22 °C Budapest
Male programmer working at home in his home office

Nagyon ráfázhatnak a titokban fusizó magyarok: ebbe bukhatnak bele, sokan nem gondolnak rá

2024. március 30. 20:58

A távmunka, teljes home office elterjedése lehetőséget nyújt arra, hogy valaki - akár titokban - egyszerre több munkahelyen is dolgozzon. Ez rövid távon előnyös lehet, hiszen több pénzre lehet szert tenni, azonban a megosztott figyelem nem szolgálja a karrierépítést, felemésztheti a szabadidőt  - tudósított a Business Insider. Érdemes jól meggondolni, megéri-e titokban, vagy nyíltan másodállást vállalni, kihasználva a távmunka előnyeit. Nehogy később nagyot koppanjunk emiatt.

Robert, a floridai, X generációs munkavállaló tavaly mintegy 335 000 dollárt - 122 millió forintot - keresett összesen három munkahelyén. A férfi elismerte a lapnak, hogy bár ez segített adósságai törlesztésében és drága nyaralások finanszírozásában, komoly kompromisszumokkal járt karrierépítés és szabadidő tekintetében.

A Business Insider beszámolója szerint vannak egyes amerikaiak, akik évi akár 500 000 dollárt - 182,5 millió forintot - is kereshetnek több távmunka párhuzamos ellátásával. Ezek az extra bevételek lehetőséget nyújtanak számukra jelzáloghitelek törlesztésére, korai nyugdíjazás tervezésére és luxusnyaralások megszervezésére. Azonban ezek a túlfoglalkoztatott személyek általában az előrelépés nehézségével szembesülnek a karrierjükben.

A lap négy jelenlegi és egy egykori túlfoglalkoztatott munkavállalót kérdezett arról, hogy hogyan befolyásolta a karrierjüket a több munkahelyen való munka. Elmondták, hogy bár a pénzügyi előnyök vonzóak voltak számukra, a karrierjükben való előrelépés hiányát nehezen viselik. William, egy texasi IT-dolgozó titokban több távmunkát végezve 2022-ben több mint 500 000 dollárt keresett. Végül úgy döntött, hogy felmond mindkét vállalati állásában nyolc hónappal azután, hogy leszerződöt. A napi 14 órás munkaidő és a pihenés hiánya miatt döntött inkább úgy, hogy saját tanácsadó vállalkozására koncentrál.

John, egy kaliforniai informatikus arról számolt be, hogy az egyik munkahelyén elsajátított készségek segítettek neki jobban teljesíteni a másikon. Úgy érezte, ezáltal értékesebb munkavállalóvá vált és elősegítheti karrierje előrehaladását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Justin, az ötvenes éveiben járó informatikus mérnök három távmunka párhuzamos ellátása révén több mint 300 000 dollárt - 110 millió forintot - keresett 2022-ben. Mivel már jelentős karrierelőrelépést ért el korábban, nem aggódott további előmenetele miatt.

A cikk szerint tehát túlfoglalkoztatottság tehát magasabb jövedelmet biztosíthat ugyan, de kompromisszumokkal járhat a karrierfejlődés és a munkahelyi biztonság terén. Ráadásul az egyre erősödő verseny, illetve a hibrid munkavégzés terjedése miatt ez hosszú távon fenntarthatatlan stratégia lehet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem