400 millió euróval magasabb a valódi hiány - további gyors külső adósságnövekedés várható (OTP)

Pénzcentrum
2006. január 2. 07:55

Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya 2005 harmadik negyedévében a hivatalos adatok szerint 1697 millió euró volt, a külső finanszírozási igény 1662 millió eurót tett ki. A nettó külső tartozás- és adósságállomány alapján körvonalazódó, és véleményünk szerint a külső egyensúlyi helyzetet jobban tükröző számok (ami a folyó fizetési mérleg hiányának, illetve a nettó külső finanszírozási igénynek a tévedések és kihagyások egyenlegével kiegészített összege) ennél mintegy 400 millióval magasabb hiánymutatókat valószínűsítenek - áll az OTP Bank elemzőjének, Tardos Gergelynek a pénteken megjelent adatokkal kapcsolatos rövid értékelésében. A szezonálisan igazított és a 4 negyedéves gördülő adatot figyelembe véve enyhén csökkenő trendet mutat a külső egyensúlytalanság mértéke. A harmadik negyedéves folyó mérleg hiányadat nem tért el érdemben a várakozásoktól. Az egyes sorok közül kiemelhető a jövedelemegyenleg további romlása, ami elsősorban a külső adósság terheinek növekedésével hozható összefüggésébe. 2005.12.30 08:33 Teljesen fedezett folyó mérleg hiány - megemelt korábbi deficitszám (3.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Továbbra is elsősorban adóssággeneráló tételek finanszírozzák a folyó fizetési mérleg hiányát. A nem adóssággeneráló tételek a jegybank adatai szerint az elmúlt egy év teljes tőkebeáramlásának (külső finanszírozási igény + tévedések és kihagyások) 25%-át tették ki, ami emelkedést jelent az előző negyedéves 17%-hoz képest.

Mégis csökkent a nem adóssággeneráló finanszírozás

Tardos szerint a fenti mutatónál pontosabban mutatja a finanszírozás szerkezetét, ha a tulajdonosi hiteleket is a nem adóssággeneráló tételekhez soroljuk. A tulajdonos elsősorban adózási szempontok alapján dönt, hogy működőtőkével vagy tulajdonosi hitellel finanszírozza leányvállalatát, és a két forma között közgazdasági szempontok alapján alig van különbség.

Amennyiben az így korrigált adatot nézzük, akkor a nem adóssággeneráló tételek súlya a teljes tőkebeáramlásban négy negyedéves gördülő adatok alapján 35%-ra csökkent az előző negyedéves 38%-ról. Ezek a számok enyhén magasabbak a tulajdonosi hitelek egyenlege nélkül számoltaknál, de még mindig rendkívül alacsonyak.


Már nem a külföld finanszíroz

A jelentős külső finanszírozási igény és az adóssággeneráló finanszírozás továbbra is magasnak nevezhető aránya miatt folytatódott a nettó külső adósság emelkedése. A GDP arányában az adósságráta 29%-ot tesz ki, ami az elemző szerint 2005 végén elérheti a 30, 2006 végén pedig akár a 35%-ot is. Noha a folyó fizetési mérleg hiánya elsősorban az államháztartási deficitre vezethető vissza, a szektorok közül elsősorban a bankrendszer nettó külső adóssága emelkedik - hívja fel a figyelmet Tardos.

Az MNB-vel konszolidált államháztartás nettó külső adósságának növekedése lelassult, mivel a külföldiek nettó állampapír-vásárlása az elmúlt két évben jelentősen csökkent, az ÁKK által kibocsátott devizakötvények nettó államháztartási adósságra gyakorolt hatását pedig ellensúlyozza a jegybanki devizatartalékok növekedése. Az államháztartási adósság növekedését tehát már nem a külföld, hanem egyéb belföldi szektorok finanszírozzák, részben külföldi forrásokból, amelyet a bankrendszeren keresztül vonnak be (háztartási devizahitel-felvétel). Tardos szerint ennek köszönhetően a nemzetgazdaság nettó külföldi adósságának közel 50%-át a bankrendszer adóssága teszi ki.


Mi várható?

Tardos várakozásai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya jövőre is a GDP 8%-a körül alakulhat, míg a tévedések és kihagyások egyenlegével együtt elérheti a 10%-ot. Ugyanakkor megállapítható, hogy a nemzetgazdaság külső egyensúlyi pozíciója a jelenlegi szerkezetben (ikerdeficit) továbbra is fenntarthatatlan. Az államháztartás illetve a háztartások nem képesek tartósan nem adóssággeneráló tételek bevonására, így a jelenlegi pálya a külső adósság további gyors növekedését eredményezi.

2005.12.20 14:43
Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?