17 °C Budapest
Mother with two children walking on vacation in Budapest, Hungary, Europe

Szembejött a magyarországi jólét valódi arca: ezek a családok dúskálhatnak a legtöbb pénzben

2022. május 30. 10:20

A statisztikák szerint kijelenthető, minél kevesebben vannak egy magyar háztartásban, annál magasabb jövedelmi szint érhető el számukra. A jövedelmek persze emelkednek, de mely magyar családok számítanak valóban gazdagabbnak a többinél? A Pénzcentrum számításából ez is kiderül, ahogy az is, a te családod hol lenne ezen a listán.

Az egyre növekvő infláció, és az újra egyre erőteljesebben megjelenő munkaerőhiány kapcsán, sokakban felmerülhet a kérdés: vajon jól kereső családban élnek Magyarországon? Azért, hogy ezt kiderítsük, némileg a statisztikák mögé néztünk, és megvizsgáltuk, hogy a különböző jövedelmi tizedbe tartozó magyar háztartások mennyit is visznek haza egy főre számítva.

A KSH hivatalos, legfrissebben elérhető statisztikái 2020-as nettó jövedelmi viszonyokat mutatnak, de mi ezt felszoroztuk az azóta bekövetkezett éves inflációval. 2020-ban ez 3,3 százalék volt, 2021-ben pedig 5,1 százalék. Úgy matekoztunk tehát, hogy átlagosan ezekkel az inflációs értékekkel évről-évre nőtt a magyar háztartások nettó jövedelme.

A statisztikákból jól látszik, hogy a hazai háztartások tekintetében, 2020-ban a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó magyarok, azaz a legszegényebbek esetében az egy főre jutó átlagos nettó jövedelem 541 272 forint volt, 2022-re ez növekedhetett 587 650 forintra. Ehhez képest a leggazdagabb 10 százalékba tartozó magyarok esetében az egy főre jutó jövedelem 2020-ban 4 117 877 forint volt, ez az átlagos inflációval számolva nőhetett 2022-re 4 470 709 forintra.

Ha havi bontásban nézzük, akkor számításaink szerint, az elmúlt évek inflációival kiigazítva, 2022-re a következőképp alakulhattak a jövedelmek:

Ha megnézzük az adatokat, akkor azt látjuk, hogy a legszegényebb magyar háztartások havi nettó jövedelme egy főre számítva 48 970 forint körül lehet 2022-re, a 2020 óta bekövetkezetett inflációs jövedelem-emelkedéssel számolva. A leggazdagabb 10 százalék esetében az egy főre jutó jövedelem viszont már 372 559 forintnál is járhat idén.

A számokat áttekintve érdemes megemlíteni, hogy a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó magyar családoktól egészen a 8-9. jövedelmi tizedbe tartozó családokig egészen egységesen emelkednek a jövedelem, viszont a 10. be tartozóknál már óriási ugrás figyelhető meg. Egy főre számolva több mint 140 (!) ezres.

Mindez azt is jelenti, hogy a legszegényebb és leggazdagabb között 7,6 szoros különbség van az egy főre jutó nettő jövedelem tekintetében. A lista két végén tartózkodó magyarok tehát vagy nagyon szegények, vagy nagyon gazdagok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De most akkor kik számítanak tehetős családnak?

Ahhoz hogy ezt kiszámoljuk, meg kell néznünk azt is, hogy a különböző jövedelmi decilisbe tartozó háztartásokban átlagosan mennyi fő él. Ehhez 2020-as adatokat tudunk használni, amik az előző évek arányait figyelembe véve nem sok változáson mehettek keresztül 2022-re sem.

A grafikonról leolvashatjuk, hogy a háztartások létszáma átlagosan csak a legszegényebb két jövedelmi tizedben üti meg a 3 főt, igaz a 3-4. jövedelmi tizedbe tartozóknál is inkább efelé tart. A gazdagabb jövedelmi tizedekben azonban már egyértelmű, hogy az átlagos háztartási létszám csupán 2 fő, a leggazdagabbak esetében pedig 1,7 fő volt csupán 2020-ban.

A statisztikák alapján tehát minél kevesebben élnek egy háztartásban, jövedelmi értelemben annál jobb körülményeket tudnak biztosítani maguknak.

Ha valakit érdekel, simán kiszámolhatja háztartási jövedelem statisztikáit, ehhez csak annyit kell tenni, hogy a keresők jövedelmét összeadja, majd elosztja a háztartásban tartózkodók létszámával. A kapott összeg alapján pedig megnézheti, nagyjából melyik hazai jövedelmi tizedbe kerülne a családja. A friss adatok alapján azt lehet mondani, ha egy háztartásban az egy főre jutó jövedelem legalább nettó 150 ezer forintra kijön, akkor több pénzből gazdálkodhat az a család, mint a magyar családok fele. Ha pedig ez valahol már 200 ezer forint fölött van, akkor a leggazdagabbak egyikéhez tartoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságnak...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?