-5 °C Budapest

Kérhetünk-e fizetésemelést leépítések idején?

Pénzcentrum
2009. január 29. 05:55

Bizony nehéz időket élünk: folyamatosan érkeznek a létszámleépítésekről, gyárbezárásokról, bérstopokról szóló hírek, közben a korábban zsákszámra felvett devizahiteleink egyre emelkedő terhe alatt roskadozunk, és nem tudjuk, honnan szerezzünk plusz bevételt. Kérjünk fizetésemelést, keressünk új munkahelyet, vagy várjuk ki rezignáltan a végét?

A fizetésemelés iránti igény mindig kínos kérdés, nem csak akkor, mikor a legtöbben örülhetünk, hogy egyáltalán van állásunk. De önmagában ez még nem indok ahhoz, hogy ha úgy érezzük, megérdemeljük munkánk magasabb összeggel való elismerését, ne merjünk fizetésemelést kérni!

Különösen igaz ez akkor, mikor munkatársaink jelentős hányadát költségcsökkentésre hivatkozva elküldték, és a nyakunkba szakadt a rengeteg munka, amit ráadásul különös alapossággal végzünk el.

Nem elképzelhetetlen ilyen körülmények között sem a fizetésemelés, bár az igaz, hogy sokkal inkább bizonyítanunk kell rátermettségünket, és hozzáadott értékünket, mint normál esetben, vagyis csak azért, mert ismét eltelt egy év, még nem biztos, hogy pénztárcánk is dagadni fog.

Sokan nincsenek még túl szokásos évértékelő beszélgetésükön a főnökeikkel, így azt sem tudják, milyen fizetésre számíthatnak idén. Számukra tehát még nyitott a kérdés, és alkupozíciójukat erősítheti, ha összeszedik azokat az érveket, amivel meggyőzhetik munkáltatójukat.

Jobb ha tudjuk azonban, hogy a cégek zöménél a fizetésemelésre fordítható összegeket most valóban csak a legrátermettebbek között osztják szét - legalábbis a legnagyobb jövedelemfelmérő cégek, így a Hewitt Associates, vagy a Watson Wyatt adatai szerint. Így ha azt szeretnénk, hogy mi is bekerüljünk a szűk rétegbe, bizonyítékokkal kell előállni, és nem szabad a véletlenre bízni magunkat, hátha főnökünk is észrevette igyekezetünket.

Készítsünk egy listát teljesítményünkről, képességeinkről, és minden olyan tevékenységünkről, amivel az átlagot meghaladó eredményeket értünk el. Hívjuk fel a figyelmet azokra az ötleteinkre, amelyek megvalósításával a cégnek megtakarítása, vagy plusz bevétele keletkezett, egyszóval reklámozzuk magunkat egy kicsit, és ne legyünk szégyenlősek.

A mostani nehéz körülmények között a cégvezetők nagyon is tisztában vannak vele, hogy a jó munkaerőt érdemes megtartani, még ha kint tolonganak is a pályázók, hiszen amint újra beindul a szekér, egy tapasztalt, a vállalat dolgaiban jártas munkavállaló sokkal értékesebb, mint egy betanításra váró.

Érdemes azonban annak is utána járnunk, mielőtt bekopogunk az elkészült listánkkal a főnök irodájába, hogy a cég milyen évet zárt, milyen pénzügyi helyzetben van, hiszen egyes ágazatokban valóban nem sok pénz van most magasabb kompenzációra. Maradjunk tehát reálisak!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha tudomásunk van róla, hogy a cégnél bérstopot rendeltek el, azt azért ne felejtsük, hogy ez még nem akadálya egy előléptetésnek, ami a legtöbb esetben magasabb fizetéssel is jár. Érdemes tehát felmérni, hogy hány kollegát léptettek elő mostanában, hiszen ebből levonhatjuk a következtetés, hogy egyáltalán nyitott-e a vezetőség ilyen lépésre.

Ha sehogy nem tudunk magasabb jövedelmet "kicsikarni", és ezt igazságtalannak érezzük, még mindig ott a lehetőség, hogy új munka után nézzünk. Persze ahhoz, hogy két szék közül nehogy a földre essünk, óvatosan tegyük ezt!

Soha ne keressünk például munkaidőben állást, hiszen ha lebukunk, nehezen magyaráznánk ki magunkat a főnök előtt, aki akár ki is rúghat emiatt. Érdemes a lehető legdiszkrétebben csinálni, és még a kollegákat is csak akkor beavatni, ha tökéletesen megbízhatónak tartjuk őket.

Még véletlenül se küldjünk e-mailt céges címről, hiszen ez is lebukással fenyegethet, elég ha csak a rendszergazdák mindenhova elérő szemére gondolunk.

Ha nem akarunk szívinfarktust kapni az állásinterjú napján, hogy vajon nem tűnik-e fel, hogy nem is ebédelni voltunk, jobb, ha inkább szabadságot veszünk ki. Persze garancia ekkor sincs arra, hogy semmi nem derül ki, főleg akkor, ha azonos ágazatban próbálunk munkát találni, ahol jószerivel mindenki mindenkit ismer. Egyszóval ésszel kutakodjunk!

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?