7 °C Budapest

Válságülést rebesget a piac - cáfol a jegybank

Pénzcentrum
2006. március 14. 12:03

A forint rohamos gyengülése mellett a piaci szereplőket erősen foglalkoztatja, hogy a monetáris politika irányítói tesznek-e bármilyen lépést annak érdekében, hogy az árfolyamesést megállítsák. A piaci szereplők egy része rendkívüli jegybanki ülésre, intervencióra, kamatemelésre számít. Az MNB kommunikációs osztálya cáfolt minden olyan híresztelést, ami a március 20-i reguláris ülés előtti hivatalos tanácskozásról szól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

eurhufcomp
eurhufcomp

Átmentileg 266 Ft is felett jegyezték már délelőtt az euró árfolyamát a bankközi devizapiacon. Nagyobb londoni és tengeren túli befektetők is arról beszélnek már, hogy az MNB lépésre készül, esetleg már ma rendkívüli ülésre számíthatunk. A jegybank kommunikációs osztálya ezt cáfolta.

Az árfolyam gyengülése minden bizonnyal befolyásolja a jegybank antiinflációs politikáját, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy tartós árfolyamgyengülésnek lehet igazán inflációs hatása. Természetesen nem mellékes, hogy a volatilis árfolyam miatt milyen egyéb költségekkel kell számolni a pénzügyi piacokon.

A legutóbbi inflációs jelentésnél az MNB 251.7 Ft/eurós árfolyamnál készítette prognózisát. Ilyen árfolyam mellett (az ÁFA csökkentés miatt) a jegybank az idei évre az inflációs cél (3.5%+/- 1%) alullövését prognosztizálta, a 2007-es célt (3% +/-1%) azonban 2.8%-os prognózissal elérhetőnek látta. Az árfolyam kb. 5%-os gyengülése ezeket a célokat feltehetően nem veszélyezteti érdemben, de az infláció vártnál nagyobb emelkedése miatt hosszabb távon kedvezőtlen hatásokkal számolhatunk.

A forint az egyik leginkább "adott" deviza a globális piacokon. Ami az intervenciós találgatásokat illeti, nem szabad elfelejteni, hogy egy regionális folyamat, egy nagyobb hullám részeként gyengülünk. Egy ilyen helyzetben az MNB feltehetően csak igen korlátozottan képes hatni a piacra, jobb ha csak figyelmeztetéseket küld. Egy erőteljesebb direkt intervenció esetleg csak olaj lenne tűzre.

Ha az árfolyamgyengülés tovább tart, a folytatódó leértékelődés elkerülése érdekében a jegybank már hétfőn kamatot emelhet, ugyanakkor a Monetáris Tanács összetételének ismeretében ez egyáltalán nem biztos. Jelentősebb kamatemelés akkor várható, ha az árfolyam a mostani szintről is érdemben tovább gyengül. Ekkor a 2003-as tapasztalatok tükrében 100 bp sem kizárt.

Direkt devizapiaci intervenciót a 270 feletti szinteknél tartanak elképzelhetőnek a piaci szereplők, addig is valószínűbb a verbális intervenció, hétfőn a kamatemelés (kis eséllyel) az MNB vezetőinek részéről. Ezek hatástalansága esetén vetődhet fel komolyan a direkt devizapiaci beavatkozás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?