Még nem talált meg a számlálóbiztos? Ezt érdemes tudnod

Pénzcentrum
2011. október 19. 18:37

A számlálóbiztosok október végéig már csak azokhoz csöngetnek be, akiktől nem érkezett kitöltött kérdőív elektronikusan vagy papíron - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője.

A népszámlálási kérdőíveket október 31-ig a számlálóbiztosok segítségével tudják megválaszolni a megkérdezettek, akik a hozzájuk eljuttatott adatszolgáltatói borítékon találják meg számlálóbiztosuk nevét és elérhetőségét. Az eddig önállóan papíron kitöltött kérdőíveket is neki kell leadni.

Virágh Eszter közleménye szerint a számlálóbiztosok szakadatlanul járják körzetüket, fölveszik az adatokat a címlistájukon esetleg még nem szereplő ingatlanokról, lakás céljára használt építményekről, illetve az ott élőkről is, gondoskodva a teljes körű népesség- és lakásösszeírásról.

A személyes interjú keretében zajló válaszadás esetén az adatszolgáltatás tényét a számlálóbiztos jegyzi föl címjegyzékére. Erről az adatszolgáltató is meggyőződhet, a számlálóbiztosnak nem kell igazolást adnia erről. A papíralapú kérdőívek, mint ahogy az elektronikus kérdőívek is, a feldolgozást követően megsemmisítésre kerülnek - húzta alá.

Ha valaki még nem töltötte ki a kérdőíveket, keresse a kapcsolatot számlálóbiztosával, hogy a válaszadáshoz megfelelő időpontot tudjanak egyeztetni. Ha valaki nem kapott sem adatszolgáltatói borítékot, sem értesítést a számlálóbiztos érkezésének idejéről, illetve valamiért nem tudja, ki az ő számlálóbiztosa, mielőbb jelezze ezt a hiányt az önkormányzat jegyzőjénél, aki a település, kerület adatgyűjtéséért felelős, vagy az ingyenesen hívható zöldszámokon (06-80-200-014 vagy 06-80-200- 224), vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen.

Virágh Eszter arra is felhívta a figyelmet: azok is keressék meg számlálóbiztosukat, akik interneten elkezdték a kérdőívek kitöltését, de azt nem fejezték be; az interneten nem mindenkiről töltöttek ki személyi kérdőívet, akik az adott címen, egy lakásban élnek; az adatszolgáltatást a lakás tulajdonosa vagy bérbeadója végezte el, úgy, hogy valakiről, aki ott él a lakásban életvitelszerűen, nem készült még személyi kérdőív.

Ha valakinek több címe is van, például van egy állandóan bejelentett otthona, de ugyanakkor máshol él, akkor is mindenképpen arról a lakásról töltse ki a kérdőívet, és ott adjon számot saját magáról, ahol valójában, életvitelszerűen él. Virág Eszter kiemelte: a népszámlálás során nem a bejelentkezést vizsgálják, hanem a tényleges helyzetet. Az sem probléma, ha valaki nincs is bejelentve az adott címen, attól ő itt él, és itt kell összeírni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szóvivő megjegyezte: ez a népszámlálás üdülőket nem ír össze, viszont előfordulhat üdülőhelyeken, hogy valaki az üdülőként nyilvántartott házába véglegesen kiköltözött, ott életvitelszerűen él, az év nagyobb részét ott tölti. Ilyen esetben mindenképpen ott kell történnie az összeírásnak, és azt kérte, ha a számlálóbiztos nem észlelné ezt, hívják fel erre a figyelmét.

Virágh Eszter szerint a másik gyakori eset üdülőövezetekben, hogy bár lakásként van bejelentve a nyaraló, de a tulajdonosok csak üdülés céljára használják, főként hétvégenként vagy nyaranta látogatják. Ilyenkor előfordulhat, hogy a számlálóbiztos össze akarja írni az ott talált személyeket, de erre nincs szükség, mert őket a tényleges másik otthonukban veszik számba - tette hozzá.

Az adatok közlésekor "az adott eszmei időpontban", az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?