14 °C Budapest

Töröljük el az adókat!

Pénzcentrum
2007. május 23. 09:00

Hazánkban az adóbevételek 95 százaléka a négy-öt fő adónemből származik, a maradék öt százalék pedig a több mint harminc bagatell adónemből - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint el kellene felejteni az apróbb adónemeket, és a főbb adónemek kulcsát emelni egy-két százalékponttal, így jelentősen csökkennének a vállalkozások és a közigazgatás adminisztrációs terhei és költségei. Az adórendszer egyszerűsítéséről szóló egyeztetések során kiderült, hogy egy átlagos magyar vállalkozásnak évente a bevallási napok több mint 80 százalékában kell benyújtania valamilyen bevallást, ezért a koalíciós pártok egyetértenek abban, hogy egyszerűsítésre lenne szükség.

A KPMG szakértői szerint meg kellene szüntetni az egyes tárcákhoz kapcsolható adónemeket, vagyis a kulturális és az innovációs járulékot, illetve a környezetvédelmi termékdíjat és a környezetterhelési díjat is. Az ezekből befolyó összeget a normál adónemekből kellene beszedni, majd odaadni a minisztériumoknak. Az APEH volt elnökhelyettese úgy véli, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásra (ekho) és az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) sincs szükség, és meg lehetne szabadulni a munkaerő-piaci alapba befolyó szakképzési és rehabilitációs hozzájárulástól, az újonnan bevezetett egészségügyi szolgáltatási járuléktól, továbbá az olyan kis adónemektől, mint a vízkészlet- és az erdőfenntartási járulék.

Az idei költségvetési előirányzatokat figyelembe véve a kis adónemek megszüntetése közel 282 milliárd forintos kiesést jelentene. A felső áfakulcs egy százalékpontos emelésével 60-70 milliárd forint pluszbevétel érhető el, míg az szja-kulcs hasonló mértékű növelésével mintegy 90 milliárd forint, vagyis a kiesés 4 százalékpontos áfa- vagy 3,2 százalékpontos szja-emeléssel - illetve ezek kombinációjaként adónemenként 1-2 százalékpontos emeléssel - pótolható lenne.

További egyszerűsítést jelentene a vállalkozások számára, ha az értékalapú ingatlanadó bevezetésével párhuzamosan megszüntetnék a helyi adók egy részét, vagyis az építmény-, a telek- és a kommunális adót, amelyekből jelenleg éves szinten 60 milliárd forint folyik be.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem