12 °C Budapest
Tissues, nose drops, thermometer, pills and blister on pink in Barcelona, CT, Spain

Táppénz kódok 2021: Tudd meg, mennyi pénz jár, ha megbetegszel!

2021. október 9. 13:55

A különféle betegségek, balesetek és más egészségügyi problémák sajnos senkit sem kerülnek el – éppen ezért minden munkavállalónak joga van fizetett pihenőidőre, amikor keresőképtelenségére hivatkozva nem tudja ellátni munkahelyi feladatait. Ekkor kerül előtérbe a táppénz kódok fontossága, ugyanis nem mindegy, hogy mi történt velük, ugyanis a táppénz kódok 2021 szerint meghatározott bér kerül kifizetésre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Cikkünkben a betegszabadság, a táppénz és a táppénz kódok 2021 évi szabályaival ismertetjük olvasóinkat. Eláruljuk, mik a táppénz kódok, mikor, milyen esetben és mennyi időre jár a táppénz, illetve a táppénz kódok szerint mennyi fizetésre jogosult egy betegeskedő, vagy más okból kifolyólag keresőképtelenné vált alkalmazott. Hány táppénz kód van, és mire vonatkoznak a táppénz kódok? Mi a helyzet a szüléssel, vagy ha a szülő a gyermeke betegsége miatt válik keresőképtelenné?

A betegszabadságról és a táppénzről

Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy a betegszabadság és a táppénz nem egészen ugyanazt a fogalmat takarja. Minden, a Munka Törvénykönyve szerinti munkavállaló jogosult 15 nap betegszabadságra, saját betegsége után – a munkáltató ilyenkor a távolléti díj 70%-át fizeti ki a beteg dolgozónak, ez után ugyanúgy adózunk, mintha a rendes bruttó bérünkről lenne szó. Mindkét juttatás csak akkor vehető igénybe, ha van TB-jogviszonyunk.

A táppénz ezzel szemben akkor jár, amikor a dolgozó a 15 napnyi betegszabadságon túlnyúlóan betegeskedik. Ez a bérjellegű jövedelem alacsonyabb összeg, az események függvényében a bér 50, 60 vagy 100%-a, ami után 15% SZJA megfizetésére vagyunk kötelezettek, más terhet viszont nem kell fizetnünk belőle. A táppénz különlegessége mindemellett az, hogy a táppénz naptári napokra jár, így a munkaszüneti napokra eső keresőképtelenség is beletartozik. A táppénz továbbá maximum 1 éven keresztül állhat fenn, így az ezen is túlnyúló betegeskedésre már nem jár bérjellegű jövedelem.

A táppénz és a táppénz kódok esetében mindenképpen teljesülnie kell bizonyos kritériumoknak. Amellett, hogy a táppénz bejelentett munkaviszonyban jár, az igénylőnek keresőképtelennek kell lennie, fenn kell állnia társadalombiztosítási jogviszonyának és fizetve kell, hogy legyen az egészségbiztosítási járuléka is. KATA-s egyéni vállalkozóknak is jár a táppénz, amennyiben főállású vállalkozóként vannak bejelentve - mellékállású egyéni vállalkozó a munkaviszonyából származólag tud elmenni táppénzre.

Ugyanígy fontos kiemelnünk, hogy habár a kritériumok látszólag teljesülnek, egyes esetekben mégsem jár táppénz a dolgozó részére. Nem jár táppénz akkor, ha a dolgozó a keresőképtelen napokra teljes fizetését már megkapta, nem jár a betegszabadság lejártát követő pihenőnapra (ha elmúlt a keresőképtelenség), illetve nem jár a táppénz akkor sem, ha a biztosítás szünetel, vagy ha a dolgozó saját jogú nyugdíj folyósításában részesül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ki számít keresőképtelennek?

Ahogy fent is írtuk, a táppénz kódok 2021 esetében mindig valamilyen okból kifolyólag keresőképtelenség kell, hogy a háttérben álljon. Fontos kiemelnünk, hogy a táppénz kódok nem csak a munkavállaló saját betegsége miatt létrejövő keresőképtelenségre vonatkoznak, ugyanis a Munka Törvénykönyve rendelkezik a szülésről és a beteg gyermekek ápolásáról is. A magyar törvények szerint a következő személyek minősülnek keresőképtelennek:

 • az a munkavállaló, aki saját betegsége miatt nem tudja munkáját ellátni;
 • az a munkavállaló, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásban betegségének megállapítása vagy gyógykezelése miatt részesül;
 • az a dolgozó, akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek (karantén);
 • az, aki járványügyi, vagy állategészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkakörben átmenetileg nem foglalkoztatható;
 • akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap;
 • olyan anya, aki várandóssága, szülése miatt nem tudja munkáját ellátni és csecsemőgondozási díjra, röviden CSED-re nem jogosult;
 • olyan anya, aki kórházi ápolás alatt álló, egyévesnél fiatalabb gyermeküket szoptatja;
 • az a dolgozó, aki a méltányosságból adható táppénz tekintetében a szülő;
 • az a szülő, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja és a gyermeket a saját háztartásában neveli;
 • olyan szülő, aki 12 évesnél fiatalabb gyermeke kórházi kezelése időtartama alatt a gyermek mellett tartózkodik egy fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben;
 • aki 12-18 év közötti beteg gyermekét otthon ápolja, illetve akinek ilyen korú gyermekének a kórházi kezelése időtartamára a gyermeke mellett kell tartózkodnia a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben.

Táppénz kódok 2021

A Munka Törvénykönyve szerint Magyarországon különféle táppénz kódok kerülnek megkülönböztetésre – ezek befolyásolják, hogy a keresőképtelenség oka szerint kinek, mennyi táppénz jár a kivett, maximum 1 éves időtartamra. A táppénz kódok 2021 évében 9 típust határoznak meg, amelyek a következők:

 1. Üzemi baleset: nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti (100%-os táppénz)
 2. Foglalkoztatási megbetegedés: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; nincs munkáltatói táppénz 1/3, ehelyett az egész költség a munkáltatót terhelheti;
 3. Közúti baleset: van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
 4. Egyéb baleset: van betegszabadság, azt követően jár a táppénz; ebből 1/3 munkáltatói táppénz;
 5. Beteg gyermek ápolása: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
 6. Szülés: nincs betegszabadság; a táppénz összege a keresőképtelenség kezdetétől jár;
 7. Hatósági elkülönítés közegészségügyi okokból (karantén): nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár;
 8. Egyéb betegség: van betegszabadság, azt követően jár a táppénz, amelynek 1/3-a munkáltatói táppénz;
 9. Veszélyeztetett terhesség: nincs betegszabadság; a táppénz a keresőképtelenség kezdetétől jár; 1/3 munkáltatói táppénz.

A táppénz számítása

A táppénz a 100%-os üzemi baleseti táppénz esetét leszámítva a munkavállaló bruttó bérének az 50-60%-a, amiből az állam levon további 15%-ot, személyi jövedelemadó gyanánt. Minimálbér esetén, ha 60%-os táppénzzel számolunk, körülbelül 85.000 Ft marad a dolgozó zsebében, garantált bérminimum esetében pedig körülbelül 112.000 Ft-ból kell a keresőképtelen munkavállalónak gazdálkodnia a hónapban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?