21 °C Budapest
Male programmer working at home in his home office

Nagyon ráfázhatnak a titokban fusizó magyarok: ebbe bukhatnak bele, sokan nem gondolnak rá

2024. március 30. 20:58

A távmunka, teljes home office elterjedése lehetőséget nyújt arra, hogy valaki - akár titokban - egyszerre több munkahelyen is dolgozzon. Ez rövid távon előnyös lehet, hiszen több pénzre lehet szert tenni, azonban a megosztott figyelem nem szolgálja a karrierépítést, felemésztheti a szabadidőt  - tudósított a Business Insider. Érdemes jól meggondolni, megéri-e titokban, vagy nyíltan másodállást vállalni, kihasználva a távmunka előnyeit. Nehogy később nagyot koppanjunk emiatt.

Robert, a floridai, X generációs munkavállaló tavaly mintegy 335 000 dollárt - 122 millió forintot - keresett összesen három munkahelyén. A férfi elismerte a lapnak, hogy bár ez segített adósságai törlesztésében és drága nyaralások finanszírozásában, komoly kompromisszumokkal járt karrierépítés és szabadidő tekintetében.

A Business Insider beszámolója szerint vannak egyes amerikaiak, akik évi akár 500 000 dollárt - 182,5 millió forintot - is kereshetnek több távmunka párhuzamos ellátásával. Ezek az extra bevételek lehetőséget nyújtanak számukra jelzáloghitelek törlesztésére, korai nyugdíjazás tervezésére és luxusnyaralások megszervezésére. Azonban ezek a túlfoglalkoztatott személyek általában az előrelépés nehézségével szembesülnek a karrierjükben.

A lap négy jelenlegi és egy egykori túlfoglalkoztatott munkavállalót kérdezett arról, hogy hogyan befolyásolta a karrierjüket a több munkahelyen való munka. Elmondták, hogy bár a pénzügyi előnyök vonzóak voltak számukra, a karrierjükben való előrelépés hiányát nehezen viselik. William, egy texasi IT-dolgozó titokban több távmunkát végezve 2022-ben több mint 500 000 dollárt keresett. Végül úgy döntött, hogy felmond mindkét vállalati állásában nyolc hónappal azután, hogy leszerződöt. A napi 14 órás munkaidő és a pihenés hiánya miatt döntött inkább úgy, hogy saját tanácsadó vállalkozására koncentrál.

John, egy kaliforniai informatikus arról számolt be, hogy az egyik munkahelyén elsajátított készségek segítettek neki jobban teljesíteni a másikon. Úgy érezte, ezáltal értékesebb munkavállalóvá vált és elősegítheti karrierje előrehaladását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Justin, az ötvenes éveiben járó informatikus mérnök három távmunka párhuzamos ellátása révén több mint 300 000 dollárt - 110 millió forintot - keresett 2022-ben. Mivel már jelentős karrierelőrelépést ért el korábban, nem aggódott további előmenetele miatt.

A cikk szerint tehát túlfoglalkoztatottság tehát magasabb jövedelmet biztosíthat ugyan, de kompromisszumokkal járhat a karrierfejlődés és a munkahelyi biztonság terén. Ráadásul az egyre erősödő verseny, illetve a hibrid munkavégzés terjedése miatt ez hosszú távon fenntarthatatlan stratégia lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem