19 °C Budapest

Riasztó számok: ennyire korrupt Magyarország

2011. május 18. 11:45

Riasztó képet fest a korrupció jelenléte hazánkban. A visszaélések előfordulása Magyarországon a második legmagasabb. Minket csak Oroszország előz meg - derül ki az Ernst & Young legfrissebb felméréséből.

Riasztó képet fest az Ernst & Young 2011-es Európai Visszaélési felmérése, mely rámutat arra, hogy a megkérdezett vállaltok munkavállalóinak több mint egyharmada Európa-szerte hajlandó készpénzt, vagy egyéb ajándékot ajánlani egy üzlet elnyeréséért, és a dolgozók csaknem fele egyáltalán nem tud cége korrupcióellenes intézkedéseiről. A korrupciós kockázat jóval magasabb hazánkban, mint a kontinens többi országában.

 


Hazánkban a vesztegetési és korrupciós kockázat jelentős, a magyar válaszadók 75 százaléka úgy véli, hogy a vesztegetés széles körben elterjedt a magyar üzleti életben, 45 százalékuk szerint pedig saját ágazatában is bevett gyakorlat a szerződések elnyerése érdekében. A munkavállaló hagyományosan leginkább Görögországban és Oroszországban alkalmaznak készpénzes megvesztegetést, míg ez Norvégiában a legkevésbé valószínű.

Nagy nyomás nehezedik a magyar vállalatokra a pénzügyi teljesítményükkel kapcsolatban. A pozitív pénzügyi eredmény eléréséhez gyakorta költségmegvonás társul, mely katalizátorként működik a korrupciós térnyerésében.

"A kutatás eredményei Európa-szerte aggodalomra adnak okot, különösen a felsővezetők körében. A csalás, vesztegetés és korrupció terén tapasztalható önelégültség és számos vállalat költségcsökkentési kezdeményezései együttesen további veszélyeket teremtenek. A megfelelő törvények kialakítása mellett, melyek minden tekintetben szankcionálhatók, elsősorban a vezetőknek kellene nagyobb elkötelezettséget mutatniuk tetteikben az etikus magatartás iránt." - mondta Bíró Ferenc, az Ernst & Young Visszaélés-kockázatkezelési Üzletág vezetője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eredmények annak ellenére is aggasztóak, hogy a munkavállalók többnyire úgy gondolják, hogy az etikus vállalati viselkedés üzleti szempontból is jövedelmező. E mellett az alkalmazottak is szívesebben dolgoznak olyan vállalatnál, melynek hírnevén nem esett még csorba.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30