18 °C Budapest
Warehouse worker using hand truck to move pallet into Storage Room.

Itt a várva várt béremelés: rengeteg dolgozó gondolkodhat el most a váltáson

2022. január 17. 09:58

A hivatalos bejelentések alapján eddig két nagy áruházláncnál, a SPAR-nál és az Aldinál állapodtak meg a 2022-es bérekről, és további három bolthálózatnál is küszöbönáll az egyezség, ezek pedig az Auchan, az OBI és a Metro.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke ezt még nem erősíthette meg a VG kérdésére, hiszen míg tartanak a bértárgyalások, sajtóhíreket nem kommentálhat, azt azonban elmondta, hogy három vállalatnál valóban a végéhez közelednek az egyeztetések. Kijelentette, hogy ezeknél a kereskedelmi láncoknál minden valószínűség szerint el tudják érni a két számjegyű – tehát legalább 10 százalékos – növekedést az áruházi munkaköröket betöltő fizikai dolgozók esetében. Bár a törvény nem írja elő, hogy egy eladónak garantált bérminimumot kell kapnia, ahhoz ragaszkodnak, hogy az ország egyetlen pontján se keressen senki bruttó 260 ezer forint alatt.

A bértárgyalások során valamelyest szűkítette a kiskereskedelmi láncok mozgásterét, hogy menet közben dőlt el, a különadó mértéke 2,5-ről 2,7 százalékra nő.

A bér mellett a munkakörülmények is fontosak: bár a szuper- és hipermarketekre sem a láblógatás jellemző, a diszonktláncoknál egészen más a munkatempó, nemcsak az Aldinál és a Lidlnél, hanem már a Penny Marketnél is. Nem ritka, hogy a dolgozó amint kivette a friss pékárut a kemencéből, sietve beül a pénztárba, majd a raktár felé veszi sebesen az irányt, hogy feltöltse zöldséggel a megüresedett polcokat. A magas elvárások a bérekben is visszaköszönnek, igaz, nem sokan bírják ezt a terhelést két-három évnél tovább, ötven év feletti kiskereskedelmi dolgozót pedig ritkán látni diszkontban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30