21 °C Budapest

Ezért megyünk külföldre dolgozni

Pénzcentrum
2013. január 22. 19:29

Egyre több fiatal érzi azt, hogy muszáj külföldön munkát vállalni, és nem karriert építeni mennek másik országba dolgozni - mondta a Manpower Magyarország marketing vezetője az Infórádió műsorában. Szekeres Katalin hozzátette: nyelvtudás ismeretében a diplomások és szakképzettek körében nagy az elvándorlás.

Egyre nő azok száma, akik nem a nemzetközi karrier reményében, hanem kényszerből vállalnak munkát külföldön, azért, hogy ott jobban megtalálják a boldogulásukat - mondta az InfoRádiónak a Manpower Magyarország marketing vezetője.

Szekeres Katalin hozzátette: korábban többen voltak azok, akik a külföldi munkában a kihívást és a karrierépítést helyezték előtérbe. Most kilátástalanabb helyzetűekkel lehet találkozni. Sok példa van arra is, hogy egy mikroközösségből megy ki valaki külföldre, majd követik őt a családi-baráti körből.
A külföldi munkavállalás még mindig elsősorban a fiatalabb korosztályt érdekli, mert családdal nehezebb egy ilyen "kalandot" bevállalni - fűzte hozzá.

A szellemi foglalkozásúak körében elsősorban a mérnökök, IT szakemberek, sok nyelven beszélő ügyfélszolgálatosok a keresettek - ők még akár ebben a nehéz gazdasági helyzetben is jó munkát tudnak találni külföldön.

Jól képzett, nyelvet beszélő szakmunkásra is még mindig szükség van, elsősorban a fa-, fém-, könnyű- és élelmiszeriparban - emelte ki Szekeres Katalin.

Még mindig az angol vezet

Ha már nyelvtudás: a Workania.hu internetes állásportál adatbázisába idén feltöltött önéletrajzok elemzése alapján az álláskeresők 33 százaléka jelölt meg valamilyen más nyelvet a magyaron kívül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A leggyakrabban beszélt nyelv természetesen az angol: az összes önéletrajz 16 százalékában szerepel, a németet pedig az álláskeresők 10 százaléka beszéli valamilyen szinten.

Az olyan nyelveket, mint a francia, spanyol vagy olasz már csak az álláskeresők kevesebb, mint 1 százaléka jelölte meg. A határon túli magyarok nyelvtudása is számít, hiszen például a román az önéletrajzok 1,2 százalékában szerepel.

Az angolt alapfokon beszélik a legtöbben (9 százalék), miközben haladó szinten 6 százalék, aktívan 1,2% beszéli. Az álláskeresők 0,2 százaléka jelölte meg azt, hogy akár tolmácsolni vagy fordítani is tudna, anyanyelvi szinten már csak 0,1 százalék vállalja. A legjobban az angolt a 25 év alattiak beszélik: 46 százalékuk ebből a korosztályból jelölte nyelvtudásként.

A némettel rosszabbul állnak a jelentkezők: alapfokon 7 százalékuk, középszinten 2,8 százalékuk, aktívan már csak 1 százalékuk beszéli. Legmagasabb szinten már csak az álláskeresők 0,1 százaléka ismeri a nyelvet.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?