Fenntarthatatlan ikerdeficites makrogazdasági pálya - OTP

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 16:03

A jegybank közlése szerint a banki tranzakciós átutalások . amin a 2004 előtti módszertan alapult - lényegesen nagyobb adósságnövekedésről tanúskodnak, mint ami az önbevallásos módszer alapján valószínűsíthető. A nemzetgazdaság GDP arányos nettó külső adóssága az új adatok szerint folyamatosan és hosszú távon fenntarthatatlan mértékben emelkedik - állapítja meg az OTP elemzésében. A bnak szakértője szerint ez lényegesen jobban illeszkedik az általuk érzékelt, ikerdeficit által jellemezhető és fenntarthatósági kockázatokkal terhelt makrogazdasági pályához, mint a korábbi adatokban tükröződő, az Uniós csatlakozás óta stagnáló, enyhén csökkenő adósságpálya.

A folyó fizetési mérleg fő számai szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya a revíziók után 2003-ban 6,364 millió euró volt, ami a GDP 8.9%-a (a revízió előtti adat: 6,536 millió euró, a GDP 9.2%-a), 2004-ben 7,136 millió euró, azaz a GDP 8.7%-a (a revízió előtti adat: 6,536 millió euró) volt.

A finanszírozás oldali számok esetében a második negyedévi adatok elsőre kedvezőtlennek tűnnek, hiszen a profitrepatriáció mértéke jelentősen meghaladta a várt mértékét, ami hozzájárult ahhoz, hogy a nem adóssággeneráló tételek egyenlege erősen negatívvá vált. Így a szokásosan számított FDI fedezettség a negyedévben -90% volt, míg a négy negyedéves kumulált adat 22%-ra csökkent. Amennyiben azonban a tulajdonosi hiteleket is átsoroljuk a nem adóssággeneráló tételekhez a finanszírozás lényegesen kedvezőbb képet mutat, hiszen a negyedéves FDI fedezettség mértéke 20%, a négy negyedéves gördülő adat pedig továbbra is eléri az 50%-ot. Ez az átsorolás véleményünk szerint indokolt, hiszen a tulajdonos választását a saját tőke és a tulajdonosi hitelek között elsősorban adózási szempontok határozzák meg, a szűk értelemben vett FDI és a tulajdonosi hitelek között közgazdasági értélemben vett különbség nagyon csekély.

A jegybank visszamenőlegesen módosította az adósságadatokat. A nemzetgazdaság GDP arányos nettó külső adóssága az új adatok szerint folyamatosan és hosszú távon fenntarthatatlan mértékben emelkedik. Ez lényegesen jobban illeszkedik az OTP elemzői által érzékelt, ikerdeficit által jellemezhető és fenntarthatósági kockázatokkal terhelt makrogazdasági pályához, mint a korábbi adatokban tükröződő, az Uniós csatlakozás óta stagnáló, enyhén csökkenő adósságpálya.

A revíziót az tette szükségessé, hogy a jegybank által figyelt banki tranzakciós adatok gyorsabb nettó eladósodást mutatnak, mint az önbevallásos új módszertan. Ez utóbbit ugyanis több Uniós ország tapasztalatai szerint (lásd augusztusi Inflációs Jelentés) torzíthatja, ha a vállalatok . ÁFA elkerülés végett, vagy adóarbitrázs céljával - kevesebb importot vallanak be a valóságosnál. Ezt a statisztikák alátámasztani látszanak, hiszen a vállalati szektor külfölddel szembeni követelései a közgazdasági folyamatoktól elszakadó mértékű dinamikus növekedést mutattak. Ez alapján a jegybank úgy döntött, hogy az önbevallásos módszer vélelmezhetően kevésbé megbízható, mint a tranzakciós adatok, így korrigálta a külfölddel szembeni állományi adatokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A jegybank egyenlőre az ellentmondást nem jelenítette meg a folyó hiányban, hanem a tévedések és kihagyások egyenlegében jelenítette meg. Az OTP szerint a valódi folyó fizetési mérleg hiányt és külső finanszírozási igényt a tévedések és kihagyások egyenlegével korrigált számok tükrözik. Így a külső egyensúlyi adat akár a GDP 1.5-2%-val is magasabb lehet a fő számok által sugalltnál, és megközelíthetik a GDP 10%-át.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17