24 °C Budapest

Fenntarthatatlan ikerdeficites makrogazdasági pálya - OTP

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 16:03

A jegybank közlése szerint a banki tranzakciós átutalások . amin a 2004 előtti módszertan alapult - lényegesen nagyobb adósságnövekedésről tanúskodnak, mint ami az önbevallásos módszer alapján valószínűsíthető. A nemzetgazdaság GDP arányos nettó külső adóssága az új adatok szerint folyamatosan és hosszú távon fenntarthatatlan mértékben emelkedik - állapítja meg az OTP elemzésében. A bnak szakértője szerint ez lényegesen jobban illeszkedik az általuk érzékelt, ikerdeficit által jellemezhető és fenntarthatósági kockázatokkal terhelt makrogazdasági pályához, mint a korábbi adatokban tükröződő, az Uniós csatlakozás óta stagnáló, enyhén csökkenő adósságpálya.

A folyó fizetési mérleg fő számai szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya a revíziók után 2003-ban 6,364 millió euró volt, ami a GDP 8.9%-a (a revízió előtti adat: 6,536 millió euró, a GDP 9.2%-a), 2004-ben 7,136 millió euró, azaz a GDP 8.7%-a (a revízió előtti adat: 6,536 millió euró) volt.

A finanszírozás oldali számok esetében a második negyedévi adatok elsőre kedvezőtlennek tűnnek, hiszen a profitrepatriáció mértéke jelentősen meghaladta a várt mértékét, ami hozzájárult ahhoz, hogy a nem adóssággeneráló tételek egyenlege erősen negatívvá vált. Így a szokásosan számított FDI fedezettség a negyedévben -90% volt, míg a négy negyedéves kumulált adat 22%-ra csökkent. Amennyiben azonban a tulajdonosi hiteleket is átsoroljuk a nem adóssággeneráló tételekhez a finanszírozás lényegesen kedvezőbb képet mutat, hiszen a negyedéves FDI fedezettség mértéke 20%, a négy negyedéves gördülő adat pedig továbbra is eléri az 50%-ot. Ez az átsorolás véleményünk szerint indokolt, hiszen a tulajdonos választását a saját tőke és a tulajdonosi hitelek között elsősorban adózási szempontok határozzák meg, a szűk értelemben vett FDI és a tulajdonosi hitelek között közgazdasági értélemben vett különbség nagyon csekély.

A jegybank visszamenőlegesen módosította az adósságadatokat. A nemzetgazdaság GDP arányos nettó külső adóssága az új adatok szerint folyamatosan és hosszú távon fenntarthatatlan mértékben emelkedik. Ez lényegesen jobban illeszkedik az OTP elemzői által érzékelt, ikerdeficit által jellemezhető és fenntarthatósági kockázatokkal terhelt makrogazdasági pályához, mint a korábbi adatokban tükröződő, az Uniós csatlakozás óta stagnáló, enyhén csökkenő adósságpálya.

A revíziót az tette szükségessé, hogy a jegybank által figyelt banki tranzakciós adatok gyorsabb nettó eladósodást mutatnak, mint az önbevallásos új módszertan. Ez utóbbit ugyanis több Uniós ország tapasztalatai szerint (lásd augusztusi Inflációs Jelentés) torzíthatja, ha a vállalatok . ÁFA elkerülés végett, vagy adóarbitrázs céljával - kevesebb importot vallanak be a valóságosnál. Ezt a statisztikák alátámasztani látszanak, hiszen a vállalati szektor külfölddel szembeni követelései a közgazdasági folyamatoktól elszakadó mértékű dinamikus növekedést mutattak. Ez alapján a jegybank úgy döntött, hogy az önbevallásos módszer vélelmezhetően kevésbé megbízható, mint a tranzakciós adatok, így korrigálta a külfölddel szembeni állományi adatokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jegybank egyenlőre az ellentmondást nem jelenítette meg a folyó hiányban, hanem a tévedések és kihagyások egyenlegében jelenítette meg. Az OTP szerint a valódi folyó fizetési mérleg hiányt és külső finanszírozási igényt a tévedések és kihagyások egyenlegével korrigált számok tükrözik. Így a külső egyensúlyi adat akár a GDP 1.5-2%-val is magasabb lehet a fő számok által sugalltnál, és megközelíthetik a GDP 10%-át.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem