30 °C Budapest

Ezért megyünk külföldre dolgozni

Pénzcentrum
2013. január 22. 19:29

Egyre több fiatal érzi azt, hogy muszáj külföldön munkát vállalni, és nem karriert építeni mennek másik országba dolgozni - mondta a Manpower Magyarország marketing vezetője az Infórádió műsorában. Szekeres Katalin hozzátette: nyelvtudás ismeretében a diplomások és szakképzettek körében nagy az elvándorlás.

Egyre nő azok száma, akik nem a nemzetközi karrier reményében, hanem kényszerből vállalnak munkát külföldön, azért, hogy ott jobban megtalálják a boldogulásukat - mondta az InfoRádiónak a Manpower Magyarország marketing vezetője.

Szekeres Katalin hozzátette: korábban többen voltak azok, akik a külföldi munkában a kihívást és a karrierépítést helyezték előtérbe. Most kilátástalanabb helyzetűekkel lehet találkozni. Sok példa van arra is, hogy egy mikroközösségből megy ki valaki külföldre, majd követik őt a családi-baráti körből.
A külföldi munkavállalás még mindig elsősorban a fiatalabb korosztályt érdekli, mert családdal nehezebb egy ilyen "kalandot" bevállalni - fűzte hozzá.

A szellemi foglalkozásúak körében elsősorban a mérnökök, IT szakemberek, sok nyelven beszélő ügyfélszolgálatosok a keresettek - ők még akár ebben a nehéz gazdasági helyzetben is jó munkát tudnak találni külföldön.

Jól képzett, nyelvet beszélő szakmunkásra is még mindig szükség van, elsősorban a fa-, fém-, könnyű- és élelmiszeriparban - emelte ki Szekeres Katalin.

Még mindig az angol vezet

Ha már nyelvtudás: a Workania.hu internetes állásportál adatbázisába idén feltöltött önéletrajzok elemzése alapján az álláskeresők 33 százaléka jelölt meg valamilyen más nyelvet a magyaron kívül.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A leggyakrabban beszélt nyelv természetesen az angol: az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők 10 százaléka beszéli valamilyen szinten.

Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz már csak az álláskeresők kevesebb, mint 1 százaléka jelölte meg. A határon túli magyarok nyelvtudása is számít, hiszen például a román az önéletrajzok 1,2 százalékában szerepel.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9 százalék), miközben haladó szinten 6 százalék, aktívan 1,2% beszéli. Az álláskeresők 0,2 százaléka jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1 százalék vállalja. A legjobban az angolt a 25 év alattiak beszélik: 46 százalékuk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli. Legmagasabb szinten már csak az álláskeresők 0,1 százaléka ismeri a nyelvet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?