7 °C Budapest

Ebben a szakmában rommá kereshetnéd magad: kár, hogy itthon nem is létezik

2019. március 25. 21:00

A további építőipari technológiai fejlesztéseket ma már akadályozza a digitális eszközök ismeretének hiánya a magyar szakemberek körében. Az építőipari digitalizáció egyre dinamikusabban fejlődik a nemzetközi piacon, amihez Magyarországon is minden szoftvertermék és szolgáltatás elérhető, ám a technológiák bevezetését komolyan hátráltatja a megfelelően képzett szakemberek hiánya. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM szakirányú minősített képzést, pedig az ilyen szaktudású alkalmazottakat kifejezetten keresik a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák.

Az építőipari digitalizáció új szintre emelkedik azáltal, hogy várhatóan két éven belül elkészül az európai közös BIM (épületinformációs modell) szabályozás. A GRAPHISOFT, mint az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) tagja, a magyar építőipari digitalizáció elkötelezett támogatója és szolgáltatója, emiatt idén megújította és továbbfejlesztette saját BIM Classes képzési rendszerét - írják közleményükben. A GRAPHISOFT nemzetközi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy az iparági technológiai fejlesztést ma már kimutatható mértékben akadályozza a digitálisan képzett magyar diplomás szakemberek hiánya. A BIM-alapú felsőoktatási képzés hiánya sajnos az ambiciózus magyar munkaerő külföldre vándorlását is fokozhatja.

Magyarország előnyös helyzetben van a technológiát tekintve, hiszen a magyar alapítású cég fejlesztette ki a világpiac első BIM alapú szoftverét (ARCHICAD), és 2016-tól a vállalat tulajdonosi cégcsoportjával létrehozta a teljes építőipart lefedő BIM szoftverkínálatot. Az építőipari digitalizáció az évtized végére Európában is felgyorsul, sőt az előrejelzések szerint a BIM technológiák EU forgalmi értéke meghaladja majd az USA-ét.

2021-re az USA-ban 2,85 milliárd euró, míg Európában 3,1 milliárd euró lesz a BIM technológiai piac mérete, ami mindkét piac esetén öt év alatt 11 százalékos bővülést jelent. 2021-re a prognózisok szerint a globális BIM-piac mérete 8 milliárd euró lesz (forrás: Cambashi BIMDesign Observatory and Internal Research). A BIM technológia ilyen gyors ütemű terjedése várhatóan a mainál erőteljesebb versenykülönbségeket eredményez az egyes országok szereplői között.

A GRAPHISOFT nemzetközi tapasztalata alapján azt mondhatjuk, hogy a modernizáció elterjedésének egyik eleme a jól képzett szakember, de ennél is nagyobb hajtóerőt jelentenek a sikeresen megvalósított BIM-alapú projektek. Ezek ugyanis a gyakorlatban bizonyítják be a technológia előnyeit. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervező, beruházó, kivitelező és üzemeltető cégek a digitális modernizálással a hibalehetőségek és a beruházások időigényének redukálásával átlagosan 20 százalékkal csökkenthetik építési költségeiket. A technológia rendelkezésre áll, de hatékony alkalmazásához képzett szakemberek kellenek.

- nyilatkozta Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE regionális igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fejlett EU-tagállamok közül Nagy-Britannia, Finnország, Norvégia és Ausztria már megalkotta saját nemzeti szabványait és beemelte az üzleti élet mindennapjaiba illetve a szakemberképzésbe a BIM technológiát és tudást. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken (forrás: Oktatási Hivatal), de közülük senki sem kapott BIM- szakirányú minősített képzést. Ha magyar cégek digitális tapasztalatokkal keresnek munkatársat, akkor vagy kiképzik saját maguk, vagy külföldi munkavállalót alkalmaznak.

A BIM rendszerek további előnye, hogy a teljes építőipari vertikumot képesek digitálisan összekötni, és akkor válnak hatékonyság szempontjából maximálisan kihasználhatóvá, ha a beruházásban részt vevő vállalatok mindegyike alkalmazza a technológiákat. Általában az építészirodák és a kivitelező cégek ismerik fel elsők között a modernizáció versenyképességi előnyeit és alkalmazzák az új technológiákat. Az elmúlt években szórványosan készített magyar felmérések azt mutatják, hogy a BIM fejlesztés nem minden hazai cégnek aktuális, de a fejlesztést későbbre halasztók is úgy vélekednek, hogy 4 év múlva a fejlesztés halogatása már piaci hátrányt fog jelenteni számukra.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem