37 °C Budapest

Leminősítés után, választások közeledtével - forgatókönyvek és kockázatok a forintpiacon

Pénzcentrum
2005. december 8. 10:55

Nincs nagy újdonságtartalma a tegnapi Fitch-leminősítésnek, ennek lehetősége, illetve az amögött meghúzódó okok már hosszabb ideje ismertek voltak a piaci szereplők körében - így összegezhető annak az elemzőnek, alapkezelőnek, illetve treasury-szakértőnek a véleménye, akiket a keddi lépést követően tegnap délután kérdeztünk a választásokig hátralévő időszak piaci forgatókönyveiről, kockázati, illetve stabilitási tényezőiről. Alappálya-ként egyik szakértő sem számít a jelentős forintgyengülésre, illetve masszív hozamemelkedésre, de a rossz magyar egyensúlyi helyzet miatt, a nemzetközi befektetési környezet kiszámíthatatlansága következtében elképzelhetők kellemetlen meglepetések. Egy ilyen folyamat esetén a jegybank számára a devizatartalék csökkentése (forintvásárlás), illetve akár agresszív kamatemelés meglépése lehet "kézenfekvő" lehetőség. Bizonyos tényezők azonban a viszonylag stabil körülmények irányába mutatnak. Szakértői körképünk során Forián Szabó Gergelyt, a CA-IB alapkezelőjét, Lányi Bencét, a Raiffeisen Bank elemzőjét és Puskás Tamást, a Commerzbank Treasury vezetőjét kérdeztük. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.

Az alapkezelő szerint alappálya-ként az várható, hogy a jövő évi választásokig a költségvetési problémák és figyelmeztetések továbbra megmaradnak, azt követően mintegy 50%-os az esélye annak, hogy a hatalomra kerülő kormány valóban megkezdi az átfogó államháztartási reformot, a hiány pedig csökkenni kezd. Ehhez erős többség kellene a választási eredményben, melyre a jelenlegi helyzetben kevés az esély.

A legfőbb kockázat az, hogy a két politikai erő fej-fej mellett végez a választásokon, de ezt megelőzően már a kampányban felelőtlen költségvetési ígéretekre, populáris elemek vállalására (gáz- villanyáram, szociális háló fenntartása, esetleg fokozása, stb.) kényszerítik egymást. Ahhoz, hogy végül a győztes politikai erő megerősítse támogatottságát, az ígéreteit végre is kell hajtania, ami a tovább súlyosbítaná a költségvetési helyzetet. Lényegében tehát megismétlődhet a 2002-es választási ígérgetés és osztogatás.

Forián Szabó szerint ennek az igen kedvezőtlen forgatókönyvnek az elkerülése érdekében kissé ironikusan "az lenne a legjobb, ha minél előbb borulna a bili", azaz a piac felőli kényszerítőerő fokozott korrekció formájában egyre érzékelhetőbbé válna a politikai elit számára. Fontos, hogy tudatosodjanak a fejekben a felelőtlen ígérgetések súlyos következményei. Ezen gondolatmenet alapján lehet, hogy a tegnapi Fitch-leminősítés még jól is jött a nyomás fokozása szempontjából.

Kis lépés, nagy lépés

A piac jelenleg mintegy 50 bp-os kamatemelést áraz jövőre, mely a várakozások súlyozott valószínűségeként adódik - mondta el az alapkezelő. Van aki stabil, van aki agresszíven emelkedő kamatszintre számít. Forián Szabó szerint 260-as forint/euró árfolyam az inflációs célok szempontjából még semmilyen gondot nem okozna, de amennyiben az árfolyam fokozatosan gyengülő pályát mutat, emellett az állampapír-piacon agresszív hozamemelkedés látszik, már elképzelhető, hogy a 260-as árfolyamszintnél is kamatemelésről határoz a Monetáris Tanács.

A szakértő szerint ebben az esetben nem érdemes kis (pl. 25 bp-os) lépésekben gondolkodni, minimum 100 bp-os akár egyszeri kamatemelés lehet megfelelő a piac stabilizálására. A lépés nagysága célszerű, ha meghaladja a piac által már beárazottat, akkor lehet hatásos - egészítette ki Forián Szabó, aki helyesnek nevezte, hogy a jegybank követi a piaci folyamatokat, és az esetleges emelésnél kezdetben rugalmatlannak tűnik (nem emel azonnal).

