7 °C Budapest

249 közelébe jutott a forint - miért és merre tovább? Szakértői vélemények

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:30

Ma délelőtt minimális mértékben tovább erősödött a forint az euróval szemben, a legutóbbi jegyzések megközelítették a 249-es szintet, ami mintegy háromhetes csúcsot jelent a magyar fizetőeszköz szempontjából. Október 14-én közölt elemzői körképünkben a szakértők gyakorlatilag nem számítottak arra, hogy az árfolyam az akkori 252 körüli szintről erősödhetne, a gyengülési várakozások domináltak. A 250-es szint tegnap délutáni áttörése, illetve a 249 közeli mai szintek ennek tükrében igencsak meglepőnek számítanak. 2005.10.14 14:48 Felgyorsul a forintgyengülés? Kamatot emel az MNB? - 3 szakértő, hasonló gondolatok A folyamatok hátteréről és a várakozásaikról Puskás Tamást, a Commerzbank Treasury vezetőjét és Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdeztük. A két szakértő eltérően ítéli meg azt, hogy a lengyel belpolitikai fejleményeknek a magyar piaci erősödésben mekkora jelentőséget érdemes tulajdonítani, de abban egyet értenek, hogy a bekövetkezett forinterősödés várhatóan nem folytatódik, stagnálásra, illetve enyhe gyengülésre lehet számítani. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.


Mi állhat a háttérben?

eurhufcomp
eurhufcomp

A Commerzbank szakértője megjegyezte: annak tükrében nagyon meglepte a forint bekövetkezett erősödése, hogy a magyar fundamentumok gyakorlatilag nem változtak (nem javultak). Az erősödés hátterében ezért inkább technikai és pszichológiai okok lehetnek: mivel az elmúlt hetekben nem sikerült tartósan áttörni a 254-es szintet, illetve elakadt a kedvezőtlen hírfolyam a költségvetési helyzetről (nem volt hova fokozni azt), így a befektetők ismét megpróbálkoztak a forintvételekkel. Jelezte azonban, hogy nagyobb tételű vállalati megbízások (pl. a SwissCom kifizette az Antenna Hungária vételárát) is erősíthették a magyar fizetőeszközt.

Puskás utalt arra is, hogy mintha megismétlődne egy idén tavaszi tapasztalat: a FED várt kamatemelése előtt eladási hullám mutatkozik a feltörekvő piacokon, majd a lépés bekövetkezése (mint most kedden is) után, kedvezőbb árfolyamszinteken visszaveszik a befektetők a pozíciókat. A szakértő véleménye szerint a forint erősödésében a tőzsdei árfolyam-emelkedésnek (melyet elsősorban szintén a külföldiek mozgatnak) jelentős szerepe lehet. A közel 20%-os BUX-zuhanás után az újbóli vételi érdeklődés a tőzsdén egyfajta bizalmat mutatott a magyar piac iránt, ami további vásárlásokat generált a magyar piacon (további forinterősítő hatás).

Bár a lengyel belpolitikai bizonytalanság valóban enyhült, Puskás szerint a magyar piaci folyamatokban nem kell ennek jelentőségét túlhangsúlyozni. Utalt rá, hogy korábban a zloty és a forint közötti korreláció +0.9 körüli volt (erős együttmozgás), de a múlt héten ellentétes mozgások is megfigyelhetők voltak: a zloty 4.0 fölé gyengült az euróval szemben, míg a forint stabil maradt (részben átjöttek befektetők a magyar piacra). Most a zloty 3.96-ig erősödött annak ellenére, hogy gyakorlatilag a korábbi elemzésekben a lehető legrosszabb kimenetelnek tartott helyzet állt elő (kisebbségi kormány). Korábban erre az esetre 4.05-4.10-es zloty/euró árfolyamokat jósoltak az elemzők.

A magyar 10 éves másodpiaci hozamoknál korábban a 10 éves amerikai kötvényhozam iránymutató volt (egyirányú mozgások), néha azonban (mint az elmúlt napokban) elválnak egymástól ezek a középtávú szabályozó erők. A 10 éves hozam tegnap pl. mérsékelten csökkent, míg az amerikai 4.60 fölé emelkedett. A fentiekből is látszik, hogy gyakorlatilag kiszámíthatatlanok a piaci reakciók, illetve a tőkemozgások eredői.

Mi várható?

A treasury-vezető jelezte: "nem hiszek benne, hogy újra 243-ig mehet az árfolyam". Várakozásai szerint a következő egy hétben a 249.50-251 közötti sávban mozoghat a forint/euró árfolyam, de hozzátette, hogy törékeny, illikvid a piac, ami nagyobb árfolyam-mozgásokat eredményezhet. A magyar kamatszint kapcsán jelezte: "talán 6%-kal kihúzzuk az év végéig", majd hozzátette, hogy a forint mostani erősödése miatt szivárog el egy közeljövőbeli esetleges 25 bp-os kamatemelés lehetősége.

Puskás szerint fontos lesz az Európai Központi Bank mai kamatdöntésének kommentárja. A világban az elkövetkezendő 6-12 hónapban felfelé mehetnek a kamatlábak, ami lefelé bekorlátozza a magyar kamatcsökkentés lehetőségeit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a magyar piaci erősödésben a lengyel belpolitikai helyzet átmeneti megnyugvásának fontos szerepe van, a feszültség enyhülése után november 10-ig "keresgélheti a helyét" a devizaárfolyam mind Lengyelországban, mind nálunk. Ekkor szavaz a lengyel alsóház az új kormányról, és Török megjegyezte: bármi is történik akkor, az negatív lesz a zloty számára.

Ha ugyanis nem szavazzák meg a kisebbségi kormányt, akkor egyértelműen zloty-gyengülés következhet be, ha viszont megszavazzák, akkor az a lazuló fiskális politika, és az euró-bevezetés csúszásának esélyét növeli (a kisebbségi kormányt kívülről a radikális Önvédelem, illetve a Lengyel Családok Ligája pártok támogathatják). Ez szintén negatív a lengyel, és ezen keresztül az lehet a magyar piacnak is. Török szerint a második verzió a valószínűbb.

Mi várható?

"Nem hiszem, hogy tovább erősödne a forint, nem számítok rá, hogy 249 alá mozdulna az árfolyam" - jelezte az elemző, aki szerint 250 körül, illetve kissé afelett maradhat az elkövetkezendő egy hétben a kurzus. Az állampapírok másodpiacán néhány napig még enyhe (10-15 bp-os) hozamcsökkenés következhet a hosszabb lejáratoknál.

November 10. után az elemző arra számít, hogy a forint visszatér a 253-255 közötti sávba az euróval szemben, a másodpiaci hozamok pedig ismét emelkednek. A november második fele tehát inkább a gyengülés jegyében telhet, decemberben azonban Török szerint ismét előtérbe kerülhet a befektetőknél a feltörekvő piaci bevásárlás (elmúlik a lengyel bizonytalanság is). A forint így év végére 250-ig visszaerősödhet, a hozamok 20-30 bp-tal csökkenhetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy mi várható az irányadó magyar kamat terén, Török leszögezte: "nem gondolom, hogy kamatemelés lesz, ez a Monetáris Tanács nem fog megszavazni egy kamatemelést", majd jelezte: elképzelhető, hogy decemberben egy óvatos, 25 bp-os vágás bekövetkezhet. Ez azonban bizonyára elmarad, ha az EKB még idén kamatot emel. Török szerint a következő lépés Magyarországon a kamatok terén a csökkentés lesz.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem