13 °C Budapest

A kérlelhetetlen APEH-szigor ellenére is esnek a céges illetékbefizetések

Pénzcentrum
2009. augusztus 14. 09:02

A recesszió hatására átalakult az illetékbevételek összetétele, míg a háztartások által befizetett közterhek aránya egyre nő (bőven meghaladja a 60 %-ot), addig a vállalkozásoktól származó forrásoké csökken.

A háztartások és a vállalkozások a múlt hónapban 10,4 milliárd forint - a központi költségvetés és az önkormányzatok között megosztandó - illetékkel járultak hozzá a közöshöz, amivel az APEH bevételei elérték a 78 milliárd forintot az első hét hónapban. Az első féléves illetékbevételek több mint 6 %-kal múlták alul az egy évvel korábbit, ám a 2007 első félévében befolyt összeget bő 11 %-kal meghaladták.

Az illetékek forrása tekintetében az első félévhez képest annyi változás történt, hogy két százalékponttal, 37,4 %-ra csökkent a vállalkozások részaránya, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel nőtt a háztartási befizetések aránya. 2008 első félévében a lakosság még csak a befizetések 53 %-át jegyezte. A vállalkozások súlyának visszaesése a recesszióval magyarázható. A cégek a gazdaság mélyrepülése miatt visszafogták beruházásaikat, azaz kevesebb ingatlant és gépjárművet vásároltak.

A háztartások ingatlan-tranzakciói ezzel szemben felpörögtek: az ebből származó féléves illetékbefizetésekközel 22 %-kal, több mint 5 milliárd forinttal felülmúlták az egy évvel korábbit. Kérdés, hogy pusztán az adásvételek összértékének gyarapodása okozta-e ezt a többletet, vagy az is közrejátszott, hogy megélénkült a nagyobb illetékkel terhelt használt lakások forgalma az új építésűek rovására, továbbá az adóhatóság a bevételekre koncentrálva a korábbinál kevesebb illetékelengedési, -mérséklési kérelmet hagyott jóvá. A KSH adatai szerint az év első felében 16 %-kal több új lakást vettek használatba, mint 2008. január-júniusban.

A legjelentősebb APEH-tételnek továbbra is a visszterhes ingatlanátruházási illeték számít. A céges körben ennek aránya az összes illetékbefizetésen belül júliusban 82 %-ot, a lakosságnál 71 %-ot tett ki. A háztartások befizetései között a második legnagyobb tételt a gépjárművek adásvételéhez kapcsolódó illetékek jelentik, a múlt havi 1,1 milliárd forint 17 %-os arányt jelent. Az adófizetők nagyjából annyi öröklési illetéket fizettek az elmúlt hónapban (362 millió forint), mint amennyit a vállalkozások a gépjárművásárlások után. Az öröklési illeték terén életbe lépett könnyítéseknek köszönhetően a lakosság az első félévben az egy évvel korábbihoz képest egymilliárd forinttal kevesebbet, 2,48 milliárdot fizetett be.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
perfekt  |  2022.09.21 07:20
A bíróság az adós fizetésképtelenségét akkor állapítja meg, ha az adós határidőn belül a bíróságn...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
hrdoktor  |  2022.09.19 04:45
Bármilyen meglepő, de élete során az emberek 70-80 százaléka átesik ezen aranyérbetegségen legalább...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07