1 °C Budapest

Töröljük el az adókat!

Pénzcentrum
2007. május 23. 09:00

Hazánkban az adóbevételek 95 százaléka a négy-öt fő adónemből származik, a maradék öt százalék pedig a több mint harminc bagatell adónemből - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szakértők szerint el kellene felejteni az apróbb adónemeket, és a főbb adónemek kulcsát emelni egy-két százalékponttal, így jelentősen csökkennének a vállalkozások és a közigazgatás adminisztrációs terhei és költségei. Az adórendszer egyszerűsítéséről szóló egyeztetések során kiderült, hogy egy átlagos magyar vállalkozásnak évente a bevallási napok több mint 80 százalékában kell benyújtania valamilyen bevallást, ezért a koalíciós pártok egyetértenek abban, hogy egyszerűsítésre lenne szükség.

A KPMG szakértői szerint meg kellene szüntetni az egyes tárcákhoz kapcsolható adónemeket, vagyis a kulturális és az innovációs járulékot, illetve a környezetvédelmi termékdíjat és a környezetterhelési díjat is. Az ezekből befolyó összeget a normál adónemekből kellene beszedni, majd odaadni a minisztériumoknak. Az APEH volt elnökhelyettese úgy véli, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulásra (ekho) és az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) sincs szükség, és meg lehetne szabadulni a munkaerő-piaci alapba befolyó szakképzési és rehabilitációs hozzájárulástól, az újonnan bevezetett egészségügyi szolgáltatási járuléktól, továbbá az olyan kis adónemektől, mint a vízkészlet- és az erdőfenntartási járulék.

Az idei költségvetési előirányzatokat figyelembe véve a kis adónemek megszüntetése közel 282 milliárd forintos kiesést jelentene. A felső áfakulcs egy százalékpontos emelésével 60-70 milliárd forint pluszbevétel érhető el, míg az szja-kulcs hasonló mértékű növelésével mintegy 90 milliárd forint, vagyis a kiesés 4 százalékpontos áfa- vagy 3,2 százalékpontos szja-emeléssel - illetve ezek kombinációjaként adónemenként 1-2 százalékpontos emeléssel - pótolható lenne.

További egyszerűsítést jelentene a vállalkozások számára, ha az értékalapú ingatlanadó bevezetésével párhuzamosan megszüntetnék a helyi adók egy részét, vagyis az építmény-, a telek- és a kommunális adót, amelyekből jelenleg éves szinten 60 milliárd forint folyik be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20