24 °C Budapest

249 közelébe jutott a forint - miért és merre tovább? Szakértői vélemények

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:30

Ma délelőtt minimális mértékben tovább erősödött a forint az euróval szemben, a legutóbbi jegyzések megközelítették a 249-es szintet, ami mintegy háromhetes csúcsot jelent a magyar fizetőeszköz szempontjából. Október 14-én közölt elemzői körképünkben a szakértők gyakorlatilag nem számítottak arra, hogy az árfolyam az akkori 252 körüli szintről erősödhetne, a gyengülési várakozások domináltak. A 250-es szint tegnap délutáni áttörése, illetve a 249 közeli mai szintek ennek tükrében igencsak meglepőnek számítanak. 2005.10.14 14:48 Felgyorsul a forintgyengülés? Kamatot emel az MNB? - 3 szakértő, hasonló gondolatok A folyamatok hátteréről és a várakozásaikról Puskás Tamást, a Commerzbank Treasury vezetőjét és Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdeztük. A két szakértő eltérően ítéli meg azt, hogy a lengyel belpolitikai fejleményeknek a magyar piaci erősödésben mekkora jelentőséget érdemes tulajdonítani, de abban egyet értenek, hogy a bekövetkezett forinterősödés várhatóan nem folytatódik, stagnálásra, illetve enyhe gyengülésre lehet számítani. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.


Mi állhat a háttérben?

eurhufcomp
eurhufcomp

A Commerzbank szakértője megjegyezte: annak tükrében nagyon meglepte a forint bekövetkezett erősödése, hogy a magyar fundamentumok gyakorlatilag nem változtak (nem javultak). Az erősödés hátterében ezért inkább technikai és pszichológiai okok lehetnek: mivel az elmúlt hetekben nem sikerült tartósan áttörni a 254-es szintet, illetve elakadt a kedvezőtlen hírfolyam a költségvetési helyzetről (nem volt hova fokozni azt), így a befektetők ismét megpróbálkoztak a forintvételekkel. Jelezte azonban, hogy nagyobb tételű vállalati megbízások (pl. a SwissCom kifizette az Antenna Hungária vételárát) is erősíthették a magyar fizetőeszközt.

Puskás utalt arra is, hogy mintha megismétlődne egy idén tavaszi tapasztalat: a FED várt kamatemelése előtt eladási hullám mutatkozik a feltörekvő piacokon, majd a lépés bekövetkezése (mint most kedden is) után, kedvezőbb árfolyamszinteken visszaveszik a befektetők a pozíciókat. A szakértő véleménye szerint a forint erősödésében a tőzsdei árfolyam-emelkedésnek (melyet elsősorban szintén a külföldiek mozgatnak) jelentős szerepe lehet. A közel 20%-os BUX-zuhanás után az újbóli vételi érdeklődés a tőzsdén egyfajta bizalmat mutatott a magyar piac iránt, ami további vásárlásokat generált a magyar piacon (további forinterősítő hatás).

Bár a lengyel belpolitikai bizonytalanság valóban enyhült, Puskás szerint a magyar piaci folyamatokban nem kell ennek jelentőségét túlhangsúlyozni. Utalt rá, hogy korábban a zloty és a forint közötti korreláció +0.9 körüli volt (erős együttmozgás), de a múlt héten ellentétes mozgások is megfigyelhetők voltak: a zloty 4.0 fölé gyengült az euróval szemben, míg a forint stabil maradt (részben átjöttek befektetők a magyar piacra). Most a zloty 3.96-ig erősödött annak ellenére, hogy gyakorlatilag a korábbi elemzésekben a lehető legrosszabb kimenetelnek tartott helyzet állt elő (kisebbségi kormány). Korábban erre az esetre 4.05-4.10-es zloty/euró árfolyamokat jósoltak az elemzők.

A magyar 10 éves másodpiaci hozamoknál korábban a 10 éves amerikai kötvényhozam iránymutató volt (egyirányú mozgások), néha azonban (mint az elmúlt napokban) elválnak egymástól ezek a középtávú szabályozó erők. A 10 éves hozam tegnap pl. mérsékelten csökkent, míg az amerikai 4.60 fölé emelkedett. A fentiekből is látszik, hogy gyakorlatilag kiszámíthatatlanok a piaci reakciók, illetve a tőkemozgások eredői.

Mi várható?

A treasury-vezető jelezte: "nem hiszek benne, hogy újra 243-ig mehet az árfolyam". Várakozásai szerint a következő egy hétben a 249.50-251 közötti sávban mozoghat a forint/euró árfolyam, de hozzátette, hogy törékeny, illikvid a piac, ami nagyobb árfolyam-mozgásokat eredményezhet. A magyar kamatszint kapcsán jelezte: "talán 6%-kal kihúzzuk az év végéig", majd hozzátette, hogy a forint mostani erősödése miatt szivárog el egy közeljövőbeli esetleges 25 bp-os kamatemelés lehetősége.

Puskás szerint fontos lesz az Európai Központi Bank mai kamatdöntésének kommentárja. A világban az elkövetkezendő 6-12 hónapban felfelé mehetnek a kamatlábak, ami lefelé bekorlátozza a magyar kamatcsökkentés lehetőségeit.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a magyar piaci erősödésben a lengyel belpolitikai helyzet átmeneti megnyugvásának fontos szerepe van, a feszültség enyhülése után november 10-ig "keresgélheti a helyét" a devizaárfolyam mind Lengyelországban, mind nálunk. Ekkor szavaz a lengyel alsóház az új kormányról, és Török megjegyezte: bármi is történik akkor, az negatív lesz a zloty számára.

Ha ugyanis nem szavazzák meg a kisebbségi kormányt, akkor egyértelműen zloty-gyengülés következhet be, ha viszont megszavazzák, akkor az a lazuló fiskális politika, és az euró-bevezetés csúszásának esélyét növeli (a kisebbségi kormányt kívülről a radikális Önvédelem, illetve a Lengyel Családok Ligája pártok támogathatják). Ez szintén negatív a lengyel, és ezen keresztül az lehet a magyar piacnak is. Török szerint a második verzió a valószínűbb.

Mi várható?

"Nem hiszem, hogy tovább erősödne a forint, nem számítok rá, hogy 249 alá mozdulna az árfolyam" - jelezte az elemző, aki szerint 250 körül, illetve kissé afelett maradhat az elkövetkezendő egy hétben a kurzus. Az állampapírok másodpiacán néhány napig még enyhe (10-15 bp-os) hozamcsökkenés következhet a hosszabb lejáratoknál.

November 10. után az elemző arra számít, hogy a forint visszatér a 253-255 közötti sávba az euróval szemben, a másodpiaci hozamok pedig ismét emelkednek. A november második fele tehát inkább a gyengülés jegyében telhet, decemberben azonban Török szerint ismét előtérbe kerülhet a befektetőknél a feltörekvő piaci bevásárlás (elmúlik a lengyel bizonytalanság is). A forint így év végére 250-ig visszaerősödhet, a hozamok 20-30 bp-tal csökkenhetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy mi várható az irányadó magyar kamat terén, Török leszögezte: "nem gondolom, hogy kamatemelés lesz, ez a Monetáris Tanács nem fog megszavazni egy kamatemelést", majd jelezte: elképzelhető, hogy decemberben egy óvatos, 25 bp-os vágás bekövetkezhet. Ez azonban bizonyára elmarad, ha az EKB még idén kamatot emel. Török szerint a következő lépés Magyarországon a kamatok terén a csökkentés lesz.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15