2 °C Budapest
Woman looking concerned while reading news on computer while working at home

Rengeteg magyar dolgozó érez ilyen tüneteket: vigyázz, lehet, nem sima fáradtságról van szó

2021. április 30. 14:27

A világjárvány sokakat sodort a szakadék legszélére: elfogyott a lelkesedés, az erő és a lendület. Ezt az állapotot sokan keverik össze a kiégéssel, holott az egy lényegesen összetettebb és komolyabb probléma, mely adott esetben akár visszafordíthatatlan folyamatokat is eredményezhet az egyén karrierjében, sőt az életében is. A kiégést nem szabad félvállról venni, ugyanakkor hiba összekeverni a kimerültséggel.

A világjárvány sokakat sodort a szakadék szélére, és bár szörnyen kimerültek és túlterheltek vagyunk, egyes szakértők szerint valójában nem vagyunk oly sokan kiégve, mint gondolnánk. Hajlamosak vagyunk a kiégésre úgy gondolni, mint valami megfoghatatlan állapotra - egy olyan dologra, amit nem tudunk meghatározni, csak érezzük, hogy jelen van. És ezekben a nehéz időkben most talán többen hisszük, hogy elérkezett ez az állapot: próbáltunk eligazodni a kihívások között, miközben az az általános érzetünk, hogy folyton falnak ütköztünk. A kiégésnek azonban létezik egzakt tudományos definíciója, és mérhető.

Tehát hiába hiszik sokan, hogy kiégtek, valójában ez még nem az az állapot.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennénk már úton felé, ám ha tudatosítjuk ezt és odafigyelünk, az sokat segíthet az egyéneknek és a szervezeteknek abban, hogy még időben változtassanak irányt, mielőtt még túl késő lenne - írja a BBC friss cikkében. 

Mi a kiégés - és mi nem az?

1981-ben Christina Maslach, a  Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora kifejlesztette a Maslach Burnout Inventory (MBI) nevű módszert, hogy meghatározza és mérje a kiégés mértékét. Mivel ez egy népszerű kifejezés, egyre többen használjuk akkor is, amikor nem kéne farkast kiáltani.

Az MBI három kritérium alapján próbálja meghatározni a meglétét, mértékét:

  • kimerültség vagy teljes energiahiány,
  • a munkával szembeni cinizmus vagy negatív érzés, valamint
  • a csökkent hatékonyság vagy sikeresség a munkában.

A vizsgált alanyok mindhárom területen pontszámokat kapnak. A kiégési profilhoz mindhárom területen negatív pontszám szükséges.

Fáradtség vagy kiégés?

Az emberek gyakran a kiégést a fáradtság szinonimájaként használják, és nem veszik észre, hogy a két állapot között óriási különbség van.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha egy mérésen negatív eredményt érünk el, akkor kiégtünk

 - mondja Maslach, de ez az MBI rebdszer helytelen használata. A legnagyobb tévhit a kiégéssel kapcsolatban - teszi hozzá Michael Leiter, új-skóciai szervezeti pszichológus, aki Maslach-sal együtt a The Truth About Burnout (Az igazság a kiégésről) című könyv társszerzője -, hogy az ugyanaz, mint a kimerültség.

Az emberek a kiégést a fáradtság szinonimájaként használják, nem veszik észre, hogy e két állapot között óriási különbség van

- mondja Leiter. Példaként a szülésznőket hozta fel, akik gyakran kaotikus időbeosztásban dolgoznak, hiszen a nők az éjszaka bármelyik órájában szülhetnek, a szülésznők ezért legtöbbször teljesen kimerültek. Ám a munkájuk, hogy egy új életet segítenek a világra, mely által jobbá teszik az emberek életét, és ez a munka fontos számukra. Túlterheltek és kimerültek, de ez nem egyenlő kiégéssel.

A kimerült emberek után a második legnagyobb csoportot azok alkotják, akik nem elkötelezettek: elmennek dolgozni, ám ez semmiféle izgalmat nem okoz számukra, csak azért csinálják, hogy a  számlákat be tudják fizeti. Aztán ott van még a cinikusok csoportja, akiket nem érdekel sem az ügyfél, sem maga a munka, nem is beszélve azokról a munkavállalókról, akiknek a karrierje valamilyen okból megrekedt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindhárom állapot, a kimerültség,  a cinizmus és a hatékonyság hiánya is szükséges ahhoz, hogy a tudományos definíció szerint valakit kiégettnek nevezzük, ám a többségünk még nem tart ott, egyelőre még kevesen vannak azok, akiknél mindhárom állapot fennáll egyszerre.

Túldiagnosztizálják ezt az állapotot - véli a szakember, de ez nem jelenti azt, hogy nincs probléma, vagy hogy a kiégésről szóló diskurzusok száma nem ok nélkül szaporodik. Ugyanakkor tudni kell, hogy a kiégés nem egy olyan állapot ami van vagy nincs,

sokkal inkább úgy kell elképzelni, mint egy spektrumot.

Egy amerikai felmérés szerint az emberek 10-15 százalékára jellemző ez az állapot, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki más, a 85-90 százalék a spektrum másik végén helyezkedik el. Maslach és Leiter újabb kutatásai három profilt azonosítanak a két véglet között:

  • a túlterheltek,
  • az eredménytelenek és
  • a nem elkötelezettek profilját.

Az eredmények azt mutatják, hogy a munkavállalók több mint fele beleesik e profilok valamelyikébe, tehát még nem égtek ki - de már úton vannak afelé. Leiter szerint sok dolgozó számára a világjárvány miatt a körülmények csak rosszabbak lettek, különösen a hatékonysági problémák váltak nyomasztóvá. Ami azért óriási probléma, mert

a valódi kiégést nem lehet egy nyaralással vagy egy wellness elvonulással orvosolni.

Aki elérte ez az állapotot, az már nem tud visszatérni ugyanoda, ahol korábban volt, és jó eséllyel szakmát vagy karriert kell váltania. „A kiégés olyan mélyen gyökerezik, hogy már az is kiváltó ok lehet, ha valaki visszamegy ugyanabba az épületbe, ahol előtte traumatizálódott, és ez nagyon gyakran pályamódosításra készteti az embereket” – véli a szakember.

A valódi kiégés széles körű elkerülése létfontosságú, különösen azért, mert ez a szakképzett munkavállalók elvándorlását jelentheti a kulcsfontosságú területekről - itt válik az MBI és a hozzá hasonló tesztek felbecsülhetetlen értékű eszközzé:

Maslach szerint valójában nem arról van szó, hogy megmérjük, hány munkavállaló kiégett, helyette inkább azonosítani kell azokat a munkahelyeket, ahol a munkaterhelés kezelhetetlen, és ezt az információt arra kell felhasználni, hogy a munkavállalóknak több kontrollt, jobb eszközöket és mérlegelési lehetőséget adjunk, hogy kitalálják, hogyan végezhetik jobban a munkájukat - anélkül, hogy kiégnének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem