400 millió euróval magasabb a valódi hiány - további gyors külső adósságnövekedés várható (OTP)

Pénzcentrum
2006. január 2. 07:55

Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya 2005 harmadik negyedévében a hivatalos adatok szerint 1697 millió euró volt, a külső finanszírozási igény 1662 millió eurót tett ki. A nettó külső tartozás- és adósságállomány alapján körvonalazódó, és véleményünk szerint a külső egyensúlyi helyzetet jobban tükröző számok (ami a folyó fizetési mérleg hiányának, illetve a nettó külső finanszírozási igénynek a tévedések és kihagyások egyenlegével kiegészített összege) ennél mintegy 400 millióval magasabb hiánymutatókat valószínűsítenek - áll az OTP Bank elemzőjének, Tardos Gergelynek a pénteken megjelent adatokkal kapcsolatos rövid értékelésében. A szezonálisan igazított és a 4 negyedéves gördülő adatot figyelembe véve enyhén csökkenő trendet mutat a külső egyensúlytalanság mértéke. A harmadik negyedéves folyó mérleg hiányadat nem tért el érdemben a várakozásoktól. Az egyes sorok közül kiemelhető a jövedelemegyenleg további romlása, ami elsősorban a külső adósság terheinek növekedésével hozható összefüggésébe. 2005.12.30 08:33 Teljesen fedezett folyó mérleg hiány - megemelt korábbi deficitszám (3.)


Továbbra is elsősorban adóssággeneráló tételek finanszírozzák a folyó fizetési mérleg hiányát. A nem adóssággeneráló tételek a jegybank adatai szerint az elmúlt egy év teljes tőkebeáramlásának (külső finanszírozási igény + tévedések és kihagyások) 25%-át tették ki, ami emelkedést jelent az előző negyedéves 17%-hoz képest.

Mégis csökkent a nem adóssággeneráló finanszírozás

Tardos szerint a fenti mutatónál pontosabban mutatja a finanszírozás szerkezetét, ha a tulajdonosi hiteleket is a nem adóssággeneráló tételekhez soroljuk. A tulajdonos elsősorban adózási szempontok alapján dönt, hogy működőtőkével vagy tulajdonosi hitellel finanszírozza leányvállalatát, és a két forma között közgazdasági szempontok alapján alig van különbség.

Amennyiben az így korrigált adatot nézzük, akkor a nem adóssággeneráló tételek súlya a teljes tőkebeáramlásban négy negyedéves gördülő adatok alapján 35%-ra csökkent az előző negyedéves 38%-ról. Ezek a számok enyhén magasabbak a tulajdonosi hitelek egyenlege nélkül számoltaknál, de még mindig rendkívül alacsonyak.


Már nem a külföld finanszíroz

A jelentős külső finanszírozási igény és az adóssággeneráló finanszírozás továbbra is magasnak nevezhető aránya miatt folytatódott a nettó külső adósság emelkedése. A GDP arányában az adósságráta 29%-ot tesz ki, ami az elemző szerint 2005 végén elérheti a 30, 2006 végén pedig akár a 35%-ot is. Noha a folyó fizetési mérleg hiánya elsősorban az államháztartási deficitre vezethető vissza, a szektorok közül elsősorban a bankrendszer nettó külső adóssága emelkedik - hívja fel a figyelmet Tardos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az MNB-vel konszolidált államháztartás nettó külső adósságának növekedése lelassult, mivel a külföldiek nettó állampapír-vásárlása az elmúlt két évben jelentősen csökkent, az ÁKK által kibocsátott devizakötvények nettó államháztartási adósságra gyakorolt hatását pedig ellensúlyozza a jegybanki devizatartalékok növekedése. Az államháztartási adósság növekedését tehát már nem a külföld, hanem egyéb belföldi szektorok finanszírozzák, részben külföldi forrásokból, amelyet a bankrendszeren keresztül vonnak be (háztartási devizahitel-felvétel). Tardos szerint ennek köszönhetően a nemzetgazdaság nettó külföldi adósságának közel 50%-át a bankrendszer adóssága teszi ki.


Mi várható?

Tardos várakozásai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya jövőre is a GDP 8%-a körül alakulhat, míg a tévedések és kihagyások egyenlegével együtt elérheti a 10%-ot. Ugyanakkor megállapítható, hogy a nemzetgazdaság külső egyensúlyi pozíciója a jelenlegi szerkezetben (ikerdeficit) továbbra is fenntarthatatlan. Az államháztartás illetve a háztartások nem képesek tartósan nem adóssággeneráló tételek bevonására, így a jelenlegi pálya a külső adósság további gyors növekedését eredményezi.

2005.12.20 14:43
Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm