Itt áll feketén fehéren: ezért nem jutnak munkához a kisgyerekes anyák Magyarországon

Itt áll feketén fehéren: ezért nem jutnak munkához a kisgyerekes anyák Magyarországon

2022. február 3. 11:36

A nők, azon belül is a gyermeket nevelő nők foglalkoztatottsága nem csak hazánkban, de az EU minden tagállamában alacsony, ám a statisztikák szerint mi a sor végén kullogunk. A 2 éven aluli gyermeket nevelő magyar anyák alig ötöde aktív a munkaerőpiacon, holott nagyobb szükség lenne a munkájukra, mint valaha. Hogy egészen pontosan miképp alakulnak a statisztikák, és mi akadályozza a magyar anyákat abban, hogy munkába álljanak, ennek járt utána a Pénzcentrum.

Az utóbbi évtized munkaerőhiányos időszaka megtanította a piacot, hogy minden lehetséges erőforrást ki kell aknázni, azaz be kell vonni a korábban nagyobb eséllyel kimaradó rétegeket, a nőket, pláne az édesanyákat, a diákokat, a nyugdíjasokat és a megváltozott munkaképességűeket is.

A statisztikai hivatal Munkaerő-piaci esélyegyenlőség című táblázatból kiderül, hogy a foglalkoztatott nélküli háztartásokban élők aránya a 18-59 évesek körében a 2004-es 11,9 százalékról 2019-re 5,8 százalékra csökkent, az 15-64 éves egy évvel korábban nem foglalkoztatottak közül a foglalkoztatottakká válók aránya 9,3 százalékról 12,3 százalékra emelkedett. Ezen belül a gyermeket nem nevelő nők foglalkoztatási rátája 10 év alatt nagyjából 10 százalékponttal nőtt, 2019-ben közel 90 százalékuk volt foglalkoztatott. Emellett a gyermekes anyák foglalkoztatása is emelkedett: az óvodás korú gyermeket nevelők közül 17 százalékkal dolgoztak többen. De hiába dolgozott a 3 év alattiakat nevelő nők 18 százaléka, ez azonban európai összehasonlításban még mindig kiugróan alacsony aránynak számít. Az EU27 országa közül ezzel az eredménnyel a lista 23. helyén helyezkedik el hazánk, csupán Olaszországot, Görögországot, Spanyolországot és Írországot előzzük.

Mint ahogy a grafikonon is látszik, évről évre folyamatosan emelkedik ugyan a gyermeket nevelő anyák foglalkoztatási aránya, a fekete oszlopok, a 0 és 2 év közöttieket nevelők aránya még mindig bőven 20 százalék alatt van. Nagyot nőtt ugyanakkor 15 év alatt az óvodás korú gyermeket nevelők foglalkoztatási rátája: 58,4 százalékról 75,1 százalékra – bár még itt is van hová fejlődni.

Annak, hogy egy gyermeket nevelő nő sikeresen beilleszkedjen a munkaerőpiacra, számos akadályozó tényezője van. Mint ahogy arról a Pénzcentrum már korábban is írt a családi támogatásokkal kapcsolatban, számos kutatásban felhívták a figyelmet arra, hogy a törvényhozók sok esetben nem számolnak a területi egyenlőtlenségekkel, és hogy a munkához való hozzáférés nem mindenki számára könnyű. Gondoljunk csak egy vidéki kistelepülésen élő három-, de akár csak kétgyerekes anyára, akinek a 30 kilométerre lévő munkahelyét csak 2 átszállással tudja megközelíteni az amúgy is csak ritkán járó buszokkal. Számára esélytelen a munkába járás, hiszen sem az óvoda, sem a bölcsőde, sem az iskola nem őrzi estig a gyerekeit. Már ha vannak a településén ilyen jellegű intézmények, jó eséllyel persze nincsenek, vagy ott is óriási munkaerőhiánnyal küzdenek.

Munka és juttatás

A kisgyermekes anyák munkavállalásának részletes adatai alapján látszik, hogy a 2 év alatti gyermeket nevelő nők döntő hányada nem dolgozik, de emellett kap valamilyen juttatást (gyedet vagy gyest): 2019-ben az anyák 84,1 százaléka volt ebben a helyzetben. Az adatok szerint az anyák 7 százaléka dolgozik, de semmilyen juttatást nem kap, ami azért meglepő, mert alanyi jogon minden kisgyermeket nevelő szülőnek jár a gyes, mellette pedig a gyermek féléves kora után korlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet folytatni. Magyarországon minden 2 év alatti gyermeket nevelő szülőnek jár vagy gyes, vagy a gyed munkavállalás mellett is – olvasható a KSH Demográfiai Portré 2021 című kiadványában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KSH  - Demográfiai Portré 2021 című kiadványából
KSH - Demográfiai Portré 2021 című kiadványából

Magas azon nők aránya is, akik nem dolgoznak, és nem részesülnek juttatásban, arányuk 2019-ben 3,2 százalékot tett ki. Ezek szerint a családok egy része nem veszi igénybe a nekik járó juttatásokat.

A 2 év alatti gyermeket nevelők mintegy 2,7 százalékát tették ki 2019-ben azok az anyák, akik dolgoznak, és emellett kapják a gyedet, számottevő növekedést mutatva a 2018- adatokhoz képest. Arányuk ennek dacára továbbra is roppant alacsony

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?