14 °C Budapest

Még nem talált meg a számlálóbiztos? Ezt érdemes tudnod

Pénzcentrum
2011. október 19. 18:37

A számlálóbiztosok október végéig már csak azokhoz csöngetnek be, akiktől nem érkezett kitöltött kérdőív elektronikusan vagy papíron - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.

A népszámlálási kérdőíveket október 31-ig a számlálóbiztosok segítségével tudják megválaszolni a megkérdezettek, akik a hozzájuk eljuttatott adatszolgáltatói borítékon találják meg számlálóbiztosuk nevét és elérhetőségét. Az eddig önállóan papíron kitöltött kérdőíveket is neki kell leadni.

Virágh Eszter közleménye szerint a számlálóbiztosok szakadatlanul járják körzetüket, fölveszik az adatokat a címlistájukon esetleg még nem szereplő ingatlanokról, lakás céljára használt építményekről, illetve az ott élőkről is, gondoskodva a teljes körű népesség- és lakásösszeírásról.

A személyes interjú keretében zajló válaszadás esetén az adatszolgáltatás tényét a számlálóbiztos jegyzi föl címjegyzékére. Erről az adatszolgáltató is meggyőződhet, a számlálóbiztosnak nem kell igazolást adnia erről. A papíralapú kérdőívek, mint ahogy az elektronikus kérdőívek is, a feldolgozást követően megsemmisítésre kerülnek - húzta alá.

Ha valaki még nem töltötte ki a kérdőíveket, keresse a kapcsolatot számlálóbiztosával, hogy a válaszadáshoz megfelelő időpontot tudjanak egyeztetni. Ha valaki nem kapott sem adatszolgáltatói borítékot, sem értesítést a számlálóbiztos érkezésének idejéről, illetve valamiért nem tudja, ki az ő számlálóbiztosa, mielőbb jelezze ezt a hiányt az önkormányzat jegyzőjénél, aki a település, kerület adatgyűjtéséért felelős, vagy az ingyenesen hívható zöldszámokon (06-80-200-014 vagy 06-80-200- 224), vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen.

Virágh Eszter arra is felhívta a figyelmet: azok is keressék meg számlálóbiztosukat, akik interneten elkezdték a kérdőívek kitöltését, de azt nem fejezték be; az interneten nem mindenkiről töltöttek ki személyi kérdőívet, akik az adott címen, egy lakásban élnek; az adatszolgáltatást a lakás tulajdonosa vagy bérbeadója végezte el, úgy, hogy valakiről, aki ott él a lakásban életvitelszerűen, nem készült még személyi kérdőív.

Ha valakinek több címe is van, például van egy állandóan bejelentett otthona, de ugyanakkor máshol él, akkor is mindenképpen arról a lakásról töltse ki a kérdőívet, és ott adjon számot saját magáról, ahol valójában, életvitelszerűen él. Virág Eszter kiemelte: a népszámlálás során nem a bejelentkezést vizsgálják, hanem a tényleges helyzetet. Az sem probléma, ha valaki nincs is bejelentve az adott címen, attól ő itt él, és itt kell összeírni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóvivő megjegyezte: ez a népszámlálás üdülőket nem ír össze, viszont előfordulhat üdülőhelyeken, hogy valaki az üdülőként nyilvántartott házába véglegesen kiköltözött, ott életvitelszerűen él, az év nagyobb részét ott tölti. Ilyen esetben mindenképpen ott kell történnie az összeírásnak, és azt kérte, ha a számlálóbiztos nem észlelné ezt, hívják fel erre a figyelmét.

Virágh Eszter szerint a másik gyakori eset üdülőövezetekben, hogy bár lakásként van bejelentve a nyaraló, de a tulajdonosok csak üdülés céljára használják, főként hétvégenként vagy nyaranta látogatják. Ilyenkor előfordulhat, hogy a számlálóbiztos össze akarja írni az ott talált személyeket, de erre nincs szükség, mert őket a tényleges másik otthonukban veszik számba - tette hozzá.

Az adatok közlésekor "az adott eszmei időpontban", az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?