmi mutatókra, részletes összesítésünket itt találod.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 602 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel
A CSOK szabályai sejtetik, mi várhat a meddő párokra.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 02. 20. 09:01
Egyéni vállalkozók bevallási határidejének változása

Gyakorló könyvelőként már megszokhattuk, hogy a január havi áfa bevallás után igen fontos teendőnk...

ajovomunkahelye
2019. 02. 20. 08:16
Hatással lenni a szervezetre - egy jobb munkavállalói élményért

Szakmai workshop gyerekkel, formabontó események, munkavállalói élmény fejlesztés. Friedl Zsuzsanna...

coachco
2019. 02. 19. 17:47
Mielőtt kiakadnál, kapcsolj és kapcsolódj!

Lassan a csapból is az érzelmi intelligencia témája folyik. Nem véletlen! [...] Bővebben!

jobangel
2019. 02. 19. 06:00
Van más állásajánlata is folyamatban?

Erre mit is kellene válaszolni manapság, hogy taktikailag is jó legyen, korrekt is legyen, jó állás...

hrbonbon
2019. 02. 18. 16:11
ESETTANULMÁNY HR BUSINESS PARTNER - KÁBELGYÁRTÓ

AZ ÜGYFÉL A megbízónk a világ legmagasabb szintű technológiáján alapuló kábeleket és vezetékeket...

laskainelli
2019. 02. 17. 08:02
Hogyan szeressek vissza a társamba?

A tartós párkapcsolatban élők számára egyszer csak előáll a pillanat, amikor azt érzik, nem...

legacykft
2019. 02. 15. 09:00
Vezetőként ezért ne adj a csapatodnak visszajelzés helyett fejlesztési programot

Ma már egy vezető alapvető feladata, hogy fejlessze az embereit. Ennek kapcsán egyre többször fogalmazzák...

NÉPSZERŰ
FRISS