Törökország és az európai békefolyamat

Pénzcentrum
2005. augusztus 3. 12:21

Az elméleti forgatókönyv szerint az Európai Unió október 3-án kezdené meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, ugyanakkor elég sok a kérdőjel, hogy az elmélet miképp válik majd gyakorlattá. A keleti ország számos lépést tett már, hogy a politikai, intézményi feltételeket teljesítse, de nincs az unió országai között politikai megegyezés arról, hogy Törökország tagja lehet-e az uniónak. A török csatlakozási esélyeket, ennek jelentőségét érdemes egy kicsit távolabbról is megvizsgálni, amit Wim Duisenberg után Európa békére irányuló törekvéseként fogalmazhatunk meg.

Hogy a török csatlakozás lehetőségét, esélyeit az unió, illetve maga az integrációs folyamat szemszögéből megérthessük, érdemes visszatekinteni magának az integrációs folyamatnak a kezdetére. Wim Dusienberg, az Európai Központi Bank volt elnöke a Világgazdaság által idézett írásában úgy fogalmaz, hogy ennek hátterében a második világháború után a békére irányuló törekvés állt. Az Európai Szén- és Acélközösség célja az volt, hogy a nehézfegyverek gyártásához szükséges két nyersanyagot kivonják azon államok ellenőrzése alól, melyek néhány éve még véres háborút vívtak. Az integráció később is olyan irányban folytatódott, mely a korábban konfliktusban levő államokat egy tágabb és jobban elmélyülő közösség felé viszi.

Törökország esetében feltehetően nem beszélhetünk konkrét katonai fenyegetésről (az ország egyébként is a NATO tagja), ugyanakkor amint az uniós alkotmánnyal kapcsolatos francia és holland szavazások is utaltak rá, nem mindegy, hogy a kulturális különbségek miatt a meglevő tagállamokban a különböző tradíciók között (iszlám, keresztény, zsidó) milyen konfliktusok keletkeznek. Több európai államban is jelentős számú török muzulmán él és dolgozik.

Legutóbb Törökország egy vámegyezményt kötött az Európai Unióval, amivel gyakorlatilag elismerte volna Ciprust, mint önálló államot. Azonban a szerződés aláírása mellé egy külön csatolmányban hangsúlyozta, hogy számára az egységes Ciprus továbbra sem létezik. Ez a magatartás - az EU 25 országából egyet a törökök nem ismernek el szuverén államként - már nem csak a görögök, de pl. a franciák részéről is tiltakozást váltott ki. Ilyen feltételek között csak fokozódik a bizonytalanság az október 3-i határidő körül.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24