15 °C Budapest

A kérlelhetetlen APEH-szigor ellenére is esnek a céges illetékbefizetések

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 09:02

A recesszió hatására átalakult az illetékbevételek összetétele, míg a háztartások által befizetett közterhek aránya egyre nő (bőven meghaladja a 60 %-ot), addig a vállalkozásoktól származó forrásoké csökken.

A háztartások és a vállalkozások a múlt hónapban 10,4 milliárd forint - a központi költségvetés és az önkormányzatok között megosztandó - illetékkel járultak hozzá a közöshöz, amivel az APEH bevételei elérték a 78 milliárd forintot az első hét hónapban. Az első féléves illetékbevételek több mint 6 %-kal múlták alul az egy évvel korábbit, ám a 2007 első félévében befolyt összeget bő 11 %-kal meghaladták.

Az illetékek forrása tekintetében az első félévhez képest annyi változás történt, hogy két százalékponttal, 37,4 %-ra csökkent a vállalkozások részaránya, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel nőtt a háztartási befizetések aránya. 2008 első félévében a lakosság még csak a befizetések 53 %-át jegyezte. A vállalkozások súlyának visszaesése a recesszióval magyarázható. A cégek a gazdaság mélyrepülése miatt visszafogták beruházásaikat, azaz kevesebb ingatlant és gépjárművet vásároltak.

A háztartások ingatlan-tranzakciói ezzel szemben felpörögtek: az ebből származó féléves illetékbefizetésekközel 22 %-kal, több mint 5 milliárd forinttal felülmúlták az egy évvel korábbit. Kérdés, hogy pusztán az adásvételek összértékének gyarapodása okozta-e ezt a többletet, vagy az is közrejátszott, hogy megélénkült a nagyobb illetékkel terhelt használt lakások forgalma az új építésűek rovására, továbbá az adóhatóság a bevételekre koncentrálva a korábbinál kevesebb illetékelengedési, -mérséklési kérelmet hagyott jóvá. A KSH adatai szerint az év első felében 16 %-kal több új lakást vettek használatba, mint 2008. január-júniusban.

A legjelentősebb APEH-tételnek továbbra is a visszterhes ingatlanátruházási illeték számít. A céges körben ennek aránya az összes illetékbefizetésen belül júliusban 82 %-ot, a lakosságnál 71 %-ot tett ki. A háztartások befizetései között a második legnagyobb tételt a gépjárművek adásvételéhez kapcsolódó illetékek jelentik, a múlt havi 1,1 milliárd forint 17 %-os arányt jelent. Az adófizetők nagyjából annyi öröklési illetéket fizettek az elmúlt hónapban (362 millió forint), mint amennyit a vállalkozások a gépjárművásárlások után. Az öröklési illeték terén életbe lépett könnyítéseknek köszönhetően a lakosság az első félévben az egy évvel korábbihoz képest egymilliárd forinttal kevesebbet, 2,48 milliárdot fizetett be.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm