28 °C Budapest

249 közelébe jutott a forint - miért és merre tovább? Szakértői vélemények

Pénzcentrum
2005. november 3. 12:30

Ma délelőtt minimális mértékben tovább erősödött a forint az euróval szemben, a legutóbbi jegyzések megközelítették a 249-es szintet, ami mintegy háromhetes csúcsot jelent a magyar fizetőeszköz szempontjából. Október 14-én közölt elemzői körképünkben a szakértők gyakorlatilag nem számítottak arra, hogy az árfolyam az akkori 252 körüli szintről erősödhetne, a gyengülési várakozások domináltak. A 250-es szint tegnap délutáni áttörése, illetve a 249 közeli mai szintek ennek tükrében igencsak meglepőnek számítanak. 2005.10.14 14:48 Felgyorsul a forintgyengülés? Kamatot emel az MNB? - 3 szakértő, hasonló gondolatok A folyamatok hátteréről és a várakozásaikról Puskás Tamást, a Commerzbank Treasury vezetőjét és Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank elemzőjét kérdeztük. A két szakértő eltérően ítéli meg azt, hogy a lengyel belpolitikai fejleményeknek a magyar piaci erősödésben mekkora jelentőséget érdemes tulajdonítani, de abban egyet értenek, hogy a bekövetkezett forinterősödés várhatóan nem folytatódik, stagnálásra, illetve enyhe gyengülésre lehet számítani. Véleményüket abc-sorrendben közöljük.


Mi állhat a háttérben?

eurhufcomp
eurhufcomp

A Commerzbank szakértője megjegyezte: annak tükrében nagyon meglepte a forint bekövetkezett erősödése, hogy a magyar fundamentumok gyakorlatilag nem változtak (nem javultak). Az erősödés hátterében ezért inkább technikai és pszichológiai okok lehetnek: mivel az elmúlt hetekben nem sikerült tartósan áttörni a 254-es szintet, illetve elakadt a kedvezőtlen hírfolyam a költségvetési helyzetről (nem volt hova fokozni azt), így a befektetők ismét megpróbálkoztak a forintvételekkel. Jelezte azonban, hogy nagyobb tételű vállalati megbízások (pl. a SwissCom kifizette az Antenna Hungária vételárát) is erősíthették a magyar fizetőeszközt.

Puskás utalt arra is, hogy mintha megismétlődne egy idén tavaszi tapasztalat: a FED várt kamatemelése előtt eladási hullám mutatkozik a feltörekvő piacokon, majd a lépés bekövetkezése (mint most kedden is) után, kedvezőbb árfolyamszinteken visszaveszik a befektetők a pozíciókat. A szakértő véleménye szerint a forint erősödésében a tőzsdei árfolyam-emelkedésnek (melyet elsősorban szintén a külföldiek mozgatnak) jelentős szerepe lehet. A közel 20%-os BUX-zuhanás után az újbóli vételi érdeklődés a tőzsdén egyfajta bizalmat mutatott a magyar piac iránt, ami további vásárlásokat generált a magyar piacon (további forinterősítő hatás).

Bár a lengyel belpolitikai bizonytalanság valóban enyhült, Puskás szerint a magyar piaci folyamatokban nem kell ennek jelentőségét túlhangsúlyozni. Utalt rá, hogy korábban a zloty és a forint közötti korreláció +0.9 körüli volt (erős együttmozgás), de a múlt héten ellentétes mozgások is megfigyelhetők voltak: a zloty 4.0 fölé gyengült az euróval szemben, míg a forint stabil maradt (részben átjöttek befektetők a magyar piacra). Most a zloty 3.96-ig erősödött annak ellenére, hogy gyakorlatilag a korábbi elemzésekben a lehető legrosszabb kimenetelnek tartott helyzet állt elő (kisebbségi kormány). Korábban erre az esetre 4.05-4.10-es zloty/euró árfolyamokat jósoltak az elemzők.

