Mother with two children walking on vacation in Budapest, Hungary, Europe

Szembejött a magyarországi jólét valódi arca: ezek a családok dúskálhatnak a legtöbb pénzben

2022. május 30. 10:20

A statisztikák szerint kijelenthető, minél kevesebben vannak egy magyar háztartásban, annál magasabb jövedelmi szint érhető el számukra. A jövedelmek persze emelkednek, de mely magyar családok számítanak valóban gazdagabbnak a többinél? A Pénzcentrum számításából ez is kiderül, ahogy az is, a te családod hol lenne ezen a listán.

Az egyre növekvő infláció, és az újra egyre erőteljesebben megjelenő munkaerőhiány kapcsán, sokakban felmerülhet a kérdés: vajon jól kereső családban élnek Magyarországon? Azért, hogy ezt kiderítsük, némileg a statisztikák mögé néztünk, és megvizsgáltuk, hogy a különböző jövedelmi tizedbe tartozó magyar háztartások mennyit is visznek haza egy főre számítva.

A KSH hivatalos, legfrissebben elérhető statisztikái 2020-as nettó jövedelmi viszonyokat mutatnak, de mi ezt felszoroztuk az azóta bekövetkezett éves inflációval. 2020-ban ez 3,3 százalék volt, 2021-ben pedig 5,1 százalék. Úgy matekoztunk tehát, hogy átlagosan ezekkel az inflációs értékekkel évről-évre nőtt a magyar háztartások nettó jövedelme.

A statisztikákból jól látszik, hogy a hazai háztartások tekintetében, 2020-ban a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó magyarok, azaz a legszegényebbek esetében az egy főre jutó átlagos nettó jövedelem 541 272 forint volt, 2022-re ez növekedhetett 587 650 forintra. Ehhez képest a leggazdagabb 10 százalékba tartozó magyarok esetében az egy főre jutó jövedelem 2020-ban 4 117 877 forint volt, ez az átlagos inflációval számolva nőhetett 2022-re 4 470 709 forintra.

Ha havi bontásban nézzük, akkor számításaink szerint, az elmúlt évek inflációival kiigazítva, 2022-re a következőképp alakulhattak a jövedelmek:

Ha megnézzük az adatokat, akkor azt látjuk, hogy a legszegényebb magyar háztartások havi nettó jövedelme egy főre számítva 48 970 forint körül lehet 2022-re, a 2020 óta bekövetkezetett inflációs jövedelem-emelkedéssel számolva. A leggazdagabb 10 százalék esetében az egy főre jutó jövedelem viszont már 372 559 forintnál is járhat idén.

A számokat áttekintve érdemes megemlíteni, hogy a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó magyar családoktól egészen a 8-9. jövedelmi tizedbe tartozó családokig egészen egységesen emelkednek a jövedelem, viszont a 10. be tartozóknál már óriási ugrás figyelhető meg. Egy főre számolva több mint 140 (!) ezres.

Mindez azt is jelenti, hogy a legszegényebb és leggazdagabb között 7,6 szoros különbség van az egy főre jutó nettő jövedelem tekintetében. A lista két végén tartózkodó magyarok tehát vagy nagyon szegények, vagy nagyon gazdagok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De most akkor kik számítanak tehetős családnak?

Ahhoz hogy ezt kiszámoljuk, meg kell néznünk azt is, hogy a különböző jövedelmi decilisbe tartozó háztartásokban átlagosan mennyi fő él. Ehhez 2020-as adatokat tudunk használni, amik az előző évek arányait figyelembe véve nem sok változáson mehettek keresztül 2022-re sem.

A grafikonról leolvashatjuk, hogy a háztartások létszáma átlagosan csak a legszegényebb két jövedelmi tizedben üti meg a 3 főt, igaz a 3-4. jövedelmi tizedbe tartozóknál is inkább efelé tart. A gazdagabb jövedelmi tizedekben azonban már egyértelmű, hogy az átlagos háztartási létszám csupán 2 fő, a leggazdagabbak esetében pedig 1,7 fő volt csupán 2020-ban.

A statisztikák alapján tehát minél kevesebben élnek egy háztartásban, jövedelmi értelemben annál jobb körülményeket tudnak biztosítani maguknak.

Ha valakit érdekel, simán kiszámolhatja háztartási jövedelem statisztikáit, ehhez csak annyit kell tenni, hogy a keresők jövedelmét összeadja, majd elosztja a háztartásban tartózkodók létszámával. A kapott összeg alapján pedig megnézheti, nagyjából melyik hazai jövedelmi tizedbe kerülne a családja. A friss adatok alapján azt lehet mondani, ha egy háztartásban az egy főre jutó jövedelem legalább nettó 150 ezer forintra kijön, akkor több pénzből gazdálkodhat az a család, mint a magyar családok fele. Ha pedig ez valahol már 200 ezer forint fölött van, akkor a leggazdagabbak egyikéhez tartoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm