2 °C Budapest
Alakul a parázs vita a munkahelyi nyitásról: te melyik tábort támogatod?

Alakul a parázs vita a munkahelyi nyitásról: te melyik tábort támogatod?

2021. április 26. 16:47

A világjárvány miatt tavaly sok vállalat hirtelen kényszerült otthoni munkavégzésre átállni. Azonban most, hogy lassan felpörög az oltás - Magyarországon a héten lehet meg a 4 millió beoltott -, a munkahelyek szépen lassan elkezdhetnek visszatérni a rendes kerékvágásba, és visszahívni a már védett dolgozókat az irodába. Azonban sokaknak nem füllik ehhez a foga: egy felmérés szerint a most otthonról dolgozó válaszadók harmada mondta azt, hogy még a felmondást is fontolóra vennél, ha teljes mértékbn felszámolnák a cégnél a homeoffice-t.

Egyesek számára az irodai életbe való visszatérés csak nyűg lenne: a koronavírus-járvány miatt jelenleg otthonról dolgozó munkavállalók körülbelül egyharmada mondta azt egy felmérésen, hogy fontolóra venné akár a felmondást is, ha teljes munkaidőben visszahívnák az irodába - ismerteti egy amerikai felmérés eredményét a HuffPost.

A lap ennek kapácsan több szakértőt és munkavállalót is megszólaltatott az ügyben. Rachel Cresci, a nevadai Renóban élő középiskolai tanár azt mondta, hogy retteg a visszatéréstől. Bár hiányoznak neki a diákokkal való személyes interakciók és a kedvenc munkatársai, de mivel két kisgyermeke van - 4 és 6 évesek -, az otthoni időbeosztásával sokkal jobban be tud kapcsolódni a családi életbe, mivel így rugalmasabb a munka, és nem kell még ingázni sem.

De jelentős azoknak a dolgozóknak a száma is, akik nagyon szeretnének visszatérni az irodákba és a munkahelyi személyes interakciókhoz. A Gallup 4000 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint a munkavállalók 39 százaléka mondta januárban, hogy ha választhatna, visszatérne az irodájába, ugyanez az arány a tavaly júliusban még csak 28 százalék volt. Ez a csoport, amelynek fontos, hogy az otthonától elkülönített irodában dolgozzon. A portál ilyen dolgozókkal is beszélgetett.

Otthon lenni már túlságosan zavaró

Elemzési táblázatokat készítek, ezekhez elég bonyolult képleteket kell írnom. A COVID előtt, az irodában a munkatársaim tudták, hogy ilyenkor nem szabad hozzám szólni, mert egy szempillantás alatt el tudok veszíteni 30 percnyi munkát. A kollégáim megértették, és vigyáztak, hogy ne szakítsanak félbe. Ahhoz viszont nem szoktam hozzá, hogy otthon vagyok öt elkényeztetett háziállattal. Nem nagyon érdekli őket munkafolyamat: örülnek, hogy akkor mehetnek ki, vagy ehetnek, amikor csak akarják

- magyarázta Brion Georges, egy fejlesztő cég alelnöke, akinek a felesége is nehezen szokott hozzá az ötthoni munkához. Mindig férjét kérdezte, ha elekadt valamivel, ezzel pedig az ő koncetrációját is megtörte.

Én az első adandó alkalommal visszamentem az irodába. Már majdnem egy teljes éve dolgozom bentől. Úgy gondolom, hogy az otthoni munkavégzés segített abban, hogy a ház körüli dolgokat is el tudjam végezni, rugalmasan tudtam alkalmazkodni a gyerekek időbeosztásához. De munka szempontjából sok folyamat  bonyolódott meg a távolság miatt

- összegezte Saskia de Groot, aki egy szállodaipari cégnél dolgozik. Ugyanis szerinte sokkal gyorsabban haladnak a dolgok, ha azokat személyesen tudja megbeszélni a munkatársakkal, nem kell például Zoom-meetinget szervezni. Hozzátette, az is jó, hogy ismét meg van húzva a határ a munkahely és az otthon között.

Wendy Lai, egy San Franciscóban élő marketing szakember pedig azért várja a visszatérést az irodába, hogy újra csinosan felöltözhessen. Mert bár jó otthoni ruhában végigdolgozni a napot, de azért hiányzik neki a csinos megjelenés is.

Már alig várom, hogy újra az irodában lehessek: kevesebb virtuális hívás, nincs többé gyengélkedő WiFi, és rendes kávéhoz is hozzájuthatok. Mi mást kívánhatnék még?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- vázolta Shannon Parke, a Belfastban élő HR-es

Angie Wilbur csak részlegesen tért vissza a munkahelyére: arról beszélt, hogy bár jobban szeret az irodából dolgozni, de jó, hogy van heti egy napja, amikor otthonról, nyugalomban végezheti el a mukáját.

Még mindig egy kicsit furcsa újra bentről dolgozni, mert csökkentett létszámmal vagyunk az irodában. De az, hogy van néhány ember, akikkel érintkezhetünk - maszkban és távolságtartással -, nagy megkönnyebbülést jekent a bezártság után

- tette hozzá az ingatlanszakértő.

Egy pénzügyi elemző, Elizabeth Goecke pedig azt mesélte, hogy ő 2020. október végén tért vissza az irodába, mert neki egyértelműen jobb bentről dolgozni.

Az irodában minden megvan, amire szükségem van a munkámhoz, míg otthon improvizálnom kellett például az állóasztalt. Ráadásul a vezetőség azt feltételezte, hogy kevésbé vagyok produktív, mivel nem tudták személyesen ellenőrizni a munkámat. Miután visszatértem az irodába, a főnököm valóban bejött, és két napig figyelte, hogyan dolgozom, és megállapította, hogy az általam korábban jelzett tájékoztatási és kommunikációs problémák valóban megalapozottak voltak.

- összegezte Elizabeth Goecke, akinek a munkahelyén ennek hatására egy sor folyamatot átalakítottak, és egyszerűsítettek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem