2020. október 21. szerda Orsolya
HR Centrum

Hivatalos: ennyit keres egy most kezdő börtönőr a váci fegyházban


Továbbra is munkaerőgondokkal küzdenek a hazai büntetés-végrehajtási intézmények, hiány van többek között körletfelügyelőkből, ápolókból, és pártfogó felügyelőkből is.

Nagyon úgy tűnik, a munkaerőhiány továbbra is érinti a hazai büntetés-végrehajtási intézmények működését. Erre utal legalábbis az, hogy hétről-hétre jelennek meg álláshirdetések; a héten például az Irányár országos hirdetési hetilap hasábjain szúrtunk ki három felhívást: Vácra körletfelügyelőket, míg Állampusztára felügyelőket és ápolókat, valamint pártfogó felügyelőket keresnek.

Mint azt a hirdetésekben írják (lásd fenti galériánkban) pozíciótól függően változnak az elvárások. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet pártfogó felügyelői posztjáz például kizárólag szociológiai területen szerzett felsőfokú végzettséggel lehet betölteni, de az intézet keres felügyelőket és ápolókat is, amelyhez érettségi és szakmunkás végzettség is elegendő. A Váci Fegyház és Börtön körletfelügyelőnek pedig elsősorban férfiak jelentkezését várja, és elengedhetetlen a pozíció betöltéséhez az érettségi bizonyítvány; valamint a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság mellett a kifogástalan életvitel is.

A váci büntetés-végrehajtási intézmény álláshirdetéséből ráadásul az is kiderül, mit kínálnak: "min. br. 236.900 Ft (ez kedvezmények nélkül 157538,5 forintos nettó bért jelent - a szerk.), cafeteria, utazási támogatás, ingyenes szakmai képzés, továbbtanulási lehetőség" - írják felhívásban. A bér megadása egyébként nem újdonság, először 2016 novemberében írtunk arról, hogy minimum bruttó 220 ezer forintot lehet keresni a váci börtönben, míg 2017 júliusában már 228 ezer forinttal tették közzé ugyanezt a hirdetést. Ez azt jelenti, hogy alig másfél év leforgása alatt közel 8 százalékkal emelkedett a váci körletfelügyelők kezdő bére.

A börtönmunka, nagyon durva, és veszélyes...

Hiába van emelkedő pályán ugyanakkor a büntetés-végrehajtásban dolgozók bére, az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírek szerint ez sem elég a fluktuáció csökkentéséhez. Mint arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk, egy nyilatkozó bévés (bv - büntetés-végrehajtás) elmondása szerint jelenleg egy átlagos börtönőr 150 ezer forintot keres egy hónapban. Régóta ígérik az 50 százalékos fizetésemelést, de az várhatóan csak 2019-ben fog megvalósulni, méghozzá a 2012-es fizetésekhez képest. Az alacsony fizetéseknek köszönhetően nagyon sokan leszerelnek, a helyükre érkező újak pedig sokszor nem alkalmasak a munkára, ami jelentős fluktuációt okoz.

A törvényben meghatározott túlóraszámot szinte mindenki elérte már, ám ez a gyakorlatban nem sokat jelent, mert az őröknek ugyanúgy kell menniük dolgozni.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a ruházati illetmény pénzbeli kifizetése helyett gyenge minőségű egyenruhákkal látják el az őröket minden évben. A Helsinki Bizottság szerint az sem segíti az őrök munkáját, hogy kevés a börtönpszichiáter és a börtönpszichológus is. De nem csupán az alacsony fizetések nehezítik meg az őrök mindennapi életét. A börtönökben felszerelt kamerákkal folyamatosan nyomon követik az őrök munkáját azután kutatva, hogy mit csinálnak rosszul. Sok őr úgy érzi, hogy feleslegesen egzecíroztatják őket, emiatt szintén sokan felmondanak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 10. 21. 09:05
Nem főállású kisadózói státusz

Hogy a kisadózót mikor kell nem főállásúnak tekinteni, azt a Kiva (2012. évi CXLVII.) törvény...

hrdoktor
2020. 10. 19. 09:51
Munkavégzés a menstruáció ideje alatt

Vannak nők, akiknél a menstruáció olyan erős tünetekkel jelentkezik, hogy akadályozza a munkavégzésüket...

legacykft
2020. 10. 16. 19:19
7 tipp, hogyan őrizd meg a belső békéd

Emlékszel még arra, amikor értetlenül hallgattad a felnőtteket a rohanó - őrült? - világról...

coachco
2020. 10. 16. 16:57
Mikor stoppoltál utoljára?

Nem tudom, a mai fiataloknak milyen arányban lehet stoppos élményük, közülük kik azok, akik még...

hrbonbon
2020. 10. 08. 13:45
A vezető tudatossága – amikor te magad vagy a megoldás egy problémára, és amit ez elárul rólad

Miért lettél vezető? James Bond kényszerített? Nem gondolom! Egy interjún a Megbízó regionális...

vezetoi-coaching
2020. 10. 06. 14:30
Konstruktív paranoia, avagy konstruktív konspirációs attitűd...

Miért van bennünk jó mélyen bedrótozva a negatív előítéletesség? Hogy többszörösen fáj...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó