22 °C Budapest

Összeroppanunk az adóterhek alatt! Ki szedi a legtöbbet?

Pénzcentrum
2008. június 6. 05:40

Évek óta nem látott bevételek... 41,2 százalékra emelkedett az adóbevételek aránya a GDP-hez viszonyítva 2006-ban az Európai Unió 27 tagországában átlagosan. Ez jelenti a kormánybevételek 90 százalékát. A tendencia azonban az euróövezetben is érezhető volt, 2006-ban átlagosan elérte a GDP 41,8 százalékát.

A legnagyobb adóbevételekről Dánia és Svédország számolhatott be, náluk a GDP majdnem felét érte el a 2006-ban beszedett adóbevételek aránya. A legalacsonyabb eredményt pedig nem meglepő módon az újonnan csatlakozott országok produkálták. A 2006-os év azonban kiemelkedő volt minden ország számára, mivel uniós szinten az eddig beszedett legmagasabb bevételt mutathatták fel a korábbi 6 évhez képest. A 2000 előtti években az uniós szintű átlagbevétel ugyan lényegesen magasabb volt a mostaninál, azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy azóta számos ország csatlakozott a Közösséghez, ahol összességében alacsonyabb bevételeket tudnak produkálni.


Az uniós szintű bevételek jelentős emelkedést produkáltak, az euróövezetben még mindig jelentősebb a beszedett adók GDP-hez viszonyított aránya, de korántsem akkora mértékben, mint az előző évek során.

Az országok bevételeit tekintve elég széles skálán mozognak, a legtöbb adót szedő Dániában csaknem kétszer annyi a GDP-hez mért adók aránya, mint a legkevesebbet kivető Romániában. Az euróövezet országai közül Írország és Görögország jelent kivételt, itt ugyanis a magas átlaghoz képest lényegesen eltér az állami adóbevételek aránya, 34 illetve 33,5 százalékos.

Dánia után még számos ország jelentősen az EU27 átlaga felett van, szám szerint 8, Magyarország viszont az uniós átlag alatt szerepel, kevesebb, mint 5 százalékponttal elmaradva attól. Az új tagországokat tekintve Szlovénia került a lista elejére, a GDP 39,3 százalékát kitevő adóbevételekkel, ez mindössze 2 százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál.


2005-höz képest az uniós szintű bevételek 0,6 százalékponttal emelkedtek nagyjából elérve a 2001-es szintet. A 2006-os szint így egy százalékponttal magasabb, mint 2004-ben, amikor a legalacsonyabb adóbevételt mérték 2001 és 2006 között. Azok az országok, ahol már bevezették az eurót, ugyanezt a tendenciát követték, csak valamivel magasabb mértékben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1999 és 2004 között átlagosan csökkenő tendencia volt megfigyelhető, az elmúlt két évben azonban újra emelkedni kezdtek a beszedett összegek. A GDP-hez mért adóbevételek szintjének változására számos indok létezik. Változik például a gazdasági aktivitás és az adórendszer szabályozása. Bár azt meg kell említeni, hogy a szabályozás és a gazdasági aktivitásban bekövetkezett változások késleltetve jelennek meg az adóbevételekben.


Magyarország lemaradt?

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?