14 °C Budapest

Kérhetünk-e fizetésemelést leépítések idején?

Pénzcentrum
2009. január 29. 05:55

Bizony nehéz időket élünk: folyamatosan érkeznek a létszámleépítésekről, gyárbezárásokról, bérstopokról szóló hírek, közben a korábban zsákszámra felvett devizahiteleink egyre emelkedő terhe alatt roskadozunk, és nem tudjuk, honnan szerezzünk plusz bevételt. Kérjünk fizetésemelést, keressünk új munkahelyet, vagy várjuk ki rezignáltan a végét?

A fizetésemelés iránti igény mindig kínos kérdés, nem csak akkor, mikor a legtöbben örülhetünk, hogy egyáltalán van állásunk. De önmagában ez még nem indok ahhoz, hogy ha úgy érezzük, megérdemeljük munkánk magasabb összeggel való elismerését, ne merjünk fizetésemelést kérni!

Különösen igaz ez akkor, mikor munkatársaink jelentős hányadát költségcsökkentésre hivatkozva elküldték, és a nyakunkba szakadt a rengeteg munka, amit ráadásul különös alapossággal végzünk el.

Nem elképzelhetetlen ilyen körülmények között sem a fizetésemelés, bár az igaz, hogy sokkal inkább bizonyítanunk kell rátermettségünket, és hozzáadott értékünket, mint normál esetben, vagyis csak azért, mert ismét eltelt egy év, még nem biztos, hogy pénztárcánk is dagadni fog.

Sokan nincsenek még túl szokásos évértékelő beszélgetésükön a főnökeikkel, így azt sem tudják, milyen fizetésre számíthatnak idén. Számukra tehát még nyitott a kérdés, és alkupozíciójukat erősítheti, ha összeszedik azokat az érveket, amivel meggyőzhetik munkáltatójukat.

Jobb ha tudjuk azonban, hogy a cégek zöménél a fizetésemelésre fordítható összegeket most valóban csak a legrátermettebbek között osztják szét - legalábbis a legnagyobb jövedelemfelmérő cégek, így a Hewitt Associates, vagy a Watson Wyatt adatai szerint. Így ha azt szeretnénk, hogy mi is bekerüljünk a szűk rétegbe, bizonyítékokkal kell előállni, és nem szabad a véletlenre bízni magunkat, hátha főnökünk is észrevette igyekezetünket.

Készítsünk egy listát teljesítményünkről, képességeinkről, és minden olyan tevékenységünkről, amivel az átlagot meghaladó eredményeket értünk el. Hívjuk fel a figyelmet azokra az ötleteinkre, amelyek megvalósításával a cégnek megtakarítása, vagy plusz bevétele keletkezett, egyszóval reklámozzuk magunkat egy kicsit, és ne legyünk szégyenlősek.

A mostani nehéz körülmények között a cégvezetők nagyon is tisztában vannak vele, hogy a jó munkaerőt érdemes megtartani, még ha kint tolonganak is a pályázók, hiszen amint újra beindul a szekér, egy tapasztalt, a vállalat dolgaiban jártas munkavállaló sokkal értékesebb, mint egy betanításra váró.

Érdemes azonban annak is utána járnunk, mielőtt bekopogunk az elkészült listánkkal a főnök irodájába, hogy a cég milyen évet zárt, milyen pénzügyi helyzetben van, hiszen egyes ágazatokban valóban nem sok pénz van most magasabb kompenzációra. Maradjunk tehát reálisak!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha tudomásunk van róla, hogy a cégnél bérstopot rendeltek el, azt azért ne felejtsük, hogy ez még nem akadálya egy előléptetésnek, ami a legtöbb esetben magasabb fizetéssel is jár. Érdemes tehát felmérni, hogy hány kollegát léptettek elő mostanában, hiszen ebből levonhatjuk a következtetés, hogy egyáltalán nyitott-e a vezetőség ilyen lépésre.

Ha sehogy nem tudunk magasabb jövedelmet "kicsikarni", és ezt igazságtalannak érezzük, még mindig ott a lehetőség, hogy új munka után nézzünk. Persze ahhoz, hogy két szék közül nehogy a földre essünk, óvatosan tegyük ezt!

Soha ne keressünk például munkaidőben állást, hiszen ha lebukunk, nehezen magyaráznánk ki magunkat a főnök előtt, aki akár ki is rúghat emiatt. Érdemes a lehető legdiszkrétebben csinálni, és még a kollegákat is csak akkor beavatni, ha tökéletesen megbízhatónak tartjuk őket.

Még véletlenül se küldjünk e-mailt céges címről, hiszen ez is lebukással fenyegethet, elég ha csak a rendszergazdák mindenhova elérő szemére gondolunk.

Ha nem akarunk szívinfarktust kapni az állásinterjú napján, hogy vajon nem tűnik-e fel, hogy nem is ebédelni voltunk, jobb, ha inkább szabadságot veszünk ki. Persze garancia ekkor sincs arra, hogy semmi nem derül ki, főleg akkor, ha azonos ágazatban próbálunk munkát találni, ahol jószerivel mindenki mindenkit ismer. Egyszóval ésszel kutakodjunk!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm