5 °C Budapest

Töröljük el az adókat!

Pénzcentrum
2007. május 23. 09:00

Hazánkban az adóbevételek 95 százaléka a négy-öt fő adónemből származik, a maradék öt százalék pedig a több mint harminc bagatell adónemből - írja a Napi Gazdaság.

Szakértők szerint el kellene felejteni az apróbb adónemeket, és a főbb adónemek kulcsát emelni egy-két százalékponttal, így jelentősen csökkennének a vállalkozások és a közigazgatás adminisztrációs terhei és költségei. Az adórendszer egyszerűsítéséről szóló egyeztetések során kiderült, hogy egy átlagos magyar vállalkozásnak évente a bevallási napok több mint 80 százalékában kell benyújtania valamilyen bevallást, ezért a koalíciós pártok egyetértenek abban, hogy egyszerűsítésre lenne szükség.

A KPMG szakértői szerint meg kellene szüntetni az egyes tárcákhoz kapcsolható adónemeket, vagyis a kulturális és az innovációs járulékot, illetve a környezetvédelmi termékdíjat és a környezetterhelési díjat is. Az ezekből befolyó összeget a normál adónemekből kellene beszedni, majd odaadni a minisztériumoknak. Az APEH volt elnökhelyettese úgy véli, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásra (ekho) és az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) sincs szükség, és meg lehetne szabadulni a munkaerő-piaci alapba befolyó szakképzési és rehabilitációs hozzájárulástól, az újonnan bevezetett egészségügyi szolgáltatási járuléktól, továbbá az olyan kis adónemektől, mint a vízkészlet- és az erdőfenntartási járulék.

Az idei költségvetési előirányzatokat figyelembe véve a kis adónemek megszüntetése közel 282 milliárd forintos kiesést jelentene. A felső áfakulcs egy százalékpontos emelésével 60-70 milliárd forint pluszbevétel érhető el, míg az szja-kulcs hasonló mértékű növelésével mintegy 90 milliárd forint, vagyis a kiesés 4 százalékpontos áfa- vagy 3,2 százalékpontos szja-emeléssel - illetve ezek kombinációjaként adónemenként 1-2 százalékpontos emeléssel - pótolható lenne.

További egyszerűsítést jelentene a vállalkozások számára, ha az értékalapú ingatlanadó bevezetésével párhuzamosan megszüntetnék a helyi adók egy részét, vagyis az építmény-, a telek- és a kommunális adót, amelyekből jelenleg éves szinten 60 milliárd forint folyik be.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?