28 °C Budapest

A kérlelhetetlen APEH-szigor ellenére is esnek a céges illetékbefizetések

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 09:02

A recesszió hatására átalakult az illetékbevételek összetétele, míg a háztartások által befizetett közterhek aránya egyre nő (bőven meghaladja a 60 %-ot), addig a vállalkozásoktól származó forrásoké csökken.

A háztartások és a vállalkozások a múlt hónapban 10,4 milliárd forint - a központi költségvetés és az önkormányzatok között megosztandó - illetékkel járultak hozzá a közöshöz, amivel az APEH bevételei elérték a 78 milliárd forintot az első hét hónapban. Az első féléves illetékbevételek több mint 6 %-kal múlták alul az egy évvel korábbit, ám a 2007 első félévében befolyt összeget bő 11 %-kal meghaladták.

Az illetékek forrása tekintetében az első félévhez képest annyi változás történt, hogy két százalékponttal, 37,4 %-ra csökkent a vállalkozások részaránya, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel nőtt a háztartási befizetések aránya. 2008 első félévében a lakosság még csak a befizetések 53 %-át jegyezte. A vállalkozások súlyának visszaesése a recesszióval magyarázható. A cégek a gazdaság mélyrepülése miatt visszafogták beruházásaikat, azaz kevesebb ingatlant és gépjárművet vásároltak.

A háztartások ingatlan-tranzakciói ezzel szemben felpörögtek: az ebből származó féléves illetékbefizetésekközel 22 %-kal, több mint 5 milliárd forinttal felülmúlták az egy évvel korábbit. Kérdés, hogy pusztán az adásvételek összértékének gyarapodása okozta-e ezt a többletet, vagy az is közrejátszott, hogy megélénkült a nagyobb illetékkel terhelt használt lakások forgalma az új építésűek rovására, továbbá az adóhatóság a bevételekre koncentrálva a korábbinál kevesebb illetékelengedési, -mérséklési kérelmet hagyott jóvá. A KSH adatai szerint az év első felében 16 %-kal több új lakást vettek használatba, mint 2008. január-júniusban.

A legjelentősebb APEH-tételnek továbbra is a visszterhes ingatlanátruházási illeték számít. A céges körben ennek aránya az összes illetékbefizetésen belül júliusban 82 %-ot, a lakosságnál 71 %-ot tett ki. A háztartások befizetései között a második legnagyobb tételt a gépjárművek adásvételéhez kapcsolódó illetékek jelentik, a múlt havi 1,1 milliárd forint 17 %-os arányt jelent. Az adófizetők nagyjából annyi öröklési illetéket fizettek az elmúlt hónapban (362 millió forint), mint amennyit a vállalkozások a gépjárművásárlások után. Az öröklési illeték terén életbe lépett könnyítéseknek köszönhetően a lakosság az első félévben az egy évvel korábbihoz képest egymilliárd forinttal kevesebbet, 2,48 milliárdot fizetett be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
hrbonbon  |  2021.09.10 12:35
  The exceptional pandemic period, which is still ongoing with all its consequences,...
vezetoi-coaching  |  2021.09.09 15:33
Jelmagy. (Termék = jobbára software, de ki tudja, lehet közös nevező tangible termékekkel is) - Link...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?