16 °C Budapest
Concept Burnout Syndrome. Business Woman feels uncomfortable working. Which is caused by stress, accumulated from unsuccessful work And less resting body. Consult a specialist psychiatrist

Így ne csodálkozz, ha nem jutsz előre: 7 karriergyilkos szokás, amit azonnal felejts el

2023. május 10. 18:30

Így ne álljunk a saját utunkba - Női önszabotázs címen tartott előadást Fazekas Barbara, a budapesti Gen Z Festen, az Akvárum Klubban. A nemi egyenlőtlenséget nem csak a patriarchális társadalomban észlelhető sajátosságok idézhetik elő, de az olyan rossz gyakorlatok is, melyekkel a nők a saját lehetőségeiket szűkitik. Az ilyen önszabotázzsal felérő jellemzőket érdemes minél előbb felismerni és tenni ellenük - a saját személyes életújtán keresztül ezekről számolt be a BobCat Coding társalapítója és CEO-ja.

A Portfolio Csoport idén májusban először rendez olyan konferenciát, ami kifejezetten a fiatal generációkhoz szól, akik a felnőttkorba átlépve rengeteg kérdéssel, döntési helyzettel találkoznak a pénzügyeikkel kapcsolatban. A Gen Z Festen számos meghívott vendég tart előadást, többek között pénzügyekkel, karrierrel, lakhatással és fenntarthatósággal kapcsolatos témákban, az eseményről pedig mi is tudósítunk, tartsatok velünk! A részletes program itt található.

Fazekas Barbara közgazdászként végzett, kezdetben marketing cégeknél dolgozott, freelance-szerként is dolgozott, GreenFox Academy-nál tevékenykedett, jelenleg pedig egy IT céget, A BobCat Coding-ot vezeti két partnerével. Cége a szoftverfejlesztési projektekhez ad bérbe az adott területhez leginkább értő szakembereket vagy csapatokat, elsősorban nemzetközi projektekhez. Vezetőjük fele nő, ami azért is hatalmas dolog mivel jellemzően 5-6 százalék körül szokott alakulni ez az érték.

Egy nőnek csomó dolog nehezebb, jogosan lehetünk hát dühösek, de amikor változtatni, akarunk, rossz irányt vesz a kommunikáció, mert egy az áldozati szerepet veszünk fel.

Az úgynevezett női önszabotázs nem csak egy légből kapott fogalom, hanem olyan jelenség, mellyel nők millió sokszor tudattalanul vágják el magukat a jobb lehetőségektől. Barbara olyan life hackek-et és személyes sztorikat sorolt fel, melyek segítehetnek kiegyenlíteni a sokszor igazságtalan viszonyokat és segít a fiatal nőknek, hogy a nehézségek ellenére is jobb pozíciókat harcoljanak ki maguknak – „mindezt úgy, hogy közben egyáltalán nem kell férfivá válnunk” – hangsúlyozta a szakember, majd hozzátette: „Az egyetemeken már jól áll a nemek közti arány, de a munkaerőpiacon valahogy megtörik a lendület." Mikre érdemes tehát figyelni, hogy ne szabotáljuk a saját karrierünket?

Ha kevesebbet kérünk, kevesebbet kapunk: A munkakeresés során a bértárgyalás előtt érdemes mindig érdeklődni az adott piaci árról. Barbara a saját tapasztalát is megosztotta. Elmondása szerint ő mindig megkérdezi a férfjét, vagy egy másik férfi barátját, hogy mi a releváns piaci ár, ezzel ideális tárgyalési helyzet alakulhat ki. Ráadásul a későbbi megbánást is megsprórolhatja magának az ember.

Maximalizmus: A nők hajlamosak túlértékelni a szaktudást és kompetencia fontosságát. A jelenséget egy friss tanulmány is bizonyítja, melyben kimutatták, ha egy nő állásra pályázik, csak akkor küldi el a jelentkezést, ha 100 százalékban kompetensnek, tökéletesen felksézültnek érzi magát. Ez az arány a https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/konferencia-penzugy/gen-z-fest-2023/1520/attekintesférfiaknál mindössze 60 százalék. Összességében az alapos felkészülés fontos, de az ember gyakran el is vághatja magát olyan pozícióktól, melyre egyébként ő lenne a legalkalmasabb jelölt.

Program itt: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/konferencia-penzugy/gen-z-fest-2023/1520/program

Rosszabb kapcsolatépítés: "Mi nők a partnerségek építésében rosszabbul teljesítünk – ez egy történelmi örökség" - kezdte Barbara, majd hozzátette: a férfiaknak a karrierjük miatt mindig is fontosabb volt a kapcsolatépítés, a partneri viszonyok ápolsa. Az üzleti életben, a munkahelyen és a karrier előrelendítésében azonban alapvető fontosságúak a kapcsolatok, így a nőknek fontos erre a területre is nagyobb hangsőlyt fektetniük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A segítségkérés hiánya: Sok nő fejében egyfajta "szupernő imázs" él - vagyis inkább saját maguk oldanák meg a problémákat, ahelyett, hogy segítséget kérnének.

Túlzott udvariaskodás a kapcsolatépítés terén: Sokan hiába jó szakemberek, tanultak, műveltek mégsincsenek abban a pozícióban vagy szinten, amit megérdemelnének, mert nem mernek szívességet kérni. A szakember szerint, aki kevésbé épít a tranzakcionális kapcsoaltokra, annak bajosabb lesz az előrejutás is. Kiemelte, ha profitálunk egy kapcsolatból az nem kihasználás, érdemes hát a már körbenézni és szívességet kérni, ha ez segíthet az előrejutásban.

Gyerekvállalás: "Miután anya lettem hónapokig sokkolva álltam azelőtt a tény előtt, hogy mennyire másodlagos állampolgárként kezelt a környeztem" - emlékezett vissza Barbara, majd hozzátette: "Amikor anyák leszünk elveszítünk egy csomó mindent és ez hatással lehet a munkákra is, mert mindenki kisgyerekmekes anyaként fog tekinteni rád. Ha ez felkészületlenül ér téged az is önszabotázs - erre alaposan fel kell készülni és ezen érdemes mihamarabb elgondolkodni."

Pénzügyekről való kommunikáció hiánya: A nők gyakran jobban szoronganak attól, hogy beszéljenek a pénzről a párkapcsolatban, pedig az erről való tiszta és világos kommunikció rettentően fontos, főleg a gyerekvállalás után. A szakemeber szerint egy jól működő párkapcsolatban az erről való kommunikációt minél előbb érdemes megejteni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem