2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina
HR Centrum

Súlyos, mennyire alacsony a magyar minimálbér: ezt nem tesszük zsebre


Idén ismét nőtt a minimálbér, immár bruttó 149 ezer forint. Ez ugyan nagy segítség az ebből élőknek, de nemzetközi összehasonlításban még mindig nagy a lemaradásunk: Luxemburgban 654 ezer forint, Németországban 492 ezer. Ezek ugyan bruttó összegek, a hátulról negyedik helyezésünk viszont elszomorító képet nyújt.

Januártól nőtt a minimálbér Magyarországon, az ebből élők havi bruttó 149 ezer forintot kapnak (sokan persze még ezen felül további, be nem jelentett jövedelmeket kapnak). Ha megnézzük az uniós statisztikákat, ezzel hátulról a negyedikek vagyunk. Az elsők a Luxemburgiak, ott havi bruttó 654 ezer forint a minimálbér. Írország is nagyon magas: az ott adható legalacsonyabb jövedelem havi bruttó 523 ezer forint.

Őket a hollandok, belgák, németek és a franciák követik. A régiónkból Szlovánia fért be az első tízbe: nálunk a legalacsonyabb teljes állasban adható jövedelem bruttó 280 ezer forint. Magyarország hátulról a negyedik helyen áll ebben a rangsorban: nálunk kevesebbet csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában kapnak a minimálbéres munkavállalók.

A régión belül Szlovákia és Lengyelország is megelőz minket: északi szomszédunkban az összeg 164 ezer forint, Lengyelországban 165 ezer. A cseh minimálbér ugyanakkor az előbbieknél kevesebb, ott 163 ezer forint a bruttó minimálbér.

Fontos azonban leszögezni, hogy ezek bruttó összegek, azaz nem adnak valós képet: az eltérő adóterhek miatt így az egymáshoz közel álló bruttó összegek más rangsort adhatnak nettó összegek esetén, de a rangsor nagy mértékben nem változik. Azt is fontos hozzátenni, hogy még a nettó bérek sem mutatnak feltétlenül pontos képet a jövedelmi helyzetről, hiszen egy-egy valuta vásárlóereje szintén eltérő.

A magyar nettó például 99 ezer forint, azaz jelentős eltérések vannak bruttó és nettó bérek között. Összességében azonban sokat elárul, hogy az uniós lista utolsói között vagyunk, nem is kis lemaradással. Ha kíváncsi vagy a régiós nettó minimálbérekre, és egyéb jövedelmi mutatókra, részletes összesítésünket itt találod.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

legacykft
2020. 07. 31. 09:00
A delegálás 5 szintje

Egy tanulságos történet arról, hogy hogyan adhatunk bizalmat vagy áshatjuk alá a motivációt egy...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

laskainelli
2020. 07. 19. 19:38
Bízhatok még benne, ha már egyszer megcsalt?

A tartós párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a két fél sérüléseket szerez egymástól....

NÉPSZERŰ
FRISS