23 °C Budapest

Csalóka számok: ennyi ember dolgozik Magyarországon

Pénzcentrum
2014. január 3. 13:04

2013. szeptember-novemberben 4 millió 12 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 87 ezer fővel több, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A munkanélküliek száma 57 ezer fővel volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 9,3 százalékra csökkent. A munkanélküliségi ráta egyébként utoljára 2008-ban volt ilyen alacsony, a foglalkoztatottak száma pedig 2001 óta nem volt 4 millió fölött, de a KSH éves átlagos foglalkoztatottságot mutató adatai szerint 1998 óta sem. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy novemberben már elindult a téli közfoglalkoztatás, amelynek keretében a kormány novembertől áprilisig 200 ezer ember foglalkoztatását tervezi, miközben ilyenkor jellemzően inkább csökken a foglalkoztatás és a közfoglalkoztatási formákban is szokott mutatkozni leállás. Most ilyen nem lesz, az újabb közfoglalkoztatási program jó része novemberben már elindulhatott.

Várható volt, hogy a téli közfoglalkoztatás elindulásával a foglalkoztatottak száma 4 millió fölé fog emelkedni. Az évnek ebben az időszakában egyébként jellemzően csökkenni szokott a foglalkoztatás, véget érnek szezonális munkák és a közfoglakoztatás is le szokott állni, ami hirtelen emelkedést is szokott jelenteni a munkanélküliségben is. 2012 és 2013 januárjában is félmillió fölé ugrott a munkanélküliek száma, de 2014-re a kormány nem szeretett volna ehhez hasonló számokat, és nagy gyorsasággal összerakták a téli közfoglalkoztatási programot, amiben novembertől áprilisig 200 ezer ember foglalkoztatását tervezik, illetve nagyjából a fele létszám nem foglalkoztatásba kerül, hanem oktatást kap, amire viszont ugyanúgy közfoglalkoztatási bér jár. Októberben egyébként épp csökkent a KSH intézményi statisztikái szerint a közfoglalkoztatottak száma (a korábbi kb. 150 ezerről 133 ezerre), de valószínűsíthetjük (adatunk még nincs rá), hogy novemberben a téli közfoglalkoztatás egy jó része már beindult, decemberre pedig akár a teljes létszámot is elérheti, így a foglalkoztatás a korábbi ciklustól eltérően tovább fog nőni.

A szeptember-novemberig tartó háromhavi átlagos időszakban a foglalkoztatottak száma 4 millió 12 ezer fő volt, 2,2%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A foglalkoztatási ráta a 15-74 évesek körében 52,6 százalék volt, ami persze így ugyancsak sokéves rekordot jelent.

Ezúttal a munkanélküliek száma is jelentősebben csökkent, vélhetően ebből a körből vontak be nagyobb részt az új közfoglalkoztatásba, másik részt pedig az inaktívak adhattak (például olyanok, akik azért nem számítanak a statisztikában munkanélküliek, mert már nem keresnek aktívan állást).

A munkanélküliek száma szeptember-novemberben 410 ezerre csökkent, 57 ezer fővel volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 9,3 százalékra süllyedt, utoljára 2008-ban volt ilyen és ennél alacsonyabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

KSH: főleg a téli közfoglalkoztatás és a külföldön dolgozók hatása

A foglalkoztatás javulása elsősorban a téli közfoglalkoztatás elindulásának köszönhető, ami 2012-ben nem volt - mondta a Reutersnek Váradi Rita, a KSH munkatársa. A kormány úgy döntött, hogy a közfoglalkoztatási programokat elnyújtja a téli időszakra is. A javulás másik oka, hogy egyre többen találnak munkát külföldön, összehasonlítva a 2012 hasonló időszak adataival. Hozzátette, hogy némi pozitív elmozdulást észleltek még a hazai nem-kormányzati szektor foglalkoztatásában, kisebb növekedést tapasztaltak az építőiparban és a feldolgozóiparban.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem