16 °C Budapest

Fenntarthatatlan ikerdeficites makrogazdasági pálya - OTP

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 16:03

A jegybank közlése szerint a banki tranzakciós átutalások . amin a 2004 előtti módszertan alapult - lényegesen nagyobb adósságnövekedésről tanúskodnak, mint ami az önbevallásos módszer alapján valószínűsíthető. A nemzetgazdaság GDP arányos nettó külső adóssága az új adatok szerint folyamatosan és hosszú távon fenntarthatatlan mértékben emelkedik - állapítja meg az OTP elemzésében. A bnak szakértője szerint ez lényegesen jobban illeszkedik az általuk érzékelt, ikerdeficit által jellemezhető és fenntarthatósági kockázatokkal terhelt makrogazdasági pályához, mint a korábbi adatokban tükröződő, az Uniós csatlakozás óta stagnáló, enyhén csökkenő adósságpálya.

A folyó fizetési mérleg fő számai szerint Magyarország folyó fizetési mérlegének hiánya a revíziók után 2003-ban 6,364 millió euró volt, ami a GDP 8.9%-a (a revízió előtti adat: 6,536 millió euró, a GDP 9.2%-a), 2004-ben 7,136 millió euró, azaz a GDP 8.7%-a (a revízió előtti adat: 6,536 millió euró) volt.

A finanszírozás oldali számok esetében a második negyedévi adatok elsőre kedvezőtlennek tűnnek, hiszen a profitrepatriáció mértéke jelentősen meghaladta a várt mértékét, ami hozzájárult ahhoz, hogy a nem adóssággeneráló tételek egyenlege erősen negatívvá vált. Így a szokásosan számított FDI fedezettség a negyedévben -90% volt, míg a négy negyedéves kumulált adat 22%-ra csökkent. Amennyiben azonban a tulajdonosi hiteleket is átsoroljuk a nem adóssággeneráló tételekhez a finanszírozás lényegesen kedvezőbb képet mutat, hiszen a negyedéves FDI fedezettség mértéke 20%, a négy negyedéves gördülő adat pedig továbbra is eléri az 50%-ot. Ez az átsorolás véleményünk szerint indokolt, hiszen a tulajdonos választását a saját tőke és a tulajdonosi hitelek között elsősorban adózási szempontok határozzák meg, a szűk értelemben vett FDI és a tulajdonosi hitelek között közgazdasági értélemben vett különbség nagyon csekély.

A jegybank visszamenőlegesen módosította az adósságadatokat. A nemzetgazdaság GDP arányos nettó külső adóssága az új adatok szerint folyamatosan és hosszú távon fenntarthatatlan mértékben emelkedik. Ez lényegesen jobban illeszkedik az OTP elemzői által érzékelt, ikerdeficit által jellemezhető és fenntarthatósági kockázatokkal terhelt makrogazdasági pályához, mint a korábbi adatokban tükröződő, az Uniós csatlakozás óta stagnáló, enyhén csökkenő adósságpálya.

A revíziót az tette szükségessé, hogy a jegybank által figyelt banki tranzakciós adatok gyorsabb nettó eladósodást mutatnak, mint az önbevallásos új módszertan. Ez utóbbit ugyanis több Uniós ország tapasztalatai szerint (lásd augusztusi Inflációs Jelentés) torzíthatja, ha a vállalatok . ÁFA elkerülés végett, vagy adóarbitrázs céljával - kevesebb importot vallanak be a valóságosnál. Ezt a statisztikák alátámasztani látszanak, hiszen a vállalati szektor külfölddel szembeni követelései a közgazdasági folyamatoktól elszakadó mértékű dinamikus növekedést mutattak. Ez alapján a jegybank úgy döntött, hogy az önbevallásos módszer vélelmezhetően kevésbé megbízható, mint a tranzakciós adatok, így korrigálta a külfölddel szembeni állományi adatokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jegybank egyenlőre az ellentmondást nem jelenítette meg a folyó hiányban, hanem a tévedések és kihagyások egyenlegében jelenítette meg. Az OTP szerint a valódi folyó fizetési mérleg hiányt és külső finanszírozási igényt a tévedések és kihagyások egyenlegével korrigált számok tükrözik. Így a külső egyensúlyi adat akár a GDP 1.5-2%-val is magasabb lehet a fő számok által sugalltnál, és megközelíthetik a GDP 10%-át.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?