Most alul-, később felülteljesíthetünk

A piaci folyamatokkal kapcsolatban az alapkezelő utalt rá: igen nehéz előre látni, hogy mi történik nemzetközi szinten, ami viszont komoly befolyásoló tényező a hazai eseményekre. Az elmúlt hetekben a régióban rally mutatkozott, amiből a magyar piac lényegében kimaradt. Ez újdonság a korábbiakhoz képest, amikor a befektetők még egy blokként kezelték a régiót.

Amennyiben pl. a régióban jelentős deviza-rally következne be, a forintnál ez csak visszafogott mértékben jelentkezhetne, melynek a fundamentumokon túl technikai oka is lenne: az árfolyamsáv megléte. Forián Szabó szerint igen kicsi a valószínűsége annak, hogy a forint a következő hónapokban tartósan a 245-ös szint alá erősödne az euróval szemben.

Amennyiben komolyabb negatív változás állna be nemzetközi szinten a feltörekvő piacok megítélésében, akkor a gyengébb fundamentumok miatt régiós szinten ez minket érinthet a leginkább, azaz ekkor felülteljesíthetjük a korrekciót. A kamatfelár (illetve annak emelése) azonban korlátozó tényezőt jelenthet.

Stabilizál és destabilizál

A forintárfolyam szempontjából stabilizáló tényezőként említette az alapkezelő a jegybanki devizatartalékot, amely a jelenlegi magas szintjéről várhatóan 2-3 milliárd euróval tovább nőhet (ÁKK jövő évi nettó devizakötvény-kibocsátása, Budapest Airport és egyéb privatizációs bevételek). Jelenleg 14.1 milliárd eurót tesz ki a tartalékok összege. A szakértő elképzelhetőnek tart egy olyan lehetőséget, hogy a jegybank előre bejelenti: egy bizonyos időn belül konkrétan hány milliárd forinttal kívánja csökkenteni a devizatartalék szintjét. Ez a piacon forintvételeket jelent, ami az árfolyam-gyengülésre vonatkozó várakozásokat visszafoghatja.

Forián Szabó szerint a deviza-hitelek inkább destabilizáló szerepűek a forint árfolyama szempontjából, ugyanis egy nagyobb árfolyamgyengülés esetén hirtelen megcsappanhat a felvételük, ami a forintkereslet mennyiségét is csökkenti, így az árfolyam-kilengések felerősödhetnek.

A hitelminősítők jellemzően késéssel jelenítik meg besorolásaikban azokat az információkat, amelyek a piacon már ismertek, ettől függetlenül még kedvezőtlen hír a Fitch keddi lépése - jegyezte meg a Raiffeisen elemzője. Az, hogy az S&P és/vagy a Moody's követi-e a Fitch-et, nagyon nehezen mondható meg - tette hozzá. Fontos, hogy a mostani leminősítéssel az új besorolás kilátása az eddigi negatívról stabilra változott, azaz rövid távon nem várható újabb rontás. Lányi szerint hosszabb távon is negatív következménye annak lenne, ha kicsúsznánk a befektetésre ajánlott kategóriából valamelyik minősítőnél, de erre kicsi az esély.

Számos kockázat a palettán

A következő időszak legnagyobb piaci kockázatai között a választások közeledtét, a globális befektetői környezet változékonyságát, az európai és az amerikai szövetségi jegybank kamatpolitikáját kell kiemelni, emellett régiós politikai, illetve hazai finanszírozással kapcsolatos kockázatokat is meg kell említeni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Lengyelországban az utóbbi hetekben elcsendesedett a parlamenti választások körüli bizonytalanság, a zloty jelentősen erősödött, de Lányi szerint ez csak átmeneti. Felhívta a figyelmet, hogy továbbra is van esély előrehozott parlamenti választások kiírására, ennek irányába mutat, hogy a kisebbségi kormány utolsó külső támogatópártja is megvonta a támogatását a kormánypárttól.

A magyar finanszírozással kapcsolatos kockázat konkrétan azt jelenti, hogy az ÁKK ma teszi közzé 2006-os finanszírozási tervét, melyben várhatóan jelentősen emelkedik a forintkötvény-kibocsátás. A nagyobb kínálat természetesen nem kedvez a kötvényárfolyamoknak (hozamemelkedés), de Lányi szerint lényegesen 7% feletti hozamokra (hosszabb lejáratok) alapesetben nem kell számítani.

