2019. április 22. hétfő Csilla, Noémi
HR Centrum

Súlyos, mennyire alacsony a magyar minimálbér: ezt nem tesszük zsebre


Idén ismét nőtt a minimálbér, immár bruttó 149 ezer forint. Ez ugyan nagy segítség az ebből élőknek, de nemzetközi összehasonlításban még mindig nagy a lemaradásunk: Luxemburgban 654 ezer forint, Németországban 492 ezer. Ezek ugyan bruttó összegek, a hátulról negyedik helyezésünk viszont elszomorító képet nyújt.

Januártól nőtt a minimálbér Magyarországon, az ebből élők havi bruttó 149 ezer forintot kapnak (sokan persze még ezen felül további, be nem jelentett jövedelmeket kapnak). Ha megnézzük az uniós statisztikákat, ezzel hátulról a negyedikek vagyunk. Az elsők a Luxemburgiak, ott havi bruttó 654 ezer forint a minimálbér. Írország is nagyon magas: az ott adható legalacsonyabb jövedelem havi bruttó 523 ezer forint.

Őket a hollandok, belgák, németek és a franciák követik. A régiónkból Szlovánia fért be az első tízbe: nálunk a legalacsonyabb teljes állasban adható jövedelem bruttó 280 ezer forint. Magyarország hátulról a negyedik helyen áll ebben a rangsorban: nálunk kevesebbet csak Bulgáriában, Lettországban és Romániában kapnak a minimálbéres munkavállalók.

A régión belül Szlovákia és Lengyelország is megelőz minket: északi szomszédunkban az összeg 164 ezer forint, Lengyelországban 165 ezer. A cseh minimálbér ugyanakkor az előbbieknél kevesebb, ott 163 ezer forint a bruttó minimálbér.

Fontos azonban leszögezni, hogy ezek bruttó összegek, azaz nem adnak valós képet: az eltérő adóterhek miatt így az egymáshoz közel álló bruttó összegek más rangsort adhatnak nettó összegek esetén, de a rangsor nagy mértékben nem változik. Azt is fontos hozzátenni, hogy még a nettó bérek sem mutatnak feltétlenül pontos képet a jövedelmi helyzetről, hiszen egy-egy valuta vásárlóereje szintén eltérő.

A magyar nettó például 99 ezer forint, azaz jelentős eltérések vannak bruttó és nettó bérek között. Összességében azonban sokat elárul, hogy az uniós lista utolsói között vagyunk, nem is kis lemaradással. Ha kíváncsi vagy a régiós nettó minimálbérekre, és egyéb jövedelmi mutatókra, részletes összesítésünket itt találod.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 04. 22. 09:02
Május 1-jétől fontos változások az online számlaadat szolgáltatásban

Folyamatos a javítás és a felhasználói visszajelzések miatti fejlesztés a NAV online adatszolgáltatási...

legacykft
2019. 04. 19. 09:00
Agilis coach 2.0: avagy mi minden tud minőségi változást hozni egy agilis coach teljesítményébe?

Az előző blogposztban ránéztünk néhány olyan területre, amelyre tudatos figyelmet fordítva minőségi...

y2ycoaching
2019. 04. 18. 14:03
HR Revolution - Tényleg válság van a HR-en?

Munkaerőhiány, employer branding, generációk, megtartás, bevonzás, Big Data, automatizálás......

hrdoktor
2019. 04. 15. 07:46
3 tipp tavaszi fáradtság ellen

Reggelente nehezen kelünk ki az ágyból, ebéd után csak a sziesztán jár az eszünk, délutánonként...

jobangel
2019. 04. 15. 06:00
Üzenem a maximalistáknak: 60%

A maximalizmus tud jó dolog lenni, mert a munkájukra igényes emberekkel elvileg jó dolgozni. De...

coachco
2019. 04. 12. 11:37
A fejlesztés mellékhatásai

Mennyire könnyű másokban megtalálni a vétkest, az okozót, lerázva magunkról minden felelősséget! [...]...

vezetoi-coaching
2019. 04. 11. 02:31
Egy kis hasznos beszélgetésről…

Egy személyes történet arról, hogy hogyan lenne jó, hogy ha egy vezető ismerné a munkatársait...

NÉPSZERŰ
FRISS