13 °C Budapest
Neked is vannak idegesítő kollégáid? Így szereld le őket másodpercek alatt

Neked is vannak idegesítő kollégáid? Így szereld le őket másodpercek alatt

2020. december 13. 13:04

Szinte minden munkahelyen van 1-2 olyan ember, aki képes tönkretenni a hangulatot, lelohasztani a csapat lelkesedését, és negatív megszólalásaival mindenki kedvét szegni. Ellenük a hagyományos módszerek nem használnak, újfajta megoldásokkal kell felvérteznünk magunkat, ha nem akarjuk őket megsérteni, de azt szeretnénk, hogy egészséges legyen a munkahelyi légkör.

Nincs olyan munkahely, ahol ne lenne legalább egy kolléga, aki folyamatosan panaszkodna: hideg van, meleg van, sok a munka, kevés a munka, ostoba a főnök, nem elég keménykezű a főnök. Ismerős? Bármi is történik irodán kívül, vagy belül az illető mindenben képes megtalálni a rosszat.

Az effajta negatív hozzáállás azonban nem csak fárasztó és idegesítő, de kifejezetten mérgező is.: ha egy csapatban csak egy panaszkodó is van, az mindenki kedvét elronthatja. Érdemes tehát felvérteznünk magunkat ellen olyan módszerekkel melyekkel szemben egyszerűen tehetetlen.

Próbáld megérteni a panaszkodót

Mielőtt ítélkeznél, képzeld magadat a helyébe: vajon mi lehet az oka annak, hogy ennyire negatív? Hasznos lehet megérteni kollégáink működését, már csak a bennünk lévő feszültség csökkentése miatt is: ha pontosan tudod, VALÓJÁBAN kire és miért haragszik, könnyebb elfogadni. Gregory Tall, a több mint 15 éve HR-rel foglalkozó szakember azt mondta a Huffpostnak, hogy a munkahelyi panaszosok alapvetően három csoportba sorolhatók. Vannak azok:

  • akik egyszerűen keresnek valakit, aki meghallgatja őket, és szeretnék, ha figyelnének rájuk
  • akik nincsenek tisztában a panaszaikkal kapcsolatos ügyekkel
  • és azok, akik olyasvalakit keresnek, aki jogos sérelmeikben segíti őket.

Gyakran előfordul, hogy a panaszkodás abból gyökerezik, hogy nincs hozzáférése a probléma megoldásához, vagy valakihez, aki meghallgatja - mondta Tall. Ezen kívül figyelembe kell venni azt is, hogy a 2020-as év nagyban eltér az eddigiektől.  "Az emberek hihetetlen stressz alatt vannak, amely sokunk számára messze meghaladja a megszokott szintet" - mondta Cicely Horsham-Brathwaite, pszichológus és karrier coach.

Szóvá tegyem, hogy idegesít a viselkedése?

Ha kifejezetten rád panaszkodik folyamatosan, és ez zavar, akkor feltétlenül tedd szóvá! Ha viszont valaki büszke arra, hogy mindenki hozzá fordul a panaszaival, az a munkahelyi vértanúság jele lehet, melyben az emberek túlterhelik magukat mások munkaproblémáival, csak azért hogy értékesnek érezzék magukat. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Abban az esetben, ha nem kontrolláljuk, ez olyan helyzeteket hozhat létre, amelyeben nem tudunk gondoskodni a saját igényeiről, mert túl elfoglaltak vagyunk mindenki máséval.

Tereld a beszélgetést új irányokba!

Ha nincs szoros kapcsolatunk az illetővel, könnyebb kilépni a beszélgetésből egy ilyen mondattal: "Aha, megértem a frusztrációdat", majd megjegyezzük, hogy fontos határidő közeleg, mennünk kell. Horsham-Brathwaite azt javasolja: "Néha ez a legelegánsabb módszer erre, ha nem tápláljuk ezt a viselkedési. Így az illető megtudja, hogy nem olyasvalakik vagyunk, akivel folytathatja ezt a beszélgetést. "

Ha segíteni akarsz, ne utasítsd el a panaszokat!

Néhány munkavállaló számára a panaszkodás a kreatív folyamat része, segít kihozni az érzéseiket, ezáltal képesek elvégezni valamit, ami amúgy nagyon nehéznek éreznek. Ha az a célunk, hogy segítsük kollégánkat, tegyünk fel kérdéseket, melyek segítségével megérthetjük a sérelem forrását, és visszajelzésünk hasznos lehessen. Azoknál az embereknél, akiknek panaszai megoldhatók lennének, amennyiben több információval rendelkeznének, információszerűen megoszthatnánk velük a hiányzó darabokat ... Sokszor, még ha az emberek nem is értenek egyet vele, jobban fogják érezni magukat, ha értik a mögöttes okokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Leépítés jöhet a Tescónál

Újabb leépítés jöhet a Tescókban a Magyar Idők keddi száma szerint. A lap a brit anyavállalat belső köreiből megtudta: nem csupán a szigetországban vált kívánatossá...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?