Vannak stabilizáló tényezők is

A forint melletti stabilizáló tényezők között a devizahitelek forintkonverziós hatása, illetve a jegybanki devizatartalék megléte fontos. Emellett az elemző felhívta a figyelmet a derivatív ügyletek elterjedésére. Az opciós pozícióknál nagyobb külföldi szereplők többször előfordul, hogy megpróbálnak védeni bizonyos árfolyam-szinteket, ami úgy is felfogható, hogy ezek az ügyletek lassítják a forintgyengülés folyamatát. Lányi emellett utalt még a csökkenő globális inflációs félelmek hatására is, mint a forint áttételesen stabilizáló tényezőjére (külföldi kamatemelések lassulása, megállása miatt kevésbé szűkülő magyar kamatfelár).

A szakértő utalt rá, hogy az eddigieknél több/komolyabb negatív hír a költségvetés háza tájáról várhatóan már nem jön, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy a mostani magas hiányszámoknál sok az egyszeri tétel (Gripen, autópályák, stb.). Emiatt 2007-től már "automatikusan" csökkenhet az államháztartási hiány, de természetesen ettől még szükség van a reformokra. A keddi Fitch-leminősítés kommentárjában Gyurcsány Ferenc arra utalt, hogy folytatódnak, felgyorsulnak a reformok.

Lányi a fenti keretfeltételek mellett az idei évben nem számít arra, hogy a forint/euró árfolyam az eddigiekben rendre erős támasz-szintnek bizonyul 254-255-ös szint fölé kerüljön. Amennyiben ez mégis bekövetkezne, 260-262-es árfolyamszint környékén már kamatemelést hajthat végre a Monetáris Tanács.

A szakértő szerint sok múlik azon, hogy az ÁKK mai finanszírozási terve konkrétan milyen forintkínálati tervet közöl, de nagy meglepetésre nem kell számítani. Amint tegnap beszámoltunk róla: Járai Zsigmond jelezte, hogy az S&P várhatóan napokon belül kiad egy értékelést a magyar gazdaság helyzetéről.

2005.12.07 15:13
Járai: napokon belül az S&P is jelentést ad ki - újabb leminősítés? (2.)

Puskás szerint a rövid időn belüli újabb esetleges leminősítés komolyan befolyásolhatja a januári tőkeallokációknál Magyarország súlyát a nagybefektetők portfoliójában.

Nem elég rossz hírből?

Az ismert rossz magyar egyensúlyi helyzet ellenére a treasury-szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában nincsenek komolyabb negatív pici reakciók: a forint rendre visszapattan a 254.50 körüli szintről az euróval szemben, a külföldiek állampapír-állománya pedig már hosszabb ideje stabil (2550-2600 mrd Ft közötti sáv). Szó sincs tehát eladói hullámról. Megjegyezte: "úgy tűnik, mintha nem lennének elegek a (negatív) hírek".

A szakértő utalt rá: emögött részben az húzódhat meg, hogy a külföldiek közül sokan lefedezték az kötvények devizaárfolyam-kockázatát, ezért csak igen negatív hírek esetén kellene nagyobb kötvénypiaci kivonulástól és ezen keresztül fokozott forintgyengüléstől tartani.

Jön a spekuláció a választások környékén?

Puskás szerint a jövő tavaszi választásokra a nemzetközi kamatkörnyezetben további kedvezőtlen változások következhetnek be: a FED 4.5%-ra, míg az EKB 2.5%-ra emelheti irányadó rátáját a jelenlegi 4, illetve 2.25%-ról. Emellett ha a kedvezőtlen költségvetési gazdálkodás fennmaradását, esetleg fokozódását előre vetítő hírek lesznek a választási kampányban, az csak növeli annak valószínűségét, hogy a tavaszi hónapokban spekulatív jellegű forintgyengítésbe kezd a piac.

Nagyon sok függ attól, hogy az árfolyamgyengülés milyen intenzitású lesz, de Puskás szerint 260 feletti kurzusnál várhatóan 50-100 bp-os kamatemelésre kerülhet sor. A szakértő utalt rá, hogy a piacon viszonylag sok 245 és 260-as árfolyam értékeket tartalmazó ún. range-opciókat kötnek. Amennyiben a spot árfolyam elhagyja ezt a sávot, úgy felgyorsulna a korábbi árfolyammozgás. Arra, hogy a kurzus 245 alá bemegy, gyakorlatilag nem lát esélyt Puskás. A kamatemelés mellett egy "óvatosabb" piacstabilizáló eszköz a devizatartalék-csökkentése, mely Puskás fogalmazása szerint limitálja a forint elleni spekulációs kedvet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?