A magyar 10 éves másodpiaci hozamoknál korábban a 10 éves amerikai kötvényhozam iránymutató volt (egyirányú mozgások), néha azonban (mint az elmúlt napokban) elválnak egymástól ezek a középtávú szabályozó erők. A 10 éves hozam tegnap pl. mérsékelten csökkent, míg az amerikai 4.60 fölé emelkedett. A fentiekből is látszik, hogy gyakorlatilag kiszámíthatatlanok a piaci reakciók, illetve a tőkemozgások eredői.

Mi várható?

A treasury-vezető jelezte: "nem hiszek benne, hogy újra 243-ig mehet az árfolyam". Várakozásai szerint a következő egy hétben a 249.50-251 közötti sávban mozoghat a forint/euró árfolyam, de hozzátette, hogy törékeny, illikvid a piac, ami nagyobb árfolyam-mozgásokat eredményezhet. A magyar kamatszint kapcsán jelezte: "talán 6%-kal kihúzzuk az év végéig", majd hozzátette, hogy a forint mostani erősödése miatt szivárog el egy közeljövőbeli esetleges 25 bp-os kamatemelés lehetősége.

Puskás szerint fontos lesz az Európai Központi Bank mai kamatdöntésének kommentárja. A világban az elkövetkezendő 6-12 hónapban felfelé mehetnek a kamatlábak, ami lefelé bekorlátozza a magyar kamatcsökkentés lehetőségeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Raiffeisen Bank elemzője szerint a magyar piaci erősödésben a lengyel belpolitikai helyzet átmeneti megnyugvásának fontos szerepe van, a feszültség enyhülése után november 10-ig "keresgélheti a helyét" a devizaárfolyam mind Lengyelországban, mind nálunk. Ekkor szavaz a lengyel alsóház az új kormányról, és Török megjegyezte: bármi is történik akkor, az negatív lesz a zloty számára.

Ha ugyanis nem szavazzák meg a kisebbségi kormányt, akkor egyértelműen zloty-gyengülés következhet be, ha viszont megszavazzák, akkor az a lazuló fiskális politika, és az euró-bevezetés csúszásának esélyét növeli (a kisebbségi kormányt kívülről a radikális Önvédelem, illetve a Lengyel Családok Ligája pártok támogathatják). Ez szintén negatív a lengyel, és ezen keresztül az lehet a magyar piacnak is. Török szerint a második verzió a valószínűbb.

Mi várható?

"Nem hiszem, hogy tovább erősödne a forint, nem számítok rá, hogy 249 alá mozdulna az árfolyam" - jelezte az elemző, aki szerint 250 körül, illetve kissé afelett maradhat az elkövetkezendő egy hétben a kurzus. Az állampapírok másodpiacán néhány napig még enyhe (10-15 bp-os) hozamcsökkenés következhet a hosszabb lejáratoknál.

November 10. után az elemző arra számít, hogy a forint visszatér a 253-255 közötti sávba az euróval szemben, a másodpiaci hozamok pedig ismét emelkednek. A november második fele tehát inkább a gyengülés jegyében telhet, decemberben azonban Török szerint ismét előtérbe kerülhet a befektetőknél a feltörekvő piaci bevásárlás (elmúlik a lengyel bizonytalanság is). A forint így év végére 250-ig visszaerősödhet, a hozamok 20-30 bp-tal csökkenhetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy mi várható az irányadó magyar kamat terén, Török leszögezte: "nem gondolom, hogy kamatemelés lesz, ez a Monetáris Tanács nem fog megszavazni egy kamatemelést", majd jelezte: elképzelhető, hogy decemberben egy óvatos, 25 bp-os vágás bekövetkezhet. Ez azonban bizonyára elmarad, ha az EKB még idén kamatot emel. Török szerint a következő lépés Magyarországon a kamatok terén a csökkentés lesz.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?