21 °C Budapest

Messze még az egyenlőség...

Pénzcentrum
2006. november 23. 11:00

Idén először tette közzé a Világgazdasági Fórum (WEF) a nemi esélyegyenlőségi indexet, ennek alapján hazánkban közepesen erős a nők elnyomásának mértéke, Magyarország a 115 ország közül az 55. helyezést kapta.

A listán előkelőbb helyezést szerzett Magyarországnál többek között Üzbegisztán, Kirgizisztán és a Fülöp-szigetek, ugyanakkor a hazai index megelőzte például az olaszt, a franciát és a japánt is. Az index 0 és 1 közötti számokat rendel az egyes országokhoz, a 0 a nők teljes elnyomását, az 1 a teljes egyenlőséget reprezentálja,

Az indexet több összetevő alapján számolták, a magyar hölgyek leginkább a politikai befolyás tekintetében maradnak el a világátlagtól, a 115 ország között a 82. helyen állunk a gyengébbik nem politikai erejének tekintetében. Ennek legfőbb oka a csekély, 12 százalékos parlamenti reprezentáció (szemben az átlagos 22 százalékkal), valamint a hölgyek által betöltött miniszteri pozíciók csekély, 13 százalékos aránya (az átlag itt 21 százalék).

Az index többi összetevőjét tekintve a világátlagtól jobb a nők helyzete Magyarországon, a 48. helyen állunk mind a gazdasági életben való részvétel, mind az oktatásban való részvétel terén. Ugyanakkor elkeserítő, hogy ugyanazért az elvégzett munkáért a szebbik nem csupán a férfiak bérének 52 százalékát kapják meg, s ezen az sem javít, hogy a világátlag is csupán 64 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az oktatás tekintetében megvalósult a teljes egyenlőség, a felsőoktatásba pedig több hölgy (70%) iratkozik be, mint férfi (50%). Ami az élet- illetve túlélési helyezést illeti, hazánk a 36. helyen áll, a hölgyek várható élettartama 68,2 év azonban megelőzi a férfiakét, amely 61,5 év a Világgazdasági Fórum szerint